Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Flis fra Viken Skog varmer opp København

København skal bli den første CO₂-nøytrale hovedstad i verden innen 2025. Det krever omstilling av fjernvarme til 625.000 københavnere. Norsk flis bidrar.


EN FOREGANGSHOVEDSTAD: København har satt seg et stort mål: Å bli verdens første CO2-nøytrale hovedstad innen 2025. Foto: Unsplash.com

Av Helene Nygaardsvik Ruud

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR), som er Københavns energiselskap, er en dansk forsyningsvirksomhet som eies av Københavns kommune. I 2008 omsatte virksomheten for 3,7 milliarder danske kroner og beskjeftiget 700 ansatte.

Det er HOFOR som har startet opp det nye varmekraftanlegget i 2020. Det forsyner nå København med varme som kun er produsert av bærekraftig biomasse. I 2021 vil 80 prosent av fjernvarmen i København være produsert på CO2-nøytral brensel.
 

Norsk flis til København gjennom Viken AT Market

Viken AT Market er en viktig leverandør av flis til HOFOR i København. Eksportselskapet, som er eid av Viken Skog og AT Skog, sørger for at skogeieren har flere kanaler der tømmeret deres kan selges. Det er et alternativ i arbeidet for høyest mulig tømmerpris til skogeierne. 

– Vi er nå inne i vår tredje leveringssesong til anlegget i København, forteller Key Account Manager i Viken AT Market,  Thomas F. Hovde.

Fyringssesongen starter normalt opp i slutten av september og avsluttes gjerne i slutten av april året etter.

– I løpet av et hektisk halvår med flisproduksjon leverer vi to til tre båter hver eneste måned, vekselvis fra Eydehavn og Larvik. Hver båt tar omkring 10.000 løskubikkmeter med flis, eller omkring 4.000 fastkubikkmeter med tømmer, sier Hovde.

Kommer til Tømmer & Marked 2022

HOFOR bruker cirka 1,2 millioner tonn med energiflis i sin varmeproduksjon – og selskapet er opptatt av å ha en god relasjon til Norge for innkjøp av flis.

26. januar 2022 kommer HOFORs Michael Schytz, som er leder for biomasseforsyningen, til Tømmer & Marked: Årets viktigste møtepølass for deg som er opptatt av tømmer og skogindustri. 

Hver tredje tømmerstokk går ut av landet, og annenhver dag skippes det en båt med tømmer ut av landet. Hør mer om hvor tømmeret tar veien ved å lytte til vår podkastepisode #5: Hvor reiser tømmerstokken når den eksporteres ut av landet?

NORSK FLIS VARMER OPP KØBENHAVNERNE: Thomas F. Hovde i Viken AT Market gjester podkasten Skog & Flisespikkeri og fortelle om avtalen med HOFOR.