Skog & Flisespikkeri

En podkast fra Viken Skog – hvor du vil, når du vil!

Abonnér her

Skog & Flisespikkeri er en podkastserie der vi ønsker å komme litt tettere på skogengasjerte folk. Her blir vi rett og slett kjent med folkene som ser mer enn skogen for bare trær! Bli inspirert, engasjert og fyll på med spennende skognytt!
 
 

 

Skog & Flisespikkeri

Vi i skognæringen forvalter en fabelaktig og fornybar ressurs, en næring som har blitt forvaltet i århundrer allerede. Bli med oss når vi begir oss inn i skogen og møter menneskene i denne podkastserien.

Fremover vil vi snakke om temaer som vil gi dere skog- og tømmerengasjerte innsikt og skogkompetanse som lønner seg. Hva kunne du tenke deg å høre mer om? Vi setter stor pris på tips og innpill!

Programledere

Programlederne i podkasten er Helene og Egil, som er to skogengasjerte som til daglig jobber med å formidle det som skjer i skogen og i næringen.

Helene er leder for marked og kommunikasjon og er inne i sitt sjette år i Viken Skog, mens Egil føler seg mer som ny i skogen ettersom han startet i Viken Skog som kommunikasjonsrådgiver i februar i år. Nå skal vi «ut i skogen» og bli kjent med folket og næringen. 

– Vi i Viken Skog jobber for å gjøre det enklere, mer lønnsomt og engasjerende for skogeierne å eie og forvalte skog. Det er viktig enten man er fersk skogeier og nettopp har overtatt en eiendom, eller om man er av det mer proffe slaget. Og så er det faktisk sånn at enten man eier skog eller ikke; skogen angår oss alle, forklarer Helene.

SKOGENGASJERTE: Vi tar pulsen på Skog-Norge, og vi gleder oss til å få med dere lytterne inn i møtet med menneskene. Skogen er en naturressurs som bør forvaltes på best mulig måte til fellesskapets beste, sier Egil og Helene samstemte. 

Skog & Flisespikkeri

Skog & Flisespikkeri er Viken Skogs podkast der vi ønsker å komme litt tettere på skogengasjerte folk. Her blir vi rett og slett kjent med folkene som ser mer enn skogen for bare trær. Abonner nå!

Skog & Flisespikkeri

Episode 13 Løvenskiold i hele verdikjeden: fra velstelt skog til plank og nøkkelferdige hus!

Andelseier i Viken Skog, Carl Otto, har mange jern i ilden.
 
Selskapet Løvenskiold–Vækerø er for mange kjent, men for ordens skyld, de eier blant annet byggevarekjeden Maxbo, Bærums Verk og 46 % i sagbruket og trelastkonsernet Bergene Holm. Carl Otto er interessert i alt som skjer i konsernet, og han sitter selv i flere av styrene. Han sier han ivrer for et aktivt og langsiktig eierskap – med et personlig engasjement når vi tar praten med han på Hakedals Verk.
 
Kortreist henger høyt for Carl Otto! Hvert år blir det avvirket cirka 100.000 kubikkmeter med tømmer fra Løvenskiolds skog. Andelen sagtømmer er høy, cirka 65 prosent, og det aller meste av sagtømmeret går inn i selskapets egen verdikjede. Han mener det fortsatt er mulig å hogge mer i Norge, og ved høyere avvirkning kan det legges til rette for mer treforedlingsindustri i Norge. Han har også stor tro på at trebygninger er fremtiden, både her i Norge og i andre land. Det ligger naturlig nok an til at trevarer fra Bergene Holm blir brukt i egne boligprosjekter.
 
Men han mener det er viktig at skogeierne sørger for at industrien får tilgang til råstoffet, og at ikke skogen blir en avglemt bit av eiendommen. Uten et aktivt skogbruk kan den fornybare naturressursen miste sin verdi.
Fra studio ringer vi en Viken-venn. Denne gangen til adm. dir. i Bergene, Holm Erland Løkken, for å høre hvordan utviklingen av selskapet går, som ellers eies av familien Bergene Holm.
 
God lytt!

Skogbruk og friluftsliv hånd i hånd: Hør Norges største skogeier Løvenskiold og hele Norges hyttegeneral Dag Terje Solvang i DNT!

Påsken er tiden der folk for alvor kommer seg ut av vinterdvalen. Og skiturer med kvikklunsj, appelsin og kakao på fjellet får mye oppmerksomhet i media. Men de fleste drar ikke på fjellet viser flere undersøkelser. For folk pakker tursekken og drar til nærskogen.

I denne episoden undersøker Helene N. Ruud og Egil Granum litt mer om samarbeidet mellom grunneierne og friluftsorganisasjonene.

Carl Otto Løvenskiold er Norges største skogeier og bruker mye tid og penger på at turstier, veier, hytter og samlingsplasser i skogen skal være åpne for folk. Samtidig driver han aktivt skogsdrift i marka og mener at begge deler går fint hånd i hånd:

– Jeg synes at samarbeidet vårt med friluftsorganisasjonene er et skoleeksempel på at man kan samarbeide nært over lang tid for å legge til rette slik at alle blir veldig fornøyde, sier Carl Otto Løvenskiold.

Det er mange interesser i skogen der alle må ta hensyn til hverandre. Generalsekretær i Den Norsk Turistforening (DNT), Dag Terje Solvang, skryter av samarbeidet med Løvenskiold og de andre grunneierne rundt omkring landet som legger til rette for at folk skal drive friluftsliv:

–  Det er alltid noen som eier marka som vi tilrettelegger for friluftsliv i, så et tett og godt samarbeid med de som er grunneiere er helt avgjørende for å i det hele tatt få til friluftslivet, sier sjefen over Norges største turistforening med over 300.000 medlemmer.

 
 

Episode 11: Gubbemøte eller big business?

Viken Skog har et mål om å få flere skogeiere til å engasjerte seg i skogen sin og i selskapet de er medeiere i. Resultatet for 2021 er bedre enn på lang tid, og nå skal mer enn 100 millioner kroner tilbakeføres til nettopp eierne. Vi snakker big business!

Som andelseier står vi sammen med deg for å sikre dine rettigheter som skogeier, og en høyest mulig tømmerpris. Samtidig er du medlem i det lokale skogeierlaget. I tillegg til å være en del av Viken Skog er du automatisk en del av Norges Skogeierforbund som er en sentral overbygning for flere skogeiersamvirker og rundt 30 000 skogeiere over hele landet.

Det nye prosjektet på Treklyngen i Hønefoss er en investeringsstudie som vil foregå i to faser gjennom 2022. Det forventes å kunne gjøre en endelig investeringsbeslutning i første halvår allerede neste år! Gitt et slikt tidsløp bør produksjon kunne startes i 2024. Vi snakker om en verdikjede i verdensklasse!

Like om hjørnet kommer skogeierundersøkelsen og der vil vi høre fra deg. Kontakt gjerne lederen i det lokale skogeierlaget for en uformell prat og fremsnakk næringen vi forvalter!

Vi kommer ikke inn på de svært triste nyhetene fra Ukraina, men er selvfølgelig bekymret over det som skjer og lidelsene folk der opplever. Vil du lese mer om hvordan disse usikre tidene påvirker vår næring, gå til vår nettside https://www.viken.skog.no/.

Episode 10: Vi er med bilsportlegende og tømmerbilkjører Tommy Rustad på jobb!

Tommy Rustad (53) er en legende innen bilsport i Norge. Han har en fartstid på 35 år fra forskjellige grener og har innkassert en mengde seiere og titler. Men hakadølingen, som er bosatt på Harestua, har også hele livet vært engasjert i tømmertransport. Han er faktisk 4. generasjon som driver i bransjen. Og som han selv sier: – Jeg ble nærmest født inn i dette her!

Vi snakker også med Viken Logistikk som organiserer mye av tømmertransporten på Østlandet.

Episode 9: Nils Amund og Bror finner nye veier i skogen - terrengtransport, en utfordring

Helene N. Ruud og Egil Granum tar turen til Viken Skog sitt kontor i Askim. I dette området er det vått i terrenget store deler av året, og behovet for ekspertise på kjøring i terrenget er derfor spesielt viktig her. Nils Amund Krog og Bror Skansen er skogbruksledere og må ofte lage nye veier i skogen for å unngå sporskader. De forteller at det er ofte den gamle skogsbilveien ikke kan brukes og at de må tenke helt nytt. Vi blir også med skogbruksleder Eirik Anstensrud ut på en drift der han viser oss terrengkjøring i praksis.

Episode 8: Hvor bærekraftig er egentlig juletrær? Kanskje like greit med plast? Vi gir deg tips og triks!

Egil skal ut å kjøpe juletre. Men er egentlig juletrær bærekraftig? Og hva slags tre skal han velge? Vi får juletretips fra profesjonelle aktører og treffer mannen og kona i gata når de er ute og handler juletre!

Dette er en podkast fra Viken Skog. Programleder er Helene N. Ruud og Egil Granum. Produsent: Egil Granum

Episode 7: Siste nytt om stormskadene

19. november ble en mørk dag for næringen vår. Ferske tall viser at mellom 1,5 og 1,7 millioner kubikkmeter med tømmer gikk med i stormen som feide over deler av Østlandet.

I denne episoden får vi blant annet høre fra skogsjef Lars Haug om arbeidet med kartlegging av skadene og oppryddingen etter stormen. Vi ringer også Kjetil Løge i Skogbrand forsikring som forteller at de har fått inn 720 skademeldinger og at mange skogeiere er fortvilte fordi forsikringspapirene ikke var i orden.

Rekruttering episode 3: Helene og Egil fortsetter runden på hovedkontoret til Viken Skog.

I denne episoden fortsetter de turen rundt på hovedkontoret i Hønefoss og snakker med ansatte, og belyser alle jobbmulighetene en har i Viken Skog!

Rekruttering episode 2: Bli kjent med de mange rollene i Viken Skog - og hør Arne Hjeltnes tale til ungdommen!

I denne episoden tar vi turen rundt på hovedkontoret i Hønefoss og snakker med ansatte, og belyser alle jobbmulighetene en har i Viken Skog! Vi snakker også med Arne Hjeltnes som kommer med gode råd til ungdommen som lurer på hva de skal bli :-)

Rekruttering episode 1: Vi sjekker ut studietilbudet på Evenstad og tar en prat med Olaf Tufte

I to episoder skal Helene og Egil snakke om rekruttering til skogbruket. For skognæringen er i vekst og trenger mange nye engasjerte, framtidsrettede og nytenkende hoder fremover. Vi tar turen til naturskjønne Evenstad i Stor-Elvdal og blir kjent med de to engasjerte kompisene Pål Dalberg og Simen Nordengen som studerer ved skolen, som ligger langs Glommas bredder, nord for Rena. De har mange tanker rundt rekruttering og skogbruk generelt. Vi tar også en prat med andelseier i Viken Skog, Olaf Tufte, som snakker engasjert om bærekraftig skogbruk. Han har en klar oppfordring til alle skogeiere!

Episode 6: Hva vet folk flest om skogsdrift og tre som naturressurs? Vi skal på tur ut i skogen!

Vi tar en pause fra kontoret og en tur ut i høstluften. Vi liker å komme litt tettere på skogengasjerte og ekstra stas er det å møte de ute i felt. Denne gangen går vi en TenkTre skiltsti tur med skogeier og andelseier i Viken Skog Ann-Lise Kristiansen i Vestmarka. Hun har lagt til rette for friluftsinteresser, serverer oss eplekake, og tar seg tid til en god skogprat både om skogsdrift, miljøhensyn og digital skogbruksplan. Førerhunden Sara er også med. Vi stopper noen turgåere for å høre hva de tenker om skogsdrift og de nye skiltene. For Ann-Lise kan kjenne på at det er mange som har en mening om skogen hennes og at hun nå har en pågående skogsdrift.

For skogen angår oss alle, og det er mange meninger om den og den blir godt brukt om dagen. Skiltstiene som viser hvordan skog og tre kan bidra inn i klimakampen er en gyllen mulighet til å nå ut til mange nordmenn som tar turen ut. For skal vi få til det grønne skiftet, må vi bruke mer tre.

Som Viken-vennen Göran Persson sa i sin åpningstale på skogkonferansen Tømmer & Marked: – Skog skal brukes. I disse dager planlegges det for Tømmer & Marked som avholdes på Sundvolden Hotel 26. januar 2022. Viken Skogs skogkonferansen som skal skape handling gjennom felles forståelse for verdikjeden skog.

Vi har fått skryt av Naturvernforbundet og Helene slår et slag for Hans Børli, skogens dikter. Mange av diktene hans har nok blitt skrevet langt inne på skogen. Og Helene mener Børli klarer å sette ord på det «vi vanlige mennesker» kan føle på, tenke rundt og streve med – men ikke finne ord for. 

God lytt!

Episode 5: Hvor reiser tømmerstokken når den eksporteres ut av landet? Vi tar en kaffeprat med Viken AT Market

Ruud og Granum er tilbake på hovedkontoret i sitt studio i «Kongla». Også kjent som styrerommet til Viken Skog. Signaturbygget ligger langs E16, og snart skal store deler av hytte Norge kjøre forbi nettopp dette vakre skuet på vei til fjells. Før gjestene kommer i studio blir det snakk om dragkampen rundt tømmerpris og trelastpris. En het potet, og telefonen i kommunikasjonavdelingen har glødet med journalister som har ønsket å skrive om saken. For vi skjønner godt at skogeierne vil ha en større del av verdiskapningen, og vi i Viken Skog skal gjøre det vi kan for at skogeierne skal få en høyere pris for sitt tømmer. For trelastprisene, de har skutt i været.

Over en kaffekopp tar vi en prat med de tre som utgjør Viken AT Market, Håkon, Kjersti og Thomas. Eksportselskapet vårt som skal sørge for at skogeieren har flere kanaler der tømmeret deres kan selges, et alternativ i arbeidet for høyest mulig tømmerpris til skogeier rett og slett. Og nå går hver tredje tømmerstokk går ut av landet, og annenhver dag skippes det en båt med tømmer ut av landet.

Kjersti i Viken AT Market er kan ikke tenke seg noe vakrere enn et fullastet skip med tømmer i solnedgang, Håkon gleder seg til å møte kundene sine på Tømmer & Marked 2022, og Thomas føler seg som litt ny i skogen og gleder seg til å få kommet seg ut å fått litt sagflis på skoene. Vi ringer til Viken-vennen Gunnar Jakobsson i Derome som synes Viken AT Market er både «trevliga og proffsiga»!

Har du forslag, innspill, ris eller ros?

Vi i kommunikasjonsavdelingen blir glade for å høre fra deg.

Helene N. Ruud
Helene N. Ruud
Leder for marked og kommunikasjon
Egil Granum
Egil Granum
Kommunikasjonsrådgiver