Skog & Flisespikkeri

En podkast fra Viken Skog – hvor du vil, når du vil!

Abonnér her

Skog & Flisespikkeri er en podkastserie der vi ønsker å komme litt tettere på skogengasjerte folk. Her blir vi rett og slett kjent med folkene som ser mer enn skogen for bare trær! Følg med – snart kan du bli med oss inn i de dype skoger på jakt etter inspirasjon, engasjement og spennende skognytt!
 

 

Skog & Flisespikkeri

Vi i skognæringen forvalter en fabelaktig og fornybar ressurs, en næring som har blitt forvaltet i århundrer allerede. Bli med oss når vi begir oss inn i skogen og møter menneskene i denne podkastserien.

Fremover vil vi snakke om temaer som vil gi dere skog- og tømmerengasjerte innsikt og skogkompetanse som lønner seg. Hva kunne du tenke deg å høre mer om? Vi setter stor pris på tips og innpill!

Programledere

Programlederne i podkasten er Helene og Egil, som er to skogengasjerte som til daglig jobber med å formidle det som skjer i skogen og i næringen.

Helene er leder for marked og kommunikasjon og er inne i sitt sjette år i Viken Skog, mens Egil føler seg mer som ny i skogen ettersom han startet i Viken Skog som kommunikasjonsrådgiver i februar i år. Nå skal vi «ut i skogen» og bli kjent med folket og næringen. 

– Vi i Viken Skog jobber for å gjøre det enklere, mer lønnsomt og engasjerende for skogeierne å eie og forvalte skog. Det er viktig enten man er fersk skogeier og nettopp har overtatt en eiendom, eller om man er av det mer proffe slaget. Og så er det faktisk sånn at enten man eier skog eller ikke; skogen angår oss alle, forklarer Helene.

SKOGENGASJERTE: Vi tar pulsen på Skog-Norge, og vi gleder oss til å få med dere lytterne inn i møtet med menneskene. Skogen er en naturressurs som bør forvaltes på best mulig måte til fellesskapets beste, sier Egil og Helene samstemte. 

Skog & Flisespikkeri

Skog & Flisespikkeri er Viken Skogs podkast der vi ønsker å komme litt tettere på skogengasjerte folk. Her blir vi rett og slett kjent med folkene som ser mer enn skogen for bare trær. Abonner nå!

Skog & Flisespikkeri

Episode 8: Hvor bærekraftig er egentlig juletrær? Kanskje like greit med plast? Vi gir deg tips og triks!

Egil skal ut å kjøpe juletre. Men er egentlig juletrær bærekraftig? Og hva slags tre skal han velge? Vi får juletretips fra profesjonelle aktører og treffer mannen og kona i gata når de er ute og handler juletre!

Dette er en podkast fra Viken Skog. Programleder er Helene N. Ruud og Egil Granum. Produsent: Egil Granum

Episode 7: Siste nytt om stormskadene

19. november ble en mørk dag for næringen vår. Ferske tall viser at mellom 1,5 og 1,7 millioner kubikkmeter med tømmer gikk med i stormen som feide over deler av Østlandet.

I denne episoden får vi blant annet høre fra skogsjef Lars Haug om arbeidet med kartlegging av skadene og oppryddingen etter stormen. Vi ringer også Kjetil Løge i Skogbrand forsikring som forteller at de har fått inn 720 skademeldinger og at mange skogeiere er fortvilte fordi forsikringspapirene ikke var i orden.

Rekruttering episode 3: Helene og Egil fortsetter runden på hovedkontoret til Viken Skog.

I denne episoden fortsetter de turen rundt på hovedkontoret i Hønefoss og snakker med ansatte, og belyser alle jobbmulighetene en har i Viken Skog!

Rekruttering episode 2: Bli kjent med de mange rollene i Viken Skog - og hør Arne Hjeltnes tale til ungdommen!

I denne episoden tar vi turen rundt på hovedkontoret i Hønefoss og snakker med ansatte, og belyser alle jobbmulighetene en har i Viken Skog! Vi snakker også med Arne Hjeltnes som kommer med gode råd til ungdommen som lurer på hva de skal bli :-)

Rekruttering episode 1: Vi sjekker ut studietilbudet på Evenstad og tar en prat med Olaf Tufte

I to episoder skal Helene og Egil snakke om rekruttering til skogbruket. For skognæringen er i vekst og trenger mange nye engasjerte, framtidsrettede og nytenkende hoder fremover. Vi tar turen til naturskjønne Evenstad i Stor-Elvdal og blir kjent med de to engasjerte kompisene Pål Dalberg og Simen Nordengen som studerer ved skolen, som ligger langs Glommas bredder, nord for Rena. De har mange tanker rundt rekruttering og skogbruk generelt. Vi tar også en prat med andelseier i Viken Skog, Olaf Tufte, som snakker engasjert om bærekraftig skogbruk. Han har en klar oppfordring til alle skogeiere!

Episode 6: Hva vet folk flest om skogsdrift og tre som naturressurs? Vi skal på tur ut i skogen!

Vi tar en pause fra kontoret og en tur ut i høstluften. Vi liker å komme litt tettere på skogengasjerte og ekstra stas er det å møte de ute i felt. Denne gangen går vi en TenkTre skiltsti tur med skogeier og andelseier i Viken Skog Ann-Lise Kristiansen i Vestmarka. Hun har lagt til rette for friluftsinteresser, serverer oss eplekake, og tar seg tid til en god skogprat både om skogsdrift, miljøhensyn og digital skogbruksplan. Førerhunden Sara er også med. Vi stopper noen turgåere for å høre hva de tenker om skogsdrift og de nye skiltene. For Ann-Lise kan kjenne på at det er mange som har en mening om skogen hennes og at hun nå har en pågående skogsdrift.

For skogen angår oss alle, og det er mange meninger om den og den blir godt brukt om dagen. Skiltstiene som viser hvordan skog og tre kan bidra inn i klimakampen er en gyllen mulighet til å nå ut til mange nordmenn som tar turen ut. For skal vi få til det grønne skiftet, må vi bruke mer tre.

Som Viken-vennen Göran Persson sa i sin åpningstale på skogkonferansen Tømmer & Marked: – Skog skal brukes. I disse dager planlegges det for Tømmer & Marked som avholdes på Sundvolden Hotel 26. januar 2022. Viken Skogs skogkonferansen som skal skape handling gjennom felles forståelse for verdikjeden skog.

Vi har fått skryt av Naturvernforbundet og Helene slår et slag for Hans Børli, skogens dikter. Mange av diktene hans har nok blitt skrevet langt inne på skogen. Og Helene mener Børli klarer å sette ord på det «vi vanlige mennesker» kan føle på, tenke rundt og streve med – men ikke finne ord for. 

God lytt!

Episode 5: Hvor reiser tømmerstokken når den eksporteres ut av landet? Vi tar en kaffeprat med Viken AT Market

Ruud og Granum er tilbake på hovedkontoret i sitt studio i «Kongla». Også kjent som styrerommet til Viken Skog. Signaturbygget ligger langs E16, og snart skal store deler av hytte Norge kjøre forbi nettopp dette vakre skuet på vei til fjells. Før gjestene kommer i studio blir det snakk om dragkampen rundt tømmerpris og trelastpris. En het potet, og telefonen i kommunikasjonavdelingen har glødet med journalister som har ønsket å skrive om saken. For vi skjønner godt at skogeierne vil ha en større del av verdiskapningen, og vi i Viken Skog skal gjøre det vi kan for at skogeierne skal få en høyere pris for sitt tømmer. For trelastprisene, de har skutt i været.

Over en kaffekopp tar vi en prat med de tre som utgjør Viken AT Market, Håkon, Kjersti og Thomas. Eksportselskapet vårt som skal sørge for at skogeieren har flere kanaler der tømmeret deres kan selges, et alternativ i arbeidet for høyest mulig tømmerpris til skogeier rett og slett. Og nå går hver tredje tømmerstokk går ut av landet, og annenhver dag skippes det en båt med tømmer ut av landet.

Kjersti i Viken AT Market er kan ikke tenke seg noe vakrere enn et fullastet skip med tømmer i solnedgang, Håkon gleder seg til å møte kundene sine på Tømmer & Marked 2022, og Thomas føler seg som litt ny i skogen og gleder seg til å få kommet seg ut å fått litt sagflis på skoene. Vi ringer til Viken-vennen Gunnar Jakobsson i Derome som synes Viken AT Market er både «trevliga og proffsiga»!

Har du forslag, innspill, ris eller ros?

Vi i kommunikasjonsavdelingen blir glade for å høre fra deg.

Helene N. Ruud
Helene N. Ruud
Leder for marked og kommunikasjon
Egil Granum
Egil Granum
Kommunikasjonsrådgiver