Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Årsmøtene i skogeierlagene er i gang: – Vil ha flere yngre skogeiere med på laget!

Usikkerheten var stor på hvor mange som ville dukke opp. Katharina Wattum Kirkerød hadde ikke samlet gjengen sin fysisk på tre år på grunn av pandemien. Og rett før årsmøtet til Indre Østfold og omegn skogeierlag startet var bare styret på plass: – Jeg er veldig spent på hvor mange som kommer, sier Katharina litt usikker mens hun ordner stoler og bord og prøver å få projektoren til å fungere.


STYRET PÅ PLASS: Carl-Christian Riiser Grydeland, Bjørn-Kristian Boger og Katharina Wattum Kirkerød var spente på oppmøtet. Foto: Egil Granum

Av Egil Granum

Klokka nærmet seg sju på kvelden. Forsiktig dukket den ene kjenningen etter den andre opp i Spydebergstua, tre år eldre enn forrige gang de møttes fysisk. Lokalet ligger i det gamle kommunehuset til Spydeberg kommune, som i 2020 ble en del av den nye sammenslåingen Indre Østfold kommune. Men noen nye fjes var det ennå ikke å se for skogeierlagslederen, som vil sette søkelys på å få flere yngre skogeiere med på laget:

– Det er veldig viktig at folk engasjerer seg og at skogeierlagene blir mer aktive. Og vi må bestrebe oss på å få med flere av den yngre garde. De ser hva vi gamle gjør feil og hva vi kunne gjort bedre. Så det blir en viktig oppgave for oss nå fremover, sa skogeierlagsleder Katharina Wattum Kirkerød.

Hør intervjuet med Katharina Wattum Kirkerød:

Hvordan få opp engasjementet rundt skogeierlagene? Og hvilken nytte har de? Hør podkast:

Et savn

Ved et av bordene satt praten løst blant fire skogeiere som forsynte seg av snitter og kaffe. De to siste årene har de bare deltatt på Teams-møter:

– Jeg synes ikke Teams fungerte så bra, selv om vi fikk den informasjonen vi trengte. Det fysiske fellesskapet har vært et savn, så det er flott å endelig være tilbake, sa Roar Fredriksen fornøyd.

ENDELIG SAMMEN IGJEN: Tor Morten Garseg, Hans Olav Løken, Hans Butenschøn og Roar Fredriksen var samstemte i at det var fint å kunne treffes igjen på årsmøtet. Ingen av dem savnet Teams. Foto: Egil Granum

– Det sosiale er selvfølgelig veldig bra og viktig. Men årsaken til at jeg kommer er på grunn av det faglige. Å få høre litt om hva som rører seg i skognæringen. Så jeg synes at presentasjonen til styreleder Olav Breivik var veldig bra, sa Hans Butenschøn.

Hør intervjuet med Tor Morten, Hans Olav, Hans og Roar:

Nye fjes?

En utfordring de fleste skogeierlag har, er å få inn nye folk. Og gjerne yngre mennesker. Forsamlingene blir gjerne gråere i tinningen for hvert år som går. Det gjelder også for Indre Østfold og omegn skogeierlag:

– Det er gjerne de samme som går igjen, det er sjelden helt nye folk her, sa Hans Olav Løken.

På spørsmålet om hva som skal gjøres for å få tak i flere unge skogeiere, kom dette svaret:

– Jeg har en sønn som går på skogfag ved NMBU, og jeg ville gjerne ha han med. Men han sa at et skogeierlagsmøte var helt uinteressant. Han sa han ikke hadde lyst til å være med på et sånt gubbe-møte, sa Tor Morten Garseg med glimt i øyet.

ENGASJERT: Olav Breivik, styreleder i Viken Skog, er selv skogeier og tilhører i Indre Østfold og omegn skogeierlag. Han snakket blant annet om tømmermarkedet, økonomien i selskapet og om fremtidsplanene til Viken Skog. Foto: Egil Granum

Men så oppdaget jeg en skogeier som satt litt for seg selv i hjørnet av lokalet. En ung kvinne som brøt mønsteret med den eldre og mannsdominerte gjengen. Og det viste seg at dette var hennes første møte med et skogeierlag, etter at hun nylig tok over familiegården med tilhørende skog:

– Jeg har ingen erfaring med å drive skogbruk. Pappaen min gikk bort i romjulen, og var den som skulle lære meg opp i skogbruk og forvaltning. Men jeg er heldig og har en onkel som tidligere har jobbet i Viken Skog. Han heter Arnfinn Espenes og skal nå hjelpe meg framover. Å delta på dette årsmøtet ble første skritt på veien.

Bakkerud sa det var mye nytt og ukjent fagstoff som ble presentert, men at det var veldig mye spennende å lære. Hun var glad for at hun takket ja til innkallelsen:

–  Viken Skog er større enn jeg trodde, og jeg skjønner nå at det er en del big business, sier den ferske skogeieren.

HJEMME PÅ GÅRDEN: Silje Bakkerud har mye nytt å sette seg inn i etter at hun nylig tok over gården i Skiptvet.

Hør intervjuet med Katharina Wattum Kirkerød og Silje Bakkerud:

Om lag 30 skogeiere deltok på årsmøtet i Spydeberg. Lederen for skogeierlaget var lettet og fornøyd:

– Jeg er kjempeglad for at det kom så mange i dag. Det har vært en veldig god stemning og vi har fått et fint faglig og sosialt møte. Og så kom det en ung skogeier som var her fort første gang! Så jeg tenker at neste år skal vi få til et kjempeoppmøte og enda flere nye, sa en glad Katharina Wattum Kirkerød.

Hør Carl-Christian Riiser Grydeland sine tanker om rekruttering og fordeleene med å være andelseier i Viken Skog:

GODT OPPMØTE: Katharina Wattum Kirkerød var godt fornøyd med oppmøtet i Spydebergstua. Foto: Egil Granum

Mandag 7. februar gikk startskuddet for Viken Skogs andelseiermøterunde 2022. De siste møtene gjennomføres tirsdag 22. mars. Av temaer som eierne har vært opptatt av:

  • Verdiskapingen i kjeden - industriutvikling
  • Satsingen med BillerudKorsnäs
  • Utbytte til eierne
  • Etterbetaling
  • Skogbruksplaner
  • Fordeler for andelseiere
  • Eiendomsrett
  • Skogkultur og et aktivt skogbruk
  • Tømmerpris