Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Viken Skog skal taksere skogeiendommer i Holmestrand

Viken Skog vant anbudet om å taksere eiendommene til skogeiere i Holmestrand kommune. Samlet er det snakk om 450 eiendommer og nesten 300.000 dekar med skog.


Granskog, vinter

NYTT TAKSERINGSOPPDRAG: Viken Skog skal taksere bortimot 300.000 dekar med skog for 450 skogeiere i Holmestrand. Illustrasjonsfoto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

– Holmestrand er en kommune med store skogområder, og vi ser frem til å gjennomføre dette komplekse prosjektet. I tillegg til taksering av skogen består arbeidet i å gjennomføre en kvalitetssikring og revisjon av miljøregistreringene og utarbeide skogbruksplaner med miljøregistreringer for skogeiendommene i kommunen, sier Svein Dypsund, avdelingsleder for strategisk planlegging i Viken Skog.

LENGST NORD I VESTFOLD: Kommunens eget kart over Holmestrand, som ligger ved Oslofjorden og grenser til kommunene Drammen, Øvre Eiker, Kongsberg, Larvik, Tønsberg og Horten.

Svein Dypsund opplyser at pris er viktig i en slik anbudsrunde, men også løsninger knyttet til teknologi og digitalisering av leveranser til både skogeierne og det offentlige. Oppdaterte data blir tilgjengelig i skogportalen i Kilden, NIBIOs hovedkartløsning.

– Vi har opparbeidet oss god erfaring med flere takseringsoppdrag i det siste, blant annet skogeiendommen til Mathiesen Eidsvold Værk, i Flesberg og Sigdal og i Modum, Lier, Røyken og Hurum. Ved å nyttiggjøre oss av erfaringene kan vi utvikle en stadig bedre løsning, sier Dypsund.

Laserskanning med fly

Det ble kunngjort i midten av desember at Viken Skog vant anbudet om å gjennomføre oppdraget i Holmestrand. Tidligere i 2021 ble det kjent at Viken Skog også skal taksere 913 skogeiendommer i Follo og Enebakk.

− Vi bruker samme metode begge steder, blant annet bruk av laserskanning med fly. Dette gir oss gode og detaljerte kartlag som vi bruker når vi analyserer og modellerer de mange skogbestandene i våre digitale kart, forteller Dypsund.

Som vi skrev da nyheten om anbudet i Follo og Enebakk ble offentliggjort: Skogen tar veien inn i den digitale verdenen gjennom overflatemodeller og høyoppløselige bakkemodeller.

 • I bakkemodellene ser man skogen fra bakken, fra 0 til 40 meter opp.
 • I overflatemodellene får man skoginformasjon i kartruter som tilsvarer 250 kvadratmeter, omtrent 16x16 meter.
 • I kartene får man blant annet informasjon om vekstforhold, bestandsinndeling, høyden på trærne og treslag.

Oppdateringer i DinSkog

Kartene blir tilgjengelige i Viken Skogs digitale løsning, DinSkog.no, skogeiernes skogbruksplan på nett. DinSkog oppdateres kontinuerlig. Her er noen av oppdateringen fra 2021:

 • Flybilder fra hele Norge
 • Forenklet søkefunksjon
 • Mulighet til å se høydekoter
 • Mulighet til å legge inn bokmerker som gjør det enkelt å finne tilbake til et område eller et skogbestand
 • Offline-funksjonalitet
 • Sporing med GPS
 • Flere kartlag
 • Bedre oversikt slik at man ser hva man har av skogressurser og hva man kan gjøre av skogbruksaktviteter