Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Vellykket dag med 160 elever i skogen: – Endelig kan vi treffes igjen!

Den 11. mai konkurrerte 19 lag fra sju naturbruksskoler mot hverandre i konkurransen 59 grader Topptur: – Det er fint å få testet seg og se hva en kan, og så er det veldig sosialt og gøy å få treffe folk igjen, sa Robin Hemli Torgersen fra Kjelle videregående skole.


av Egil

FULL KONSENTRASJON: Å skifte motorsagkjede på under ett minutt er ikke lett uten trening. Foto: Egil Granum

Det ble en lang og kald dag for de 160 deltakerne i konkurransen 59 grader Topptur. Men det stoppet ikke de tøffe deltakerne fra sju forskjellige skoler.

De tevlet om å vinne den gjeve konkurransen gjennom oppgaver som motorsagkasting, kubbestabling med lassbærer, male hvetekorn på gamlemåten, ostesmaking, kanopadling, leirdueskyting og mye mer.

STORT ENGASJEMENT: Se video der elevene blant annet skulle kaste en motorsag lengst mulig. Video: Egil Granum

For niende gang

Årets utgave ble avholdt i området ved Kalnes videregående skole i Sarpsborg.  Elevene måtte gjennom en flere kilometer lang løype med blant annet 10 poster med forskjellige aktiviteter.

Det er Velg Naturbruk som står bak arrangementet. Velg Naturbruk er et prosjekt for å hjelpe naturbruksskolene med rekrutteringen. Skogselskapet er prosjekteier og arrangør for niende gang.

På grunn av pandemien er det tre år siden forrige konkurranse.

QIUZ: Ikke så lett å se forkjell på de ulike løvtrærne. Men elevne ved Saggrenda gjorde det bra på Viken Skog sin post. Foto: Egil Granum

Viken Skog stod klare på post nummer én der elevene skulle svare på en quiz, skifte motorsakkjede på kortest mulig tid og kaste en motorsag langst mulig.

På de andre postene deltok Felleskjøpet, Bonde- og Småbrukarlaget, DNT Nedre Glomma, Sarpsborg Jeger og Fisk, Eigil Tangen, Østfoldkorn, ETA flisfyring, Glommen og Mjøsen og Østfold Bondelag.

MOTORSAGKASTING: Dette er ikke en daglidags sport for noen. Og heller ikke å anbefale hvis du har tenkt å bruke saga senere. Men noen av elevene fikk til et kast på over 15 meter! Foto: Egil Granum

Lokale vinnere

Etter en utfordrende og morsom konkurranse avsluttet elevene med en felles middag og en finalerunde på kvelden. Helgrillet villsvin, grillet kalv og godt tilbehør ble servert.

Det var et av lagene fra arrangør-skolen, Kalnes videregående skole, som vant hele konkurransen. Andreplassen ble kapret av et lag fra Tomb videregående skole fra Råde, men  tredjeplassen gikk til elever fra avdelingen Saggrenda ved Kongsberg videregående skole.

FULL JUBEL: Kalnes videregående skole stakk av med førsteplassen i årets 59 grader Topptur. Foto: Ingvild Fliflet, Skogselskapet