Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

-Velinvestert 1000-lapp

-Jeg anbefaler egentlig alle som nylig har overtatt skog eller skal gjøre det om å ta en dag på Viken Skogeierskole. Det er en 1000-lapp som jeg synes jeg investerte godt. For å si det sånn så har jeg brukt 1000 kroner på en lørdag på langt uklokere ting, gliser Anders Ulven Rolid som nylig deltok på Viken Skogeierskole.


For første gang ble Viken Skogeierskole (nummer 7  i rekken) arrangert på Viken Skogs hovedkontor på Hønefoss. 30 skogeierelever ble «uteksaminert» og fikk med seg mye kunnskap og inspirasjon.

Skogeier-skoleelev Anders Ulven Rolid var faktisk med å bygge Viken Skogs vakre signalbygg i massivtre.

-Det var litt artig at dere arrangerte Viken Skogeierskole her på hovedkontoret for det har jeg vært med å sette opp. I 2007 hadde jeg praksisen min i Tronrud Bygg AS som er byggherre for Viken-bygget, og det var veldig spennende å få lov til å være med å sette opp en av landets første fleretasjes massivtrebygg, sier Rolid som er skogeier i Ringerike.

Bilde: Det er første gang det arrangeres Skogeierskole på Viken Skogs prisbelønnede hovedkontor i massivtre.

-Det var veldig ålreit å delta på Viken Skogeierskole, og jeg likte godt at dere brøt det helt ned til basic. Jeg lærte spesielt mye av sekvensen «Skogen min 365 dager i året» og Skogøkonomi-delen. Også var det veldig nyttig med DinSkog.no. Jeg holder på å sette meg litt inn i DinSkog nå om dagen. Jeg var på et DinSkog-kurs i 2015 rett etter at jeg hadde overtatt skogen, men må si at jeg gjerne skulle hatt Skogeierskolen først. Jeg anbefaler egentlig alle som nylig har overtatt skog eller skal gjøre det om å ta en dag på Viken Skogeierskole. Det er en 1000-lapp som jeg synes jeg investerte godt. For å si det sånn så har jeg brukt 1000 kroner på en lørdag på langt uklokere ting, gliser Rolid.

 

 God stemning

Bilde: Tipp topp tommel opp!

Nytenkende

Kristine Brenden har skog i Sør-Aurdal og var et eneste stort glis etter endt skoledag.

-Så utrolig bra! Både interessant og spennende og dere i Viken Skog er så nytenkende. Jeg blir stolt over å skulle overta skogen. Jeg likte spesielt timen om Tenk Tre og alt som tømmerstokken kan brukes til, også var det lærerikt med skogbruksplan på nett DinSkog, sier Brenden.

Bilde: Latteren satt løst og nye bekjentskaper ble gjort

-Skikkelig stolt over å være andelseier i Viken Skog

Gunn Gladhaug er bosatt i Bærum, men har skogen sin i Valdres. Endelig fikk hun tatt turen innom Viken Skogs hovedkontor som hun har kjørt forbi så mange år på vei fra Bærum til Valdres.

-Ååååhh for en fantastisk dag dette har vært! Og for et flott hovedkontor vi har i Viken Skog. Jeg tok med meg svigerdatteren min og naboen fra Valdres. I 20 år har jeg vært andelseier i Viken. I motsetning til min far som ikke mente skogen var fremtiden og meldte seg ut av samvirket, så mente jeg at nettopp det å stå sammen som er så flott og meldte meg derfor inn som andelseier. Det har jeg aldri angret på.  Jeg har lært så mye i dag og fått så mye inspirasjon. Jeg er rett og slett skikkelig stolt av å være andelseier i Viken Skog! Om ikke lenge så skal eldstedatteren min Guro Gladhaug overta skogen, men hun måtte dessverre melde avbud så jeg tok med meg den skoginteresserte svigerdatteren min Reidun Sletten istedet. Vi har hatt det så gøy og blitt så inspirerte, sier den energiske skogeieren Gladhaug.

 

-Frem med ryddesaga

Også svigerdatteren Reidun Sletten fra Gjøvik var fornøyd med å ha brukt lørdagen på Viken Skogeierskole.

-Jeg har fått et overordnet blikk i løpet av dagen. Spesielt interessant å lære om skogkultur og ungskogpleie. Jeg kjenner at jeg gleder meg til å ta frem ryddesaga. Både mannen min og jeg er veldig interesserte i skogbruk og liker å være med på skogsdriften, sier Sletten.

Bilde: Trekløveret Gunn Gladhaug, Kristine Brenden og Reidun Sletten var strålende fornøyde etter en dag på Viken Skogeierskole.

Inspirert til å drivet et aktivt skogbruk

Andelseier Laura Lindelien fra Oslo stakk av med seieren i den uoffisielle skogeksamen på Kahoot på slutten av dagen.

-Dette var gøy! Selvsagt moro å vinne, men jeg må si at jeg har lært mye i dag på Skogeierskolen, også har jeg ikke minst blitt motivert til drive et aktivt skogbruk. Jeg ble inspirert til å ville gjøre enda mer, sier Lindelien som til daglig jobber som ungdomsskolelærer i Bærum og har skogen sin i Flå i Hallingdal.

-Det har vært utrolig mye å sette seg inn i på egenhånd etter at far gikk bort i fjor. For meg har det betydd utrolig mye å være andelseier i Viken Skog å ha noen å støtte seg på med skogkompetanse. Jeg fikk fantastisk hjelp fra skogbrukslederen min Stein Strømmen og rådgivning i fra Atle Veddegjerde, det er jeg takknemlig for, og nå er jeg inspirert til å gjøre mer med og ut av skogen min, ser Lindelien.

Bilde: Skogeierelevene følger godt med.

-Skogen er jo verdens beste arbeidsplass!

Marte Evju fra Kongsberg har alltid drømt om å besøke Viken Skogs hovedkontor. Hennes far Helge Evju var styreleder i Viken Skog SA fra 2002-2012 og medlem av styret fra 2000 så Marte føler en sterk tilknytning til både hovedkontoret og Viken Skog.

-Et utrolig profesjonelt og fint opplegg! Det er fint å komme hit til Viken Skogs hovedkontor. Føler at vi blir enda bedre kjent med Viken av å være her, så veldig bra valg å arrangere Viken Skogeierskole her. Jeg overtok driften i vinter og gården i sommer. Fikk en pangstart som skogeier med den største driften i gårdens historie som pappa hadde spart til eierskifte! Det verdsetter jeg stort. Det har vært ekstremt lærerikt og jeg har allerede fått et godt samarbeid med Viken Skogs skogbruksleder på Kongsberg Mari Meisingset, så dette er Girl Power, smiler Marte.

Marte Evju er veldig bevisst på å være en god skogbruksambassadør.

-I dag på Skogeierskolen likte jeg spesielt sekvensen Tenk Tre. Jeg elsker jo skogen, og ønsker å få frem de fantastiske mulighetene skogen gir. Jeg er veldig bevisst på å være en god skogbruksambassadør, sier Marte bestemt. Hun har nok å henge fingrene i hjemme på gården i Kongsberg med tre barn i alderen 1-7 år. I tillegg jobber hun litt for Norsvin med kommunikasjon.

-Skogen er jo et viktig bidrag til økonomien på gården. Også har vi det langsiktige perspektivet, -skogen er jo verdens beste arbeidsplass! Smiler Marte.

Bilde: Her prøversitter Marte styrelederstolen som faren Helge har sittet og ledet utallige styremøter i.-Hvem vet om Marte selv en dag inntar styrelederrollen om noen år? På bordet foran henne er det en rekke produkter som kan lages ut i fra tømmerstokken. -Alt som kan lages av olje kan også lages av tre.

-Gi nye skogeiere kunnskap og selvtillit

Markedsleder i Viken Skog Helene Nygaardsvik Ruud og selvutnevnt «Rektor Ruud» var strålende fornøyd med Viken Skogeierskole nummer 7.

-Nok en gang er jeg strålende fornøyd med engasjementet til elever og lærere på Skogeierskolen! Elevene på Hønefoss var en utrolig fin gjeng, mange kom langveisfra og flere var lokale. Latteren satt løst, spørsmålene var mange og terskelen var lav. Akkurat slik det skal være, sier Rektor Ruud.

-Vi i Viken ønsker å gi nye skogeiere selvtillit i rollen som skogeier gjennom en effektiv lørdag på skolebenken. Alle skogeiere skal være stolte av å sitte på denne fantastiske råvaren og hvilke muligheter som finnes. Gjennom en slik dag skal de bli kjent med hvordan de kan produsere god skog som de kan få godt betalt for. Skogen vokser jo uansett, men tar man bevisste valg og engasjerer seg litt så kan det ble en kjempe investering. Dette er vinn-vinn for skogeieren, verdikjeden skog, verdiskaping og for det berømte «grønne skiftet». Skogeieren sitter på nøkkelen i verdikjeden. De er brikken i å utvikle skog som en bærekraftig og fremtidsrettet næring, sier Ruud.

 

Bilde: Rektor Ruud gratulerer Hans Andreas Slette fra Bjoneroa med 2. plassen i den uoffisielle eksamen i Kahoot

-Vær aktiv, fremsnakk skog og Tenk Tre!

-Mitt ønske når en skoledag er over er at jeg vil at elevene skal ha med seg tre hovedbudskap: Først og fremst, gå hjem og «produser skog». Dra hjem å iverksett hogst av hogstmoden skog, plant, driv ungskogpleie og tynning. Dette skaper verdier for dagens skogeier og for kommende generasjoner. Det andre er at de skal fremsnakke skogen og Tenke Tre. I middagsselskaper, under lunsjen, i venninne- og kompisgjengen osv. fortell de gode historiene om hva skogen kan brukes til! Skogen er en fantastisk naturresurs. Og til slutt ønsker jeg at skogeieren skal vite at de kan være aktive skogeiere uten å selv måtte gjøre alt. Vi i Viken har enormt med kompetanse på skog og skogsdrift. Vi har vært her i over 100 år og kan skog. Vi er til for å gjøre det enklere å eie og forvalte skog. Ta gjerne en prat med lokal skogbruksleder eller Servicesenteret om hvilken skogpakke som vil egne seg best for din eiendom. Da kan vi sammen optimalisere! Sier Helene engasjert.