Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Trøkk i tømmermarkedet og på Oslomøtet

Det er både trøkk i tømmermarkedet om dagen og på Viken Skogs årlige Oslomøte med over 150 deltakere. Aldri har Viken Skog solgt mer tømmer, plantet flere trær eller drevet mer ungskogpleie enn i 2019. -Vi i Viken står sammen og heier på hverandre i hverdagen. Både andelseiere, ansatte og samarbeidspartnere. Trøkket og energien gjør at vi lykkes, sier daglig leder Tor Henrik Kristiansen.


Interessen for å delta på Viken Skogs årlige informasjonsmøte for Oslo&Omegn -bosatte skogeiere, populært kalt «Oslomøtet» er stor og innholdet på agendaen er variert og full av kompetanse,

Styreleder Olav Breivik var som vanlig i godt humør og på hugget da han ønsket velkommen til møtet og kunne legge frem rekord på rekord for Viken Skog dette året. Aldri har Viken Skog solgt mer tømmer, plantet flere trær enn drevet mer ungskogpleie.

Trøkk og energi

Daglig leder i Viken Skog Tor Henrik Kristiansen snakket om verdikjeden og viktigheten av samarbeid i alle ledd.

-Vi i Viken står sammen og heier på hverandre i hverdagen. Både andelseiere, ansatte og samarbeidspartnere. Trøkket og energien gjør at vi lykkes, sa Kristiansen.

Viken Skogpakker

Skogsjefen i Viken Skog Lars Kr Haug og Even Bergseng la frem Viken Skogs nye satsning; Viken Skogpakker sammen med markedsleder Helene Nygaardsvik Ruud.

Les alt om Viken Skogpakker her

Aktiv bruk er bedre enn vern

Administrerende direktør i Norges Skogeierforbund Per Skorge snakket om at aktiv bruk av skogen i de fleste tilfeller var bedre for miljøet enn varig vern. Han henviste til hva fagfolkene også hadde kommet frem til.

-Dette er et spennende, og ikke minst viktig, tema som du som skogeier bør ha en viss oversikt over i møte med folk utenfor bransjen, sa Skorge.

Høyteknologi

Operativ sjef i Thermowood (som selger bygninger i TEWO-massivtre), Erland Lundby (også nestleder i styret i Viken Skog SA) fortalte at de gikk fra en kapasitet på én enebolig i uken til én om dagen i sin nye høyteknologiske fabrikk i Hurdal – og det med den samme bemanningen.

Krevende tømmermarked

Det er et krevende men ikke urovekkende marked både i Norge og ute i verden, sa Supply Chain Manager i Viken AT Market, Stig Hellerud og salgssjef i Viken Skog, Heidi Tandberg.

Kuven

Veiplanlegger i Viken Skog Fredrik Løvenskiold var krystallklar på at det er viktig  å ha kuven i orden på skogsbilveiene.

-Alle skogsbilveiene burde ha et veilag med klare vedtekter og penger på budsjettet, pluss intakt kuv på veien, sa Løvenskiold.

Første, men ikke siste!

-Dette var vårt første Oslomøte, men garantert ikke det siste! Sa ekteparet Mette og Stephen Kunz som har skog i Modum og på Ringerike.

De var begeistret for alt de hadde lært i løpet av kvelden.

-Vi lærte masse og spesielt dette med ungskogpleie og skogsbilvei var veldig nyttig kunnskap for oss. Det er viktig med kompetanse og det får vi når vi deltar på slike arrangement, sa Stephen.

Bilde: Skogbrand informerte om sine forsikringer.

Bærekraftig skogbruk

Også ekteparet Ida Løkken Anstensrud og Gard Anstensrud fra Våler i Østfold var «førstereis» på Oslomøtet. De overtok gården og skogen for et par år siden.

-Det er fint å få høre siste nytt fra skognæringen. Er fersk, men ønsker å lære mer å være enda mer aktiv, sier Ida.

Ektemannen Gard er opptatt av å drive et bærekraftig skogbruk.

-Vi er veldig interesserte i bærekraftig skogbruk og har selv et eget sag og høvleri hjemme på gården. Vi tar litt spesialsortiment og bruker både selje og svartor. Vi likte begge to å høre om Tenk Tre-kampanjen og mener det er superviktig, sa Gard. Kona Ida er enig med ektemannen og jobber til daglig med grafikk med skogen som inspirasjon.

-Skogen inspirerer meg og jeg jobber nå med en utstilling som jeg skal ha på Skogbruksmuseet på Elverum neste år, sier Ida engasjert.

Bilde: Norgesplanter hadde en flott stand i fellesområdet hvor de hadde maneg besøkende i pausene

Viktig møteplass

To gamle «travere» som har deltatt på Oslomøtte i en årrekke er Jens Erik Wittussen fra Hurum som er styremedlem i Drammen og Hurumlandet skogeierområde og Øivind Isachsen fra Asker som er styremedlem i Asker og Bærum skogeierområde.

-Meget interessante temaer og bra opplegg på møtet. Det er tight og mye informasjon på kort tid. Det er viktig med sånne møteplasser også skal man ikke undervurdere den sosiale minglingen på slike skogarrangement, sier Wittussen fornøyd.

-Dette er så bra og nyttig selv om det er mye vi har hørt før. Tømmermarkedet svinger jo veldig, så det er viktig å få med seg siste nytt synes jeg. Det var bra med informasjonen i fra veiplanlegger Løvenskiold. Altfor mange forsømmer skogsbilveiene sine og det ser jo jeg daglig som skogsentreprenør. Har også veldig sansen for Tenk Tre-kampanjen, den er tøff, sier Isachsen.

 

Bilde: Daglig leder i Los&Co Bård Skjørtorp snakket om bransjeinitiativet Tenk Tre. Les alt om Tenk Tre her

Bilde: Sikringsradioen var på plass på Oslomøtet

-Pappa sa jeg skulle velge sikringsradioen!

Det ble trukket ut tre heldige vinnere blant de fremmøtte på Oslomøtet. Maja Nilsen fra Sandvika var den heldige som ble trukket ut først. Da fikk hun muligheten til å velge blant de flotte premiene.

-Pappa sa jeg skulle velge sikringsradioen, sa hun til stor latter i fra salen. Hun er neste generasjon skogeier og har allerede i en alder av 16 begynt å vise stor interesse for skognæringen. Det gjør far Hans Anton Nilsen stolt.

-Det er jo stas at Maja på bare 16 år er så interessert i skogbruk og ønsker å delta på Oslomøtet. Vi har fått mye god informasjon her i kveld og jeg var spesielt interessert i å høre om veiplanleggingen. Nå kan endelig Maja og resten av familien skjønne hvorfor jeg snakker som mye om kuven på skogsbilveien og bruker så mye tid på traktoren, gliser Nilsen.

-Jeg har alltid likt å være ute i skogen både på jakt og tur. Har også vært med å plante ny skog, og synes det er gøy at det som jeg planter i dag kan barn eller barnebarn dra nytte av. Jeg synes skognæringen er spennende og det er viktig at vi i Norge tar vare på de naturressursene vi har og bruker de riktig. Jeg som ung håper også at andre unge får øynene opp for den fantastiske råvaren skog er og alle de fornybare produktene som kommer ut av tømmerstokken. Tenk Tre-kampanjen er jo genial og flere unge må høre om den, sier den bevisste sekstenåringen. Som nå planlegger å få med seg neste Viken Skogeierskole for å lære mer om skogbruket.

Les alt om Viken Skogeierskole her