Toppbrekkskader
I år har toppbrekkskader på skog vært langt mer omfattende enn tidligere år. Og spesielt mye har det vært i Vestfold.

Bilde: Toppbrekkskader i Sandefjord. Foto: Tor Anton Andersen, Skogselskapet i Vestfold
Høydelag med mest skadeomfang ligger ca på 50- 150 m.o.h. som er noe lavere enn tidligere år (300 m.o.h). Skadeomfanget er størst i granbestand hogstklasse 3 og 4.
Skogbruksleder i Viken Skog, Håkon Bingen har sett mye toppbrekkskader de siste ukene i Vestfold.
-Jeg har selv vært med å avvirke bestand i år der skadeomfanget har vært så stort at Skogbrand først har vært inne og gitt erstatning. Dette var en hogstklasse 3 bestand. Jeg oppfordrer skogeiere til å ta en befaring skogen sin nå i nærmeste fremtid for å se om det er skader. Eventuelt ta kontakt med skogbruksleder eller Skogbrand, dersom skadeomfanget er stort, sier Bingen.
Bilde: Toppbrekkskader i Sandefjord. Foto: Tor Anton Andersen, Skogselskapet i Vestfold
Bingens forslag til tiltak for å unngå snøbrekk skader på skog
-Det er viktig å gjennomføre tidlig og kraftig ungskogpleie
-Ved å sikre framtidstrærne god plass gjennom ungskogfasen styrkes skogens robusthet mot storm
-Økt robusthet mot vind / storm er bare én av mange positive effekter av ungskogpleien
-Ta helst også en sen ungskogpleie
-Unngå sen tynning
Seniorrådgiver Ellen Finne hos Fylkesmannen i Vestfold har fått inn en del meldinger om snøskader i Vestfold til nå, men regner med at det kommer flere når snøen går til våren.
-For skogbruket er det først og fremst viktig å lokalisere og beregne skadeomfang der det kan utløse forsikringssaker. Det virker som det er mange skogeiere som har nedprioritert stormskadeforsikring. Jeg mener vinterens skader må opp i skogkulturprosjektet: mer stedstilpasset skogbehandling som for eksempel plantetetthet, treslagsvalg og ungskogpleie. Hvis vi får en varm, tørr sommer kan det også bli en oppblomstring av barkbiller igjen, sier Finne.