Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Konkurransestemning på Romerike: – Det viktigste er å slå Hvam!

Hvordan eksteriørbedømme ei ku? Hvordan måle høyden på et tre med en pinne? Og hva heter delene på motorsagen? Alt dette, og mye mer, ble 170 elever prøvd på i 59°Topptur.


TEAM KJELLE: Det ene laget til Kjelle videregående skole var gode på samarbeid. Fra venstre John Helge Dalbak Hoel, Erik Unneberg, Peder Mikkelrud, Oscar Lorem Bærland, Sara Angelica Bjerke og Maria Hannestad. Foto: Egil Granum, Viken Skog

av Egil Granum

59°Topptur er over for denne gang. 17 lag fra seks forskjellige naturbruksskoler tevlet denne uken mot hverandre ved Hvam videregående skole i Nes kommune. Og det ble en vellykket konkurransedag, selv om de verken befant seg på 59 grader nord eller på noen topptur.

Erik Unneberg går skog og andreåret  på Naturbruk ved Kjelle videregående skole. Han var strålende fornøyd med opplegget som Skogselskapet hadde fått til:

– Jeg synes det er gøy at det skjer litt og at vi får sett alle muligheter innen naturbruk. Det er et fint avbrekk fra skolehverdagen og gøy å kjempe mot andre skoler. Det spiller egentlig ingen rolle hvilken plass vi kommer på, bare vi slår Hvam, smiler Erik lurt.

PRESISJON: Det var ingen tvil om at Erik Unneberg behersket spakene i lassbæreren godt. Her stablet han fem kubber oppå hverandre med den største selvfølgelighet. Foto: Åse Hovd, Skogselskapet

Mange ulike oppgaver

I løpet av de 10 postene fikk elevene testet ut mange forskjellige kunnskaper og ferdigheter. På en post skulle de blant annet sette på en arbeidssele på en hest og et annet sted måtte de samarbeide om å kjøre paller med traktor. Det ble kastet med øks på blink, eksteriørbedømming av ku og navnsetting av delene på ei motorsdag.

– Det har vært veldig interessant. Mange varierte oppgaver der vi har fått testet mange ulike ting. Så det har vært veldig lærerikt og gøy, sier Helene Mathsen fra Tomb videregående skole.

QUIZ: Rundt hele løypa skulle lagene løse teoretiske oppgaver. Enda litt mer skogfaglig quiz ble det her på posten til Viken Skog. Elevene fra Hvam var blant lagene som visste at det hogges rundt 13 millioner kubikkmeter tømmer hvert år i Norge. Foto: Egil Granum, Viken Skog

Vellykket arrangement

Målet med 59°Topptur er å knytte kjennskap og kontakt mellom naturbrukselevene og næringen. Her møter de folk som jobber i hele næringskjeden skog. Prosjektleder for arrangementet, Ingvild Fliflet, har fått mange positive tilbakemeldinger:

– Arrangementet i år gikk veldig bra! Med en fantastisk ramme på Hvam videregående skole, toppet med godt vær, var det en fryd å se lagene få bryne seg på oppgavene. Det viktigste for oss er at deltagerne og postaktørene får en fin og innholdsrik dag. Tilbakemeldingene fra elever og næringsaktørene på post har vært gode. Og da kan vi ikke annet enn å være storfornøyde, sier arrangementssjef Ingvild Fliflet, leder i Skogselskapet i Buskerud og Telemark.

HØYDEBEREGNING: Her demonstrerer lærling i Viken Skog, Viil Flaata, hvordan man beregner høyden på høyden på et tre ved hjelp av en pinne. Foto: Egil Granum, Viken Skog

Dette var den 9. utgaven av arrangementet. Løypa tok 4-5 timer å gjennomføre for elevene. Og i år tittet til og med sola igjennom skylaget, i motsetning til forrige gang:

- Jeg var også med i fjor da det ble arrangert på Kalnes videregående skole i Sarpsborg. Det var gøy, men en skikkelig kaldt og våt fornøyelse. Men i år viste værgudene seg fra en helt annen side. Deilig å være ute og være sammen med fine folk, sier Solrun Kopperud fra Tomb videregående skole.

SMILTE MEST: Anne Grete Tofteberg, Elisabeth Kristin Arntsen, Johanna Røyneberg, Solrun Kopperud og Helene Mathsen var et av de blideste lagene som var innom Viken Skog sin post. Foto: Egil Granum, Viken Skog

Hvor er fjelltoppen?

Navnet på arrangementet trenger kanskje en liten forklaring. For Hvam videregående skole ligger ikke på den 59. breddegrad, men på 60° nord. Og noen topp var det ikke å spore på stedet som ligger rett vest for Glomma, ikke langt fra Årnes.

Bakgrunnen for navnet er nemlig målgang på 904 meter over havet i den første konkurransen som ble avholdt i 2012:

– Den gangen tok elevene skiheisen opp til toppen av slalåmanlegget i Kongsberg og gikk til målgang som befant seg på Jonsknuten. Denne fjelltoppen ligger på nettopp breddegrad 59. Og det er en skikkelig topptur! Siden navnet er innarbeidet har vi valgt å beholde det, selv om vi nå flytter oss rundt på de ulike skolene som har Naturbruk på Østlandet, forklarer Fliflet.

– Blir det arrangement også neste år?

– Det er med glede jeg kan si at vi også til neste år vil gjennomføre 59°Topptur. Men hvor dette skal gjennomføres vet vi ennå ikke. Men, tur blir det. Med eller uten topp, smiler Ingvild Fliflet.

Hvem slo Hvam?

Hvordan gikk det så med Erik og gjengen hans fra Kjelle? Slo de Hvam?

Det svaret henger nok fortsatt i luften. For ingen av dem havnet på pallen. Og arrangøren avslørte bare at Tomb vant foran Kalnes og med Saggrenda på tredjeplass. Vi Gratulerer!

BEST: Det var elever fra Tomb videregående skole, som ligger mellom Moss og Fredrikstad, som stakk av med seieren i 59°Topptur 2023. Foto: Åse Hovd, Skogselskapet. Foto: Åse Hovd, Skogselskapet