Tenk Tre!

Landbruksminister Olaug Bollestad og toppidrettsutøver og andelseier i Viken Skog Olaf Tufte var med åpne årets Skog & Tre konferanse på Gardermoen med kampanjen Tenk Tre.


Tonen mellom Norges landbruksminister og et av Norges medaljehåp i OL i Tokyo 2020 var god da Tenk Tre-kampanjen ble lansert på Skog&Tre på Gardermoen.

-Jeg har ei høne å plukke med deg når det gjelder jordbruksoppgjøret Bollestad, sa Tufte mens han blunket.

-Er du ikke fornøyd? Jeg synes det var et godt oppgjør hvor vi har gjort det vi har sagt, vi har vært opptatt av små, mellomstore og store bruk, sa Bollestad.

-Tja, vi blir ikke enige om det, men en ting er vi i hvertfall enige om og det er TENK TRE! Sa Tufte med et stor glis.

-Ja, Tenk Tre er et meget viktig bransjeinitiv. I jordbruksavtalen vi ble enige om sist helg inneholder virkemidler for å øke bruken av tre i landbrukets driftsbygninger. Her investeres for milliarder hvert år og bøndene burde jo selvfølgelig bygge i tre. Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og SIVA skal nå utarbeide en felles handlingsplan for praktisk iverksettelse av bioøkonomien. Og jeg vil snart innkalle til et dialogforum, en formalisert møteplass mellom FoU-miljøer og sentrale aktører i skog- og trebransjen. Det gleder jeg meg til og har store forventningre, sa landbruksministeren.

 

Besøker Viken Skog 11. juni

Bollestad brenner også for behovet for fortsatt å utvikle teknologi og gode transportløsninger for å få trevirke kostnadseffektivt ut av skogen og dermed bedre lønnsomheten. Tirsdag 11. juni besøker hun Viken Skog for å se nærmere på virkestransport på bane og vei. Hun skal være med å kjøre tog og den nye elektrifiseringen på Follum og være med å kjøre tømmervogntog på bra og dårlig skogsbilvei.

 

– Vi ser en næring som tar ansvar. Det gjør også at vi i regjeringen ønsker å bidra til et aktivt skogbruk der man bruker skogens ressurser på en fornuftig måte, og ikke overforbruker dem. Vi skal bruke og ikke forbruke skogen, sa hun.

-Skogen er naturens lunger

Olaug Bollestad er tidligere intensivsykepleier og helsepolitiker og alltid vært opptatt av forskning på menneskenes helse.

– Jeg har vært med å bygge opp en hjerteavdeling, og da hadde vi også sterkt fokus på lungene. Vet dere at de er faktisk like viktige som hjertet for at menneskekroppen skal fungere? Tilsvarende ser jeg på skogen som naturens lunger. Den renser luften og binder karbon. -Altså, vi er helt avhengig av skogen, sa landbruksministeren. Dette var musikk i Olaf Tuftes ører. Som andelseier i Viken Skog og en aktiv skogeier er han svært opptatt av å bruke skogen i både næring og trening. Ja og nå gjør han business ut av sin egen klesproduksjon Tufte Wear med en svært miljøvennlig profil.

 

-Drømmen er å lage klær av egne trær

Tufte som satser fullt mot OL i Tokyo i 2020 var invitert til å promotere bruk av tre. Han fortalte om sin satsing på klær produsert av bambus, og røpet sin store drøm om å produsere tekstiler av norsk skog.

 

– Tenk å kunne gå ut i skogen, hogge egne trær, få en løsning for at disse brytes ned, for deretter å gjøres om til klær vi kan bruke som er nedbrytbare, sa Tufte.

Tufte oppfordrer skogeiere og aktører i skognæringen til å bli med på prosjektet, og avsluttet innlegget sitt til de 350 deltakerne på Skog&Tre 2019  til å Tenke Tre!