Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Stortingspresidenten gjestet Treklyngen Industripark med et stort smil: – Nå skjer det mye bra her!

Stortingspresident Masud Gharahkhani fikk en innføring i to av de høyaktuelle prosjektene i Treklyngen Industripark torsdag 3. august. Ombruk av tre gjennom å foredle returtre til nye produkter og Viken Skogs prosjekt med Billerud om en mulig ny tremassefabrikk. Gharahkhani lovet å ta med budskapet om raskere prosesser og saksbehandlingstid hjem: – Jeg tar med innspillene og skal snakke med mine statsråder! Se video fra dagen lenger ned i saken.


av Helene Nygaardsvik

SAMHANDLING OG RASKERE PROSESSER: Olav Bjella og Helene Nygaardsvik Ruud fra Viken Skog, Kjell Arve Kure fra Billerud og Rolf Jarle Aaberg fra Treklyngen, tok imot Stortingspresident Masud Gharahkhani i Treklyngen Industripark. Nysatsninger krever gode rammebetingelser og raskere politiske prosesser var de enig om. Foto: Egil Granum, Viken Skog.

Raskere prosesses 

Det er stor enighet om at en ny tremassefabrikk på Hønefoss vil ha stor betydning i den grønne industriomstillingen verden står overfor nå. Etableringen vil være en bidragsyter inn i det grønne skifte ved å erstatte dagens plastemballasje med et mer miljø- og klimavennlig alternativ. Det er likevel en vei å gå fra idé til ferdig fabrikk. Mye skal på plass, eksempelvis utslippstillatelse. Forutsigbare rammebetingelser og saksbehandlingstid ble derfor adressert: 

– Søknad om utslippstillatelse ble sendt inn til Miljødirektoratet i februar, men fortsatt er den ikke sendt ut på høring og vi har ikke fått noe klart svar på når den vil bli behandlet. Vi ber ikke om noen form for særbehandling, fabrikken vil oppfylle all internasjonale og norske krav – vi ber bare om at saksbehandlingen blir høyt prioritert. Det mener vi dette prosjektet fortjener, sa organisasjonssjef i Viken Skog Olav Bjella til en lydhør Gharahkhani som ønsket å ta dette videre med aktuelle aktører. 

Se Gharahkhanis kommentar på utfordringen: 

VIDEO: Stortingspresident Masud Gharahkhani kommenterer hva han fikk ut av besøket i Treklyngen Industripark. Video: Egil Granum, Viken Skog.

Det offentlige må ombruke mer

Omtre som leverer på sirkulærøkonomi i praksis fikk god kontakt med Gharahkhani som hadde et spesielt ønske om å diskutere temaet og se deres arbeid i praksis.

OMVISNING: Brukt tre skal få samme kvalitet, pris og tilgjengelighet som nytt trevirke har i dag kunne Omtre fortelle en engasjert Gharahkhani. Foto: Egil Granum, Viken Skog.

– Vi har allerede levert til over 20 prosjekter. Fra fjøs til hotell. Sistnevnte er insektshotell på Fornebu kunne  administrerende direktør i Omtre Krister Moen fortelle mens han viste rundt på området. 

OMTRE: Gjengen som leverer på sirkulærøkonomi i praksis. Disse tester ut hvordan man kan samle inn og foredle returtre til brukbare produkter. Foto: Egil Granum, Viken Skog

– Vi har noen politiske utfordringer. Tre er lett og sterkt. Da taper terreng mot tyngre byggematerialer, blant annet fordi ombruksgraden regnes om i tonn. Også er det klart at det offentlige må ombruke mer, var blant budskapene til Kristine Nore, gründer og partner i Omtre. 

Les mer om Omtre