Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Stor suksess med Tømmer & Marked

Mer enn 600 deltakere var til stede da Tømmer og Marked ble arrangert for sjette gang 15. februar. – Det ble et kjempefint arrangement med flinke folk i kulissene og dyktige foredragsholdere som hadde mye å interessant å dele med oss, sier Helene Nygaardsvik Ruud i Viken Skog.


Tømmer & Marked 2023

RØD LØPER: Statsråd Sigbjørn Gjelsvik ble ønsket velkommen til Tømmer & Marked 2023 av styreleder Olav Breivik og Helene Nygaardsvik Ruud i Viken Skog. En hogstmaskin fra John Deere var på plass utenfor konferanseområdet på Sundvolden Hotel. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Det gikk tre år mellom femte og sjette utgave av Tømmer & Marked, et høyst ufrivillig opphold som skyldes restriksjonene vi alle måtte rette oss etter under pandemien. På grunn av det lange oppholdet var det litt ekstra nerver før Tømmer & Marked 2023.

– Det er mye som skal klaffe, men vi har planlagt så godt vi kunne. Tilbakemeldingene vi får, viser at folk er veldig fornøyde med både gjennomføringen og innholdet. De ansatte på Sundvolden Hotel la også ned en kjempeinnsats for alt skulle fungere knirkefritt, selv når i overkant av 600 mennesker skulle ha lunsj samtidig. Jeg må bare takke alle som har hjulpet, både de som bidro på scenen og de som bidro bak scenen, Helene Nygaardsvik Ruud, som har hovedansvar for konferansen.

– Skal inspirere, bevege og skape handling

Tømmer & Marked har siden starten i 2016 vokst til å bli en av de største skogarrangementene i sitt slag.

– Vi i Viken Skog ønsker at denne møteplassen skal inspirere, bevege og skape handling gjennom felles forståelse for verdikjeden skog. Vi vil bidra til et aktivt skogbruk og gi skogeiere, entreprenører, politikere, næringsliv, investorer, forskere, studenter og storsamfunnet innsikt og tro på skogen som en fremtidsrettet næring – der bruk av tømmerstokken vil være en del løsningen i den globale omstillingen til mer bærekraftige og klimavennlige produkter, fastslår Tor Henrik Kristiansen, daglig leder i Viken Skog.

Fikk du ikke med deg Tømmer & Marked, kommer det en stemningsrapport fra dagen på neste Skog & Markedsnytt, som sendes torsdag 23. februar klokka 20.00.

− Skog engasjerer som aldri før

Før konferansen serverte mesterkokk Arne Brimi varm frokost utenfor konferansesalen, der sponsoren John Deere Forestry dagen før hadde rigget på plass en ny hogstmaskin.

NOE VARMT TIL FROKOST: Arne Brimi serverte frokost utenfor konferansesalen. Her er han i prat med Steinar Skinnes, skogeierlagsleder i Krødsherad-Modum.

Tømmer & Marked ble sunget og danset i gang med talentfulle barn og ungdom fra Showskolen på Hønefoss. Deretter gikk ordet til Olav Breivik, styreleder i Viken Skog, som ønsket alle gjestene velkommen.

FLINK GJENG: Showskolen fremførte blant annet klassikeren «Vinter og sne».

– Skogen er en naturressurs som bør forvaltes på best mulig måte til fellesskapets beste. Et aktivt skogbruk er av FNs klimapanel pekt på som et helt nødvendig virkemiddel for at vi skal nå våre klimamål. Enten man eier skog eller ikke; skogen angår oss alle. Og når jeg ser på deltakelsen her, er det gøy å se at skog engasjerer som aldri før. Tømmerstokken er en bærekraftig naturressurs som kan høstes og gjenbrukes av generasjoner til verdiskaping, arbeidsplasser og inntekter i distriktene. Dette forutsetter imidlertid vilje hos politikere og myndigheter til å gi oss gode og langsiktige rammebetingelser for utvikling av verdikjeden vår, sa Olav Breivik.

Han fikk god hjelp av Erland Lundby, nestleder i Viken Skog-styret, som sørget for sømløse overganger mellom innleggene.

Sigbjørn Gjelsvik åpnet ballet

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik innledet med lovnader fra regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre om å støtte opp om investeringsplaner i skognæringen.

SKOGENGASJERTE: Styreleder Olav Breivik i Viken Skog og kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik etter at statsråden innledet konferansen.

Deretter gikk det slag i slag med gode foredrag fra ledere og representanter fra noen av Norges største selskaper som videreforedler eller benytter råvarene fra skogen til produkter verden har behov for, for eksempel cellulose og lignin, hus og hytter, drivstoff og emballasje.

– En av tilbakemeldingene vi fikk, var at foredragene var interessante og at vi med temaene «løfter blikket fra roten til hva som skjer i horisonten». Det er akkurat det vi har forsøkt å gjøre − å se det store bildet i markedet og hva som skjer i Norge og ellers i verden i årene som kommer, sier Helene.

Hellbillies-show etter pausen

Konferansen har vært under planlegging i lang tid. Tømmer & Marked er i all hovedsak et selvlaget arrangement, naturlig nok med bistand fra hotellet og eksperter på lyd og lys.

− Vi har troen på at hjemmelaget konferanse er best. Vi vil at det skal være nært knyttet til det vi selv er opptatt av og har sterke følelser for, men samtidig må det være en proff gjennomføring. Jeg er stolt og glad for at vi også i år gjennomførte en konferanse som folk synes det er morsomt, underholdende og lærerikt å være med på, sier Helene.

I tillegg til innslag fra Showskolen entret også Hellbillies-brødrene Lars Håvard og Aslag Haugen scenen for å spre god stemning.

ROCKESTEMNING: Aslag Haugen og Lars Håvard Haugen på Tømmer & Marked.

Dagen før Tømmer & Marked ble det avholdt tre parallelle arrangementer: Tømmer & Høggere for samarbeidende hogstentreprenører, markedsseminar for industrikunder og proffseminar for store skogeiere og allmenninger. Alle disse hadde god deltakelse og interessante innlegg.