Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Stor avtale inngått med Mathiesen Eidsvold Værk: Blir største leverandør av sagtømmer til Viken Skog

Fra 1. januar 2022 skal Viken Skog kjøpe alt sagtømmeret fra Mathiesen Eidsvold Værk. Tømmeret får en kort reisevei fra skogen til RingAlm på Hauerseter ved Gardermoen.


Tømmerbil fylles opp

KORTREIST: Viken Skog og Mathiesen Eidsvold Værk har inngått en avtale som sikrer kortreist tømmer fra området rundt Hurdalsjøen til RingAlm. Illustrasjonsfoto: Viken Skog

Mathiesen Eidsvold Værk, som har 350-årsjubileum i år, har en stor skogeiendom fordelt på sju kommuner i Viken og Innlandet i områdene rundt Hurdalsjøen. Snart skal alt sagtømmeret derfra foredles på RingAlm på Hauerseter, sagbruket der Viken Skog har en eierandel på 51 prosent.

Kort vei fra skog til industri

– I gjennomsnitt snakker vi om en kjøreavstand på 3,5 mil fra tømmerveltene til sagbruket. Det er altså snakk om svært korte avstander. Vi synes det er miljøriktig og morsomt å kunne levere råstoff til industri som ligger så nær, sier Øystein Løvli, skogsjef i Mathiesen Eidsvold Værk (MEV).

SKOGSJEF: Øystein Løvli i Mathiesen Eidsvold Værk synes det er spennende med en ny samarbeidspartner i Viken Skog og RingAlm. Foto: Privat

Les også: Viken Skog skal taksere Mathiesen Eidsvold Værks skog.

MEV har i dag avtale med Moelven Virke AS. Øystein Løvli understreker at de er godt fornøyde med Moelven, som de har samarbeidet med siden de kjøpte sagbruket til Mathiesen Eidsvold Værk i 1994.

– Vi synes det er spennende med en ny samarbeidspartner i Viken Skog og RingAlm, og at vi i tillegg kan levere til lokal foredling, sier Løvli.

Positivt for hele verdikjeden

Avtalen med Viken Skog er treårig, og varer med andre ord frem til 1. januar 2025. Heidi Tandberg, salgssjef i Viken Skog, synes det er stas at Mathiesen Eidsvold Værk fra neste år blir den største leverandør av sagtømmer til Viken Skog.

– MEV har lang tradisjon som skogeier, og de skjøtter skogen sin på en forbilledlig måte. Det er positivt for både verdikjeden og lokal industri at vi nå kan bearbeide mye av dette tømmeret på Hauerseter. At det i tillegg er snakk om kortreist tømmer, gjør at transportkostnadene og transportutslippene går ned. Dette er en stor avtale for Viken Skog, og vi er stolte over at Mathiesen Eidsvold Værk har valgt Viken Skog som samarbeidspartner, sier Tandberg.

Kjøpte RingAlm i 2020

Vinteren 2020 kjøpte Viken Skog RingAlm sammen med Borregaard og Almenningssaga. Sistnevnte består av Ullensaker Almenning, Nannestad Almenning, Bjerke Almenning og Ringsaker Almenning.

– Kjøpet var viktig for skogbruket i Akershus og Østfold. Oppkjøpet av RingAlm bidrar til å sikre lokal, konkurransedyktig treforbrukende industri – samtidig som andelseierne skal tjene penger på dette eierskapet. Avtalen med Mathiesen Eidsvold Værk viser at vi har gjort en riktig investering, sier Tor Henrik Kristiansen, daglig leder i Viken Skog.

SALGSSJEF OG DAGLIG LEDER: Heidi Tandberg og Tor Henrik Kristiansen i Viken Skog. Foto: Viken Skog