Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Spesialmaskinen gjør Frodes jobb enklere

Frode Kjernaas lurte på hvordan han skulle få tak i nedblåste trær i det bratteste terrenget der han nå jobber med vindfallhogst i Nore og Uvdal. Svaret ble en egenkomponert tømmerklype plassert på en sveitsisk spesialmaskin styrt av en nordnorsk maskinfører.


Menzi Muck med spesialklype

DETTE ER EN SJELDENHET: Det bare er én maskin med en slik spesialklype i Norge. Foto: Frode Kjernaas

Av Bjørn H. Pettersen

− Den fungerer egentlig jævlig bra, må jeg si. Den kommer til overalt, både der jeg ikke kan kjøre og der jeg ville ha slitt noe forferdelig med å få hentet ut vindfall. Menzi Mucken leverer over all forventning, forteller hogstentreprenør Frode Kjernaas.

Han kaller maskinen en «hydraulisk edderkopp» – riktignok med fire føtter, ikke åtte. Føttene kan beveges individuelt: oppover, nedover og sidelengs.

FORNØYD ENTREPRENØR: Frode Kjernaas foran sin egen røde maskin og den gule Menzi Mucken. Trond Erik Talleraas (til høyre) hjelper til med motorsag.

− Den beste løsningen her

Frode Kjernaas og sønnen Ole Guttorm Kjernaas rydder opp i skogen til Lars Fullu i Nore. De har med seg en «motorsagmann», Trond Erik Talleraas fra Dovre, som jobber i bratte, men trygge deler av den nedblåste skogen.

Den nordnorske maskinføreren er Dan Storli fra Hattfjelldal. Han kjøpte seg en Menzi Muck i 2016. Siden da har han blant annet brukt maskinen til arbeid ved vannkraftverk og i alpinbakker. Med maskinen har han bygd nye alpintraseer høyt til fjells og klatret ned bratte lier og elveskråninger for å rense inntak til pumpestasjoner.

Han brukte også Menzi Mucken til å bygge en omfattende laksetrapp i Vefsna, en av Norges beste lakseelver. Her kan du se en video fra starten av byggingen av laksetrappa ved Laksforsen, sør for Mosjøen på Helgeland.

− Jeg har brukt klype før, men ikke en som henger løst under en rotator. Rotatoren gjør at jeg kan svinge klypa rundt sånn som jeg vil for å få tak i trestammen. Akkurat det er nytt for meg, men jeg begynner å få kunnskapen som skal til for å få god effekt av maskinen. Det er både interessant og meningsfylt arbeid med vindfallhogsten, og jeg ser virkelig resultatene av det vi driver med her. Jeg er glad for at Frode og Viken Skog tør og vil teste en ny og ganske ukjent løsning. Denne maskinen er det beste alternativet i den situasjonen vi har her med vindfall i bratt terreng. Jeg mener det er mye mer hensiktsmessig enn taubane eller vinsj, sier Dan Storli.

KONSENTRERT MASKINFØRER: Dan Storli hjelper til med vindfallhogsten i Nore.

Genialt eller latskap?

Menzi Muck er en sveitsisk produsent av maskiner som kan brukes til det meste − graving, boring, pigging, spunting, fresing, bygging og riving. De leveres også med hogstaggregat, og per i dag finnes det to maskiner her i Norge som nyttiggjøres i forbindelse med ordinær tømmerhogst. Disse har sag.

Andre har brukt lignende sakser, men ikke fritt opplagret i toppen. I Dan Storlis maskin henger saksa fra toppen løst. Dermed vrir den seg etter treets bevegelser. Det er dette som gjør det trygt å handtere rotvelter. Når spennet går ut og rota smeller til, vrir bare klypa seg fritt med, forklarer Truls Østerud, daglig leder for Menzi Muck Scandinavia.

SE VIDEO: Kåre Strysse i StrysseMek tok en liten video av at Dan Storli manøvrerer Menzi Mucken med spesialklypa.

– Det er bare én slik maskin som benyttes til det Frode Kjernaas har pønsket ut, nemlig med en klype som regelrett klipper stammen fra roten. Jeg må si at det var et ganske så genialt påfunn, sier han.

Kåre Strysse, daglig leder i StrysseMek AS ved Veggli i Rollag kommune, har også gode skussmål til oppfinneren. Det var på verkstedet til StrysseMek at klypeinnretningen ble sveiset og koblet sammen etter Frodes spesifikke ønsker.

– Dette ble virkelig tøft. Det er en skikkelig smart innretning, det der. Jeg har aldri vært borti noe lignende. Det var moro å få være med på å sette sammen klypa og rippertanna, men det hele er Frodes ingeniørbragd. Det er hans oppfinnelse. Vi takker for oppdraget, sier Kåre Strysse.

Selv svarer Frode Kjernaas bare «nå ja, du» på hedrende ord som «genialt», «smart» og «ingeniørbragd».

– Du vet, det er ofte dumskap og latskap som driver verden fremover. Jeg var nok den første som var dum nok til å teste det ut, og så er jeg for lat til å gå løs med høgger’n på de verste vasene med rotvelter, ler Frode.

− Sikkerheten er det viktigste

Frode Kjernaas vedgår imidlertid at selve ideen langt fra var så dum. Med Menzi Mucken får Dan Storli tak i mye bra tømmer som ville ha råtnet på veltet rot om det ikke hadde blitt hentet ut.

− Den er veldig effektiv til å klippe av tømmeret og dra det dit jeg kan nå det med hogstmaskinen. Så tar jeg jobben med å kviste, kappe og legge stokkene til rette for lassbæreren. I de verste skråningene gjør Menzi Mucken ting jeg ikke får til med høgger’n, og den gjør jobben raskere enn jeg klarer der tømmeret er vanskelig å få tak i. Jeg kan heller konsentrere meg om de områdene der det er lettere å komme til trærne, sier Kjernaas.

Dan Storli understreker at maskinen er spesiallaget for bratt terreng.

− Jo brattere det er – inntil et visst nivå, vel å merke – desto mer effekt får man av å ha en sånn doning. Menzi Mucken skal ikke brukes til å grave grøfter på flat mark. Der opererer en vanlig gravemaskin mye bedre. Men der det er vått, bratt eller nærmest ufremkommelig, kommer Menzi Mucken til sin rett. Det tar naturligvis litt tid, men det går fremover, fastslår han.

LITEN, MEN EFFEKTIV: At maskinens føtter kan endre stilling uavhengig av hverandre, gjør Menzi Mucken gunstig i bratt terreng. Bak bakhjulene har den dessuten «klør» som kan settes i bakken for å sikre ekstra godt feste.

Mange steder brukes maskinens hogstaggregat til å rydde seg vei, for deretter å bytte til et annet aggregat som skal gjøre den egentlige jobben, for eksempel å bore eller grave.

Hver enkel fot på Menzi Mucken kan heves opp til cirka 2,5 meter over bakken. Dan Storli har kjørt i en tunnel der han skulle berge en havarert pumpeflåte, og da kjørte han i vann med en dybde på mellom 2 og 2,5 meter. Han ble ikke våt på føttene.

– Maskinen kan dessuten kjøre over vått terreng uten å lage særlig med spor. Men det viktigste av alt er egentlig sikkerheten. Å ha en mann med motorsag i de vanskeligste områdene, er en stor risiko. Det unngår vi her, sier Dan Storli.

Koster noen millioner

Menzi Muck-maskinene har blitt spesielt populære i Sverige de siste årene. Truls Østerud mener det skyldes egenskapene til maskinene, og i tillegg har ulike utgaver blitt brukt eller stått parkert langs godt trafikkerte veier. Synlighet selger.

− Det er veldig mange flere enn vanlig som har tatt kontakt i det siste. På grunn av korona har vi dessverre hatt en situasjon med lang leveringstid, noe som blant annet skyldes enkelte deler. Det samme gjelder jo nesten alt av kjøretøy og mange andre varer. Målet er å ha tre måneders leveringstid, men nå er vi oppe i rundt ett år. Det er veldig synd fordi etterspørselen er stor. Det er hett marked for Menzi Muck både i Sverige og Norge, sier han.

Maskinene leveres med tre pumper. Den ene fordeler olje ut til hjulene. En arbeidspumpe sørger for olje til løft og bevegelser. I tillegg går det en slange ut til stikka der det kan settes på ulike typer aggregater. De separate pumpene gjør at Menzi Mucken ikke mister noen effekt på funksjonenes hastighet eller på løftekraften, som er ni tonn.

En av de viktigste egenskapene er imidlertid det den kan gjøre i bratt terreng, som er maskinens store fordel. Så hva koster et slikt kjøretøy?

− Man kommer langt med 3−4 millioner, men vi har ti A4-sider med ekstrautstyr, alt etter hva man skal bruke den til. Det er et kostbart kjøretøy hvis man bare skal bruke den noen få ganger i året og ellers ha den hjemme på gårdsplassen eller i et verksted, understreker Menzi Muck-forhandeler Truls Østerud.

*

Det hører med til historien at Viken Skogs «utskremte» kom frem til Nore for å se maskinen i drift fem minutter før en lenke til rotatoren og klypeinnretningen røk. En ny lenke måtte fikses hos StrysseMek. Samtidig lagde de en løsning som gjør at klypa og rippertanna kan holdes i en fast posisjon, det vil si at klypeinnretningen ikke henger og dingler mens Menzi Mucken beveger seg. Jobben tok noen timer, men siden da har den sveitsiske maskinen og den nordnorske maskinføreren jobbet ufortrødent.

MÅTTE KOBLES FRI: På dette bildet har Dan Storli koblet av aggregatet fordi en lenke røk. Trond Erik Talleraas og Frode Kjernaas hjelper til med å sikre at slangene ligger trygt.