Spennende og lærerikt!

De var et eneste stort glis 9. klassejentene ved Veienmarka ungdomsskole etter skoleskogdagen med ca 120 elever i regi av Ringerike skogeierlag, Viken Skog. -Dette var sykt spennende og lærerikt, sa jentene i kor. Med seg fikk de også en hilsen fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.


Elevene fra Veienmarka ungdomsskole var uten tvil meget happy’e med å tilbringe skoleårets nest siste skoledag i skogen.

-En kjempefin skoleskogdag! Utbryter Maren Langlien Strengelsrud når hun blir spurt om hvordan dagen har vært.

Bilde: Fra venstre: Maren Langlien Strengelsrud , Nora Petlund, Ebba Våreid Sørensen, Marianne Bugge Stavik, Tuva Andreassen Støen, Ida Andrea Svensrud og Kaia Orebråten.

-Det har vært så lærerikt. Og ikke minst å få kunnskap om skogens viktige rolle i klimaet. Skogen er viktig for jordas klima, fordi den tar opp og lagrer CO2. Skogen i Norge og skogbruket har en sentral rolle i klimasammenheng. Skogene våre binder hvert år en CO2-mengde som tilsvarer halvparten av Norges samlede klimagassutslipp. Det mest interessante synes jeg var å høre om alle produktene vi til daglig både bruker og spiser som kommer i fra tømmerstokken. Alt som kan lages av olje kan også lages av tre, sier Maren.

Bilde: Produkter fra tømmerstokken

Også resten av venninnegjengen var enige om at skogen hadde langt mer å by på enn de visste fra før.

-Det var også utrolig gøy å skyte med luftgevær og andre praktisk oppgaver underveis i løypa som å stable ved og sånn, sier jentene.

 

Bilde: Veienmarka skole

Bilde: Nes Skole var svært interesserte i å lære mer om skog og skogbruk. Hubert Hilla, Kenneth Amundsfoss Bråten, Fannie Hauglien, Ivan Martin Brunstad, Martine Engelund Wikstrøm. Elise Holte og Christine Marie Pladsen.

Styremedlem i Ringerike Skogeierlag, Ola Stave var i kontakt med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen som i utgangspunktet hadde takket ja til å delta på skogdagen, men grunnet en reise måtte han melde avbud. Som et plaster på såret ønsket han å formidle en hilsen til 9. klassingene på skogdagen.

Hilsen til 9.-klassinger på Ringerike!

Å leve av skogen er noe vi har gjort lenge i Norge. Det er skog i mer enn 40 prosent av landet vårt, og skogen vokser mer enn vi hogger ned! Vi kan skape nye jobber fra skogen. Mulighetene er mange. Vi kan for eksempel bygge høyhus i tre og produsere papir, papp, bioenergi og biodrivstoff. Hos Borregaard i Sarpsborg brukes tømmerstokken til landbruk, byggenæringen, farmasi, kosmetikk og produksjon av batterier. Ja, de produserer til og med vaniljesmak av tre. 

 Og her i Ringerike har dere lange tradisjoner innenfor skognæringen. Det er neppe tilfeldig at det nettopp her hvert år arrangeres en av Nordens største skogkonferanser hvor dere diskuterer nye muligheter for å vokse, og hvordan utvikle mer klimavennlig produkter fra skogen. Er det noe jeg er tilhenger av så er det å gi unge mennesker mer kunnskap om det som vil forme fremtiden. Vi må løse klimautfordringene og skape gode jobber vi kan leve av. Det er ikke annet enn imponerende at så mange skoleungdommer samles for å lære mer om bærekraftig utnytting av skogen, om næringsvirksomhet og klimautfordringer.  Å få mer kunnskap er noe av det smarteste vi kan gjøre.  

Vi har spennende muligheter foran oss, og her skal ungdommen spille en viktig rolle. Vi trenger dere med på laget for å skape et bærekraftig næringsliv både i skognæringen og i andre næringer. Og jeg kan forsikre dere at næringslivet vil ha god bruk for dere. Lykke til med dagen i dag!

 

Lederen i Ringerike skogeierlag Thrine-Lise Tryterud hadde lagt ned mye arbeid i forberedelsene, og arrangementet gikk akkurat som planlagt. Dette er 5. året på rad som skoleskogdagen på Ringerike gjennomføres.

-Ja, dette har vært en morsom dag. Jeg og resten av styret i Ringerike skogeierlag er veldig godt fornøyd med dagen og det var flott å se så masse blide og hyggelige ungdom som var interesserte i skog og hva vi fortalte på de forskjellige postene. Det var også god stemning på posten hvor elevene fra skogskolen Saggrenda var. De fikk god dialog med 9. klassingene  og noen poteniselle elever til Saggrenda senere.De fleste unge i dag er meget interesserte i miljø og klima. Jeg synes også det virker som ungdom nå generelt bruker naturen mer, sier Tryterud.

Bilde: Elevene ved Saggrenda sammen med den første kvinnelige eleven ved Saggrenda for 50 år siden, Anne Margrethe Rognerud fra Vestre Ådal.

Disse var med på arrangere på skoleskogdagen sammen med Ringerike Skogeierlag;

Naturbruk-/skogbrukslinja på Saggrenda, Buskerud skogselskap, Viken Skog, Ringerike Jeger- og Fiskeforening og Ringerike Turistforening, og postene inneholdt: Utdanningsveier naturbruk/skogbruk. Fotosyntese og CO2/karbonbinding med konkurranse i vedstabling. Hva kan lages av trestokken/cellulose – nye produkter til erstatning for olje. Hogstmoden skog med miljøvern i skogbruk og krav til skogeier. Viktigheten av foryngelse med praktisk øvelse i treplanting. Våpensikkerhet og jegerprøven med praktisk øvelse med luftgeværskyting. Allemannsretten og info om DNT Ringerikes ungdomstilbud.