Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Skolestart i skogen

Stadig flere søker seg til skogfag, og det er optimisme og mange yrkesmuligheter i Viken Skog og ellers i skognæringen. Engasjerte skogfagstudenter fra NMBU var nylig på besøk hos Viken Skog der de fikk vite mer om alle mulighetene i skognæringen.


ENTUSIASME BLANT ELEVENE: Det var ikke noe å si på entusiasmen blant skogfagstudentene fra NMBU. Foto: Tone-Lill Amundsen.

Av Egil Granum

– Jeg har fått med meg at de som jobber her er veldig glad i jobben sin. Det er et godt tegn! Så jeg har et veldig godt inntrykk at Viken Skog, sa en tydelig fornøyd Elias Rossetnes fra Grong.

Elias og nærmere 40 andre studenter fra skogfag på Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås troppet opp på hovedkontoret til Viken Skog nylig. Det var en spent gjeng som var nysgjerrige på hvilke jobber og muligheter som finnes i skognæringen:

– Det er jo ikke bare skogbruksleder og skogsjef som er greia.  Det er mange andre forskjellig jobber som vi kan utdanne oss til, men vi har ikke helt oversikten ennå. Så en hel dag med Viken Skog er helt topp, sa Borghild Sommer Oterholdt.

LYST TIL Å JOBBE I SKOGEN: Elias Rossetnes fra Grong i Trøndelag fikk mersmak av besøket, og kommer til å sikte seg inn på en jobb som skogbrukssjef eller skogbruksleder. Foto: Egil Granum

– Viktig samarbeid

Dagen startet med litt teori i kantinen der studentene blant annet fikk informasjon om Viken Skog. Det var ivrige og kunnskapstørste studenter som stilte mange spørsmål. Turleder og professor Line Nybakken ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA) sa det var matnyttig for studentene med slike besøk: 

– Det er viktig for oss at studentene får komme ut og se hva som rører seg i den norske skogsektoren. Alle leddene fra frø til ferdig treprodukt, og alle de ulike jobbmulighetene ei utdanning innen skog gir! Slik får de forhåpentligvis motivasjon for alle timene inne i auditorier og på lesesaler fremover, sa Nybakken.

GODT SAMARBEID: Professor Line Nybakken fra NMBU og kommunikasjonsleder i Viken Skog, Helene Nygaardsvik Ruud, synes slike møter er viktig for både studentene og for Viken Skog. Foto: Tone-Lill Amundsen.

Ut i felt

Etter lunsj bar det ut i skogen for å se hvordan Viken Skog jobber i praksis. Studentene ble busset ut til et hogstfelt på Veme utenfor Hønefoss der skogbruksleder Martin Tangen og produksjonsplanlegger Halvor Ingul delte hvordan en hogst foregår.
Hogstmaskinfører Kristian Westlie brukte god tid på studentene og svarte på alle mulige spørsmål. Han var imponert over engasjementene til studentene:
– Det var en engasjert og fin gjeng! Jeg har hatt flere slike grupper tidligere, men dette var gjengen med mest engasjement!
 

STOR INTERESSE: Skogsmaskinfører Kristian Westlie skrøt av engasjementet til studentene. Foto: Egil Granum

Flere søker seg til skogfag

NMBU opplever at stadig flere søker seg til skogfag-studiene. I år var det 326 som søkte der 68 av dem hadde det som 1.prioritet.

ÅR

TOTALT 1.PRIORITET
2021/2022 326 68
2020/2021 305 68
2019/2020 264 43
2018/2019 270 51
2017/2018 273 43
2016/2017 268 44
2015/2016 287 45

Tall: NMBU

Skifter beite

Anne Sophie Mathiesen har jobbet tre år som sykepleier i Trondheim. Hun har nå forandret mening og har begynt på bachelor i skogfag. Etter studiene venter jobb hjemme på gården:

– Jeg har en gård som venter på meg hvis jeg har lyst. Nå virker dette veldig interessant, så det ser ut til at det blir gårds- og skogsdrift på meg etter studiene, sier Anne Sophie Mathiesen fra Stor-Elvdal.

FRA HELSE TIL SKOG: Anne Sophie Mathiesen bytter yrke. Foto: Egil Granum.

Se video fra besøket:

UT I SKOGEN: Studentene sammen med produksjonsplanlegger Halvor Ingul, hogstmaskinfører Kristian Westlie og skogbrukssjef Martin Tangen. Foto: Egil Granum

MED SKOG PÅ TIMEPLANEN: Nærmere 40 skogfagstudenter fra NMBU besøkte Viken Skogs hovedkontor og fikk blant annet høre om hverdagen til skogbruksleder Martin Tangen og produksjonsplanlegger Halvor Ingul i Viken Skog. Foto: Tone-Lill Amundsen.