Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Skoleskogdag ble suksess: – Jeg ble overrasket over hvor mange produkter som kan lages av trær!

Etter to år med restriksjoner og begrensede muligheter for fysiske møter og arrangementer, kunne endelig Ringerike Skogeierlag invitere avgangselevene ved alle ungdomsskolene i Ringerike til skoleskogdag igjen.


VEDSTABLING: Det var ingenting å si på innsatsen i vedstablingskonkurransen! Foto: Egil Granum, Viken Skog

Av Turi Anine Lamoudru og Egil Granum

Skogen blir en stadig viktigere brikke i det grønne skiftet. For fremtidens klimanøytrale samfunn avhenger av en bærekraftig forvaltning av det grønne karbonet, der skogen er en viktig faktor for lagring av CO₂.

Søkelyset på natur og miljø har derfor ikke blitt mindre siden sist skoleskogdagen ble arrangert. Det var en engasjert gjeng med tiendeklassinger som møtte opp på den gamle fotballbanen ved Eggemoen leir.

Rundt 350 elever ble loset gjennom en full skoledag ute i naturen med aktiviteter, teori og en god dose sosialt samvær. Arrangementet er det eneste av sitt slag i Ringerike der alle skolene samles på ett sted, noe både lærere og elever så ut til å sette stor pris på:

– Det har vært en spennende og fin dag! Det var interessant å få vite om alle jobbmulighetene vi har i skogen og det var overraskende å høre om hvor mye CO₂ som lagres i trærne, sa Fredrik Øverby fra Hallingby skole.

TRAFF BLINK: Fredrik Øverby fikk god opplæring av Ringerike Jeger- og Fiskeforening. Foto: Egil Granum, Viken Skog

En positiv opplevelse for de fleste og ikke minst en dag hvor mange fikk gjøre noe de aldri har gjort før, nemlig skyte med luftgevær, stable ved og se en hogstmaskinsimulator i action. Andre temaer for dagen var fotosyntesen og grønt karbon, miljøvern i skogbruket, foryngelse og vedlikehold av skogen samt viktig bevisstgjøring rundt produkter som kan lages av tre i stedet for olje.

– Jeg ble overrasket over hvor mange produkter som kan lages av trær! For eksempel stoffer i kosmetikk som tannkrem og paracet, smaken av vanilje i vaniljesukker, majones og bindemiddel i maling, sa Ellen De León fra Steinsfjorden Montessoriskole.

SE VIDEO: Elling Tryterud fortalte om alle reglene skognæringen må forholde seg til når de utfører hogst, Sebjørn Kjøntvedt går vg2 naturbruk på Saggrenda i Kongsberg og viste hvordan en hogstmaskin fungerer, Turi Anine Lamoudru i Ringerike Skogeierlag serverte pølser til sultne ungdommer og elevene fikk prøve seg på plantefeltet og plantet grantrær. Foto: Egil Granum, Viken Skog

Skoleskogdagen ble arrangert av styret og frivillige i Ringerike Skogeierlag. Skogeierlaget med nesten 400 skogeiere, er tilknyttet Viken Skog. Det er mye som skal forberedes i forkant av en slik dag og samtlige hadde hendene fulle med alt fra pølsegrilling til koordinering postløype og busstransport.

Primus motor for Skoleskogdagen gjennom en årrekke og tidligere leder i Ringerike Skogeierlag, Thrine-Lise Tryterud, synes det er gøy at alle skolene takket ja i år:

– Det er morsomt å møte de ungdommene som viser interesse for skogindustri. Vi bor i en av Norges største skogkommuner og vår lokalindustri er en viktig brikke i det grønne skiftet, sier Tryterud som vil rette en stor takk til alle som stilte opp og gjorde dagen til en suksess.

PRODUKTER AV TRE: Mange ble overrasket over alle produktene som inneholder stoffer fra trevirke. Her viser Thrine-Lise Tryterud frem noen av produktene. Foto: Egil Granum, Viken Skog

LÆRLING: Viil Flaata er lærling i Viken Skog. Hun snakket blant annet om foryngelse og lærte elevene å plante trær. Foto: Egil Granum, Viken Skog