Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Skogeierskolen er med å sette skogen i et større perspektiv

På Oslos tak Grefsenkollen ble nylig 50 elever "uteksaminert" fra Viken Skogeierskole. -Jeg har så lyst til å gå rett ut å fortelle alle jeg kjenner om dette! Skogen er en fantastisk ressurs! Sa en av de fremtidige skogeierne, -Ingvild Løken Rognerud etter å ha fått ny kunnskap og informasjon om skognæringen.


Bilde: Fra venstre Ingvild Løken Rogberud og Mari Løken Rognerud.

Søstrene Mari (29) og Ingvild (26) Løken Rognerud fra Torpa i Nordre Land  var to av de ca 50 deltakerne  på Skogeierskolen på Grefsenkollen nylig. Lillesøster Kristina (23) deltok på Skogeierskolen i fjor og anbefalte det varmt til sine storesøstre og sa de burde glede seg. De tre søstrene skal drive skogen sammen.

 

-Jeg har så lyst til å gå rett ut å fortelle alle jeg kjenner om dette! Skogen er jo en glede! Vår far kaller det «Solstrålens Origo» Der er livet bra! Smiler mellomste søster Ingvild bredt. Hun får støtte i storesøster Mari.

 

-For en inspirerende dag! Jeg blir så motivert til å gjøre mer i skogen fremover. Det å få lov til å være med på det Grønne skiftet og å være en forvalter av skog er så givende. Vi fikk svar på mange ting vi var usikre på i dag og instruktørene hadde så mye kompetanse. Vi har tidligere alle tre vært med far i skogen og drevet med både planting og ungskogpleie og jeg kjenner jeg blir så inspirert til å gjøre mere, sier Mari.

 

Ingvild syntes skogøkonomi-delen var veldig lærerik.

-Det er jo utrolig verdier i skogen om man skjøtter den riktig. Jeg ble også inspirert av Tenk Tre-bolken med alle produktene vi både bruker og putter i oss som faktisk inneholder skog og tre. Jeg føler vi fikk en «super-pakke» med å delta på Skogeierskolen, smiler Ingvild.

Andreas Gaarder (29) fra Hadeland var et eneste stort smil i det han gikk ut av Skogeierskolen.

-Dette var rett og slett veldig informativt og engasjerende! Mange yngre deltakere her og jeg må si jeg er meget positivt overrasket over hvor mye spennende vi gikk igjennom og lærte på en dag, sier Gaarder.

Solveig Monstad (37) er bosatt i Oslo, men har skog i Modum som hun nylig har overtatt med sin søster Inger Monstad (30). Solveig stakk av med seieren på «Skogeksamen» som er en «kahoot» med spørsmål fra dagens forelesninger på slutten av dagen.

 

-Dette var så bra! Jeg om min lillesøster har nylig overtatt skog og ikke satt oss inn i skogbruk enda, så dette var et ypperlig tilbud til oss. Det var veldig bra bolker med mye nyttig informasjon som gjør at vi nå føler at vi har mye bedre oversikt. Stedet for Skogeierskolen er også helt perfekt her oppe på Grefsenkollen med fine lokaler og deilig lunsj, sier Monstad.

 

-Dette er et lavterskeltilbud, og det er lagt opp morsomt og inspirerende måte.Tenk Tre-bolken var spennende. Jeg ble ekstremt overrasket over hvor mye produkter som faktisk inneholder skog og tre! Der tror jeg vi lærte mye alle sammen. Det var også interessant å høre om alt Viken Skog gjør og alt man kan få hjelp til! Jeg skjønner det er bra å være andelseier i Viken Skog. Det var klokt å starte med Skogens stammespråk også var det nyttig med DinSkog-skogbruksplan på nett. Jeg har allerede bestemt meg for å ta kurs i det, smiler Solveig.

 

Også lillesøster Inger Monstad var fornøyd med Skogeierskolen.

 

-Dette var jo helt topp! Har lært så masse i dag! Vi kunne jo ingenting fra før, men føler virkelig at jeg har tilegnet meg masse basiskunnskap i dag som jeg tar med meg videre. Dette var en vel anvendt lørdag, sier Inger.

 

Jannike Haneborg (38) fra Aurskog-Høland deltok på Skogeierskolen med bror Ole Petter Haneborg og samboer Sebastian Mikolajczyk.

Denne dagen overgikk forventningene mine! Det var far som mente vi måtte delta på Skogeierskolen og det var veldig bra. Om ikke lenge skal vi overta skogen etter mor og far. Vi har ikke kunnet så mye skogbruk, men vi har gått turer i skogen med vår far og mor siden vi var små, og sånn sett fått en del inn uten å ha et bevisst forhold til det. Fint å komme til Skogeierskolen  å sette denne kunnskapen litt mer i «system». Jeg syns skogøkonomi og skogen min 365 dager i året var veldig spennende, sier Jannike.

 

Hun fikk ikke noen spesielt store aha opplevelser, men mente det var fint å bli minnet på alt hva skog faktisk kan brukes til. (Tenk Tre-bolken). Og også hvor mye ny teknologi kan hjelpe til i aktivt skogbruk.

 

Jannike vil anbefale andre som nylig har overtatt eller skal overta skog å delta på Skogeierskolen.

- Ja, det gjør jeg definitivt anbefale. Det var overraskende nyttig for oss! Jeg mener man bør delta på Skogeierskolen fordi:

 

1) For å sette den eventuelle kunnskapen man har om skog inn i en større sammenheng, og i en logisk og god rekkefølge fra A-Å.

2) Bli påmint viktigheten av aktivt skogbruk

3) Få vite om hjelpemidler og hvor man kan søke råd

4) Kjenne på stoltheten av å forvalte en så flott naturressurs

5) For å kunne stile alle mulige «dumme» spørsmål og få gode svar fra flinke folk

6) For å bli kjent med andre skogeiere og utveksle litt erfaringer

 

Neste Viken Skogeierskole er allerde lørdag 6. april på Kongsberg. Det er fremdels noen ledige plasser så bare å melde seg på