Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Skogbruksleder Pia Norgesmester igjen

De siste tre årene har skogbruksleder i Viken Skog Pia Charlotte Schøyen (24) vært topp tre i NM i motorsag. I år tok hun tittelen Norgesmester igjen, -akkurat som hun gjorde det i 2017.


Den rykende ferske NM-tittelen er selvfølgelig gjev for jenta med både tæl og konkurranseinstinkt, men hun har også blitt Europamester i trefelling og uoffisiell verdensmester.

Europamester i 2017

I 2017 danket Pia Charlotte Schøyen ut alle guttene i trefelling og vant dameklassen i europamesterskapet i motorsag i Belgia. I konkurransen felte Schøyen et 15 meter høyt tre som skulle treffe en siktestolpe, hvor hun kun bommet med en halv centimeter. Hele øvelsen varer kun i tre minutter.

-Det var gøy å slå alle gutta i felling, sier hun.

Totalt fikk hun flest poeng av alle damene og gikk av med seieren for hele europamesterskapet i dameklassen.

Uoffisiell verdensmester i 2018

Pia har en vinnerskalle og er glad i å konkurrere.

-Jeg er skikkelig glad i å konkurrere. Nå har jeg vunnet NM to ganger, nordisk mesterskap og europamesterskap i motorsag i 2017. Under VM i 2018 (i Lillehammer) vant jeg 1.plass for damer uoffisielt. Jeg ble beste kvinnelige utøver, men resultatet telte ikke fordi jeg deltok i gjesteklassen. Det var jo litt synd, men jeg var jo best uansett, sier hun med et smil.

Husqvarna 572xp

– Jeg konkurrerer med en Husqvarna 572xp som er en stor 70cm3 motorsag. Når jeg driver ellers i skogen i forbindelse med jobb eller fritid bruker jeg 550xp mark II fra samme leverandør, sier den nybakte norgesmesteren.

Motorsagsporten har eksistert siden 1970-tallet, og Norge har fire ganger tidligere arrangert verdensmesterskap. Siste gang var på Lillehammer i 2018. Sporten er spesielt stor i Tyskland, og har også en rekke tilhengere i Japan.

– Jeg fikk interessen for dette på Tomb videregående skole i 2011 i forbindelse med skole-NM som arrangeres hvert år av en av naturbruksskolene. Vi trente en del på videregående etter skoletid, og jeg hatt trent en del sammen med konkurrenter i senere tid, sier Pia.

Friluftsmenneske

Pia Schøyen bor i Vestby i Akershus sammen med samboeren og jakthundene.

Schøyen er friluftsmenneske som foretrekker å være ute i skogen også på fritiden. Hun og samboeren har tre hunder - en til hver jakt! Ute i skogen klarer hun ikke legge skogfaget fra seg, men ser alltid etter tiltak som bør foretas.

 -Det er så spennende å se på utviklingen og livsløpet. Ofte går jeg rundt å tenke på at her burde det vært utført ungskogpleie, - og her er det snart hogstmoden skog osv., det kverner liksom litt skogfag i hodet hele tiden, sier hun.

Stortrives i Viken Skog

Pia har en bachelor fra NMBU i Ås og har siden juli 2019 jobbet som skogbruksleder i Hobøl, Spydeberg og Enebakk.

-Jeg stortrives i jobben! Jeg får dessverre altfor liten tid i det daglige til å øve med motorsaga. Spesielt etter at jeg begynte som skogbruksleder i Viken Skog, men jeg får bare prioritere å dra frem saga sånn mellom slagene å øve litt etter hvert, sier den dyktige jenta med det store konkurranseinstinktet.