Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Skogbruk og friluftsliv hånd i hånd: Hør Norges største skogeier Carl Otto Løvenskiold og hele Norges hyttegeneral Dag Terje Solvang i DNT!

Påsken er tiden der folk for alvor kommer seg ut av vinterdvalen. Og skiturer med kvikklunsj, appelsin og kakao på fjellet får mye oppmerksomhet i media. Men de fleste drar ikke på fjellet viser flere undersøkelser. For folk pakker tursekken og drar til nærskogen.


GODT SAMARBEID: Både Norges største skogeier, Carl Otto Løvenskiold, og generalsekretær i Den Norske turistforeningen, Dag Terje Solvang, er glade for det gode samarbeidet. Friluftsliv og et aktivt skogbruk kan leve side om side.

av Helene Nygaardsvik Ruud og Egil Granum (publisert i april 2022). 

Har du lurt på hvem som tilrettelegger for at du kan parkere bilen din i skogen og traske innover marka på en skogsbilvei? Eller ta på deg skiene og gå i flotte skiløyper? Friluftsorganisasjonene får mye velfortjent skryt for det flotte arbeidet de gjør, men grunneierne opplever sjelden ros. Faktum er at det ville blitt lite ski og tur i marka uten et aktivt skogbruk og skogsbilveier som først og fremst er anlagt for å drive tømmer ut av skogene.

Avhengig av grunneierne

Vi gikk en tur innover Krokskogen i begynnelsen av påsken tok en prat med eieren av Sørsetra. Hun kunne melde om rekordmange besøkende under pandemien, men sier hun er helt avhengig av at grunneierne tilrettelegger for friluftsaktivitetene i marka:

– Uten tilrettelegging fra skogeierne med veiene og oppkjøring av flotte skiløyper fra Skiforeningen hadde det ikke vært noe grunnlag for denne markastua, ler Anne Kate Thrana som driver Sørsetra på Krokskogen.

AVHENGIG AV GRUNNEIERNE: Anne Kate Thrana (bak disken) driver Sørsetra på Krokskogen. Hun er helt avhengig av at grunneierne tilrettelegger for friluftsaktivitet i skogen. Fra venstre: barnebarnet til Thrana, Helene N. Ruud og Egil Granum i Viken Skog. Foto: Maria Sandra Haglund

Skogsdrift og friluftsliv hånd i hånd

Carl Otto Løvenskiold er Norges største skogeier og andelseier i Viken Skog. Han bruker mye tid og ressurser på at turstier, veier, hytter og samlingsplasser i skogen skal være åpne for folk. Samtidig driver han aktivt skogsdrift i marka og mener at begge deler går fint hånd i hånd:

– Jeg synes at samarbeidet vårt med friluftsorganisasjonene er et skoleeksempel på at man kan samarbeide nært over lang tid for å legge til rette slik at alle blir veldig fornøyde, sier Carl Otto Løvenskiold og påpeker at han ikke har fått noen klager han selv kan huske fra allmennheten. 

Løvenskiold eier nesten hele Nordmarka og holder 460 kilometer med skogsbilveier åpne for syklister og andre turfolk. På vinteren disponerer Skiforeningen 230 kilometer av disse veiene til skiløyper. Rundt 200 hytter og koier leies ut til fritidsformål, og en rekke markaplasser leies ut til fast bosetting

NY EPISODE: Hør siste episode i podkasten Skog & Flisespikkeri der skogeier Carl Otto Løvenskiod og generalsekretær i DNT, Dag Terje Solvang, snakker om viktigheten av et aktivit skogbruk og tilrettelegging for allmennheten. Vi hører også med folk flest hva de tenker om hvem som eier og vedlikeholder skogsbilveiene innover i marka. 

Flere bruker skogen

Skogen er alltid åpen og gratis å bruke. Det oppdaget virkelig folk under pandemien da andre fritidstilbud stengte ned. I en undersøkelse organisasjonen Norsk Friluftsliv gjorde i høst kom det frem at 39 prosent flere brukte naturen etter at korona-viruset ble kjent i mars 2020.

Og at 91 prosent vil fortsette med det økte nivået også etter pandemien.

ALLTID ÅPENT: Andelseier i Viken Skog Carl Otto Løvenskiold holder blant annet 460 kilometer med skogsbilveier åpne for turfolk, skigåere og syklister. Han ser ingen problemer med å tilrettelegge for et aktivt friluftsliv i marka, samtidig som har driver skogsdrift. Foto: Bjørn H. Pettersen

Skryt fra samarbeidspartner

Det er mange interesser i skogen der alle må ta hensyn til hverandre. Generalsekretær i Den Norsk Turistforening (DNT), Dag Terje Solvang, skryter av samarbeidet med Løvenskiold og de andre grunneierne rundt omkring landet som legger til rette for at folk skal drive friluftsliv:

–  Det er alltid noen som eier marka som vi tilrettelegger for friluftsliv i, så et tett og godt samarbeid med de som er grunneiere er helt avgjørende for å i det hele tatt få til friluftslivet, sier sjefen over Norges største turistforening med over 300.000 medlemmer.

STRÅLENDE FORNØYD: Dag Terje Sovang er klar for påsken og gleder seg over samarbeidet med alle skogeierne. Foto: Marius Dalseg

Flere podkastepisoder finner du her: https://www.viken.skog.no/aktuelt/podkast