Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Sigurd med fast ansettelse i Struksnæs Skog

I august besto Sigurd Åsarmoen (20) fagprøven som skogsoperatør etter å ha jobbet som lærling i Struksnæs Skog i tre år. Nå er han fast ansatt i firmaet.


Sigurd Åsarmoen

FAST PLASS PÅ LAGET: Sigurd Åsarmoen fra Hov i Land er den yngste på laget i Struksnæs Skog, Viken Skogs skogsentreprenørfirma. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Sigurd er yngstemann i gjengen på til sammen sju menn som jobber i Struksnæs Skog AS. Han har gått naturbruk og skogbruk på Lena-Valle videregående skole på Toten. Parallelt med skolen var Sigurd lærling hos Struksnæs Skog, skogsentreprenørfirmaet Viken Skog kjøpte seg inn i fra 2013.

– Jeg trives godt i firmaet, og det er hyggelig å jobbe med alle de andre. Jeg synes vi er et fint team, sier Sigurd selv.

– Dyktig og pliktoppfyllende

Sigurd kommer fra Hov i Søndre Land. At det skulle bli et yrke i skogen, var ikke helt opplagt. Men i dag består både hverdag og fritid for det meste av skog – med hogst og elgjakt.

– Jeg vokste opp i byggefelt, men familien har et småbruk i Etnedal. Der har vi vært mye siden jeg var liten, og det er nok derfra interessen for skog og jakt kommer fra. Jeg er glad i å være ute med skog og natur rundt meg, og i tillegg liker jeg maskiner. Så dette er en perfekt jobb for meg, sier 20-åringen, som nå for tiden er mye på jakt når han ikke er på jobb.

Etter at han besto fagprøven, har Sigurd nå blitt fast ansatt. Han har jobbet i alle maskinene, det vil si tre hogstmaskiner og to lassbærere. Dag Nydal, driftskoordinator i Struksnæs Skog, er svært fornøyd med at Sigurd takket ja til fast jobb.

– Man ser det egentlig ganske tidlig i utplasseringstiden hvem som passer til en slik jobb vi har. Sigurd er rolig, dyktig og pliktoppfyllende, og dessuten en trivelig kar å jobbe sammen med. Han behersker hogstmaskinen like godt som lassbæreren, og han har vært med over alt der vi har vært de siste årene. Dermed har han fått god erfaring med ulike drifter, inkludert vindfallhogst, forteller Dag Nydal.

Dag har jobbet i firmaet siden 2005.

HOGST VED HOV: Nå i oktober hadde Sigurd Åsarmoen og Dag Nydal kort vei til jobb, like nord for Hov i Søndre Land. Sigurd kjørte lassbæreren i bakgrunnen, en Komatsu 895.

Et ungt lag – de fleste i en Ponsse

De andre som jobber i Struksnæs Skog er Ørjan Hagen (30), Stian Tåje (30), Simen Sveen (29), Even Struksnæs (23) og Per Olav Skoglund (72). Les om Even, som fikk fagbrevet i 2019.

Alle har tatt fagbrevet gjennom jobben i Struksnæs Skog, bortsett fra Per Olav. Han startet karrieren på 1970-tallet, før fagbrev som skogsmaskinfører ble «funnet opp».

Per Olav sier han stortrives med ungguttene. Det samme sier Dag Nydal, nest eldst med sin relativt beskjedne alder på 39 år. Gjennomsnittsalderen i firmaet er i underkant av 35 år.

– Vi er et ungt team, samtidig som vi har den nødvendige erfaringen. Alle gjør en god jobb, fastslår Dag.

DRIFTSLEDER: Dag Nydal har tittelen driftskoordinator i Struksnæs Skog, og har ansvaret for den operative delen av firmaet.

De hogger for det meste i Søndre og Nordre Land, men er også andre steder der det trengs. De har blant annet deltatt på vindfallhogst i Sør-Aurdal og Etnedal.

Maskinparken består i dag av tre hogstmaskiner, to stykk Ponsse Scorpion King og én Ponsse Ergo, og to lassbærere, én Ponsse Elephant og én Komatsu 895.

I tillegg er Åge Sveen (56) leid inn som lassbærerfører, og han kjører også en Komatsu 895. Åge kjører fast sammen med sønnen, Simen Sveen. De hogger som regel et sted mellom Dokka og Synnfjell.

Lars Smedshammer (57) jobber deltid som daglig leder i Struksnæs Skog, en jobb han har ved siden av å drive sitt eget hogstentreprenørfirma; Lunde Skog AS.