Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

-Samarbeidsavtalen med Viken Skog er gull verdt

-Med avtalen med Viken Skog forventer vi å bli prioritert i både gode og dårlige tider i skogbruket. Det har samarbeidsavtalen med Viken Skog bevist nå i disse coronatider. Vi er veldig fornøyde og det gir oss forutsigbarhet så avtalen er gull verdt, sier skogsentreprenør Mads Ola Jørgensen i Jørgensen Skogsdrift AS.


I snart 45 år har Jørgensen Skog AS hogd for Viken Skog. Det begynte med faren Jostein (74) og da han ble gammel nok, begynte Mads Ola (52) å hogge sammen med faren. Nå nærmer de seg snart 3 millioner kubikk tømmer som de har hogd for Viken Skog gjennom årene.

Samarbeidsavtale

-Vi tegnet den første samarbeidsavtalen med Viken Skog i 2012. Da skulle vi hogge 120 000 kubikk tømmer i året. Avtalen ble reforhandlet i 2016 og er nå på 170 000 kubikk i året. Nylig signerte vi en ny 3 års-samarbeidsavtale med samme kvantum, sier Mads Ola som er daglig leder i Jørgensen Skogsdrift AS. Selskapet har 13 ansatte og 12 maskiner (4 hoggere og 6 lassbærere) fordelt på 4 maskinlag. Jørgensen er opptatt av å investere i nye maskiner med det siste av teknologi.

-Vi har bare nye hogstmaskiner. Ingen er over et år, og alle lassbærerne er også av nyere dato. Ja, og så er hele maskinparken vår John Deere, sier Mads Ola, hvor det formelig står John Deere i pannen på både han og faren Jostein.

Kvotefordeling

I normale tider hogger Jørgensen Skogsdrift stort sett i Follo. Nå er noen av maskinene til Mads Ola flyttet til områder de normalt ikke opererer i, grunnet coronasituasjonen og fordeling av kvoter.

-Før påske innførte Viken Skog kvotefordeling. Det mener vi var bra og har ligget på en ok sum. Vi har 3 maskinlag i Viken Skog og et maskinlag i SB Skog. Kvotefordelingen fungerer greit, men vi håper ikke den blir noe mindre. Vi er fleksible og ha vært gjennom tøffe tider før. Samarbeidsavtalen med Viken Skog er vi veldig godt fornøyde med og hva den står for har virkelig avtalen bevist nå. Blant annet har vi blitt flyttet til et område vi normalt ikke opererer i, men vi får holdt hjulene i gang og det er det aller viktigste. Jeg synes Viken Skog gjør veldig mye bra. Blant annet så er etableringen av eksportselskapet Viken AT Market et klokt grep Viken Skog gjorde for noen år siden. Dette sørger for å få omsatt tømmeret i andre kanaler. Vi har et fantastisk samarbeid med hele Askim-kontoret til Viken Skog og jeg har i mange år samarbeidet tett med skogbruksleder Hans Jørgen Tangevold og produksjonsleder Thore Stenrød. De gutta gjør sitt ytterste for at vi skal ha forutsigbarhet i hverdagen, og for oss skogsentreprenører betyr forutsigbarhet alt. Jeg må også skryte av skogbruksleder Pia Charlotte Schøyen, Thor Åge Jensen, Markus Kynningrød og Jon Martin Bergum som alle er en fryd å samarbeide med. Viken Skog har utrolig mange kompetente folk. Nå for tiden samarbeider jeg tett med den nye skogbrukslederen i Røyken og Hurum Jon Thomas Haugland som jeg virkelig har trua på. Han er ung, dyktig og ærgjerrig og vil virkelig. Det varmer å se dedikerte yngre mennesker i skogbruket, sier han.

Forutsigbarhet er essensielt

Viken Skog er opptatt av et aktivt skogbruk 365 dager i året.

-Det at Viken Skog har fokus på et aktivt skogbruk 365 dager i året er helt essensielt for oss. Det gir forutsigbarhet og er årsaken til at vi faktisk kan investere i nye skogsmaskiner. Jeg er opptatt av å gjøre en så god jobb som mulig slik at alle blir fornøyde. Videre ønsker jeg at det skal se pent ut i skogen etter at vi har jobbet der. Jeg har også en kjepphest og det er forhåndsrydding. Det er jo mye lettere å komme inn på et forhåndsryddet område, og på de verste områdene dobler man faktisk produksjonen når det er forhåndsryddet. Det er selvsagt ikke alle steder det er behov for det, men jeg må si at det virkelig har blitt bedre det siste året. Mange flere velger å  forhåndsydde. Det er for dumt å bruke en maskin til 4,5 millioner når man kunne brukt ei ryddesag til 7 000 kroner i stedet, undrer Mads Ola.

En god mix

I Jørgensen Skogsdrift er det en god mix av skogsoperatører med kort og lang erfaring. En av de med kortere erfaring er svensken Atle Wiik (20) fra Arvika som kjører lassbærer. Han er yngst i selskapet, men samtidig den som er lengst fremme på det teknologiske.

-Faren min er norsk, fra Ålesund. Jeg er oppvokst på en hestegård, men det var ikke noe skog til gården vår. Ble faktisk bitt av «skogbasillen» da jeg som guttunge så et program på TV om skogsmaskiner. Der og da bestemte jeg meg for at det var det jeg ville ha som yrke i fremtiden og avsluttet i fjor en tre-årig skogbruksutdannelse i Sverige. Min far kjenner Mads Ola via hestesporten og det var slik jeg kom i kontakt med selskapet og fikk meg praksisplass her mens jeg var student, sier Wiik.

Atle bor i Drøbak og pendler hjem til Sverige stort sett hver helg.

-Jeg trives så utrolig godt i Jørgensen Skogsdrift. Det er så bra å jobbe med de folkene, og jeg får mye ansvar og samtidig utvikler jeg meg. Jeg elsker å lære nye ting og det er hele tiden ny maskinpark her og vi henger bra med på det teknologiske. Den største forskjellen mellom det å jobbe med skogsdrift i Norge versus Sverige er terrenget. Det er mye brattere her, men samtidig langt mer utfordrende og interessant synes jeg, sier Wiik.

Stabilt

Mads Ola er fornøyd med mannskapet i selskapet.

-Vi har det stabilt, med lite utskiftinger av ansatte, det vil si det er flere som har jobbet her i mange år. Det er også artig at yngre krefter kommer til for vi har mye å lære av de også. Også har jeg trua på det med utveksling av ny kunnskap og erfaring, sier Mads Ola.

Siste tilskuddet på stammen

Mads Ola gikk i samme fotspor som faren Jostein. Selv har Mads Ola tre døtre og ingen av de har valgt å gå i hans fotspor. Nå har han imidlertid et lite håp om at det siste tilskuddet på stammen, barnebarnet Theodor Jørgensen Tuhus, kanskje vil følge i han og oldefarens fotspor.

Bilde: Theodor Jørgensen Tuhus  (5 mndr.) har allerede blitt introdusert for bestefar og oldefars store lidenskap. Og hvem vet om han kanskje går i deres fotspor en dag?

-Det er jo bare helt fantastisk å bli bestefar! Jeg er så stolt og oldefar Jostein er jo enda mere «tussete» en meg. Han kan bli sittende i flere timer å bare stirre på fine Theodor. Han fikk selvsagt et leketøy - John Deere 1270G på sykehuset da han ble født, smiler Mads Ola stolt.

 

Bilde: Jostein Jørgensen kjører fremdeles lassbærer og har ingen planer om å pensjonere seg. Nå har han over 60 års erfaring fra skogbruket bak seg som han villig deler med de andre kollegaene.

«Tvangsferie»

Mads Ola er ikke kjent for å ta seg lange ferier, men i år blir det annerledes.

-Nei, lange ferier unner jeg meg aldri. Jeg liker heller å prioritere mange langhelger ved å ta meg fri på f.eks. fredager, men i år blir det, som alt annet, helt annerledes. Vi har fått melding fra Viken Skog at det blir stans i litt over tre uker i sommer. Det gjelder alle oss som hogger, for å få ned bilveislageret, og det har vi forståelse for. Det er ingen unntak så da blir det for første gang en skikkelig lang ferie på meg, en «tvangsferie», gliser han. Men, etter å ha tatt det litt innover seg så har han og kona bestemt seg for en skikkelig fin campingferie i Norge i år.

-Ja, vi har bygget om en hestebil som vi kan kjøre rundt i på alle mulige flotte steder i det vakre landet vårt. Det gleder jeg meg faktisk veldig til. Sikkert sunt å ha litt sammenhengende ferie også over noen uker, sier han.

Regjeringens tiltakspakker

Mads Ola synes regjeringen gir et tydelig signal til skogbruket med tiltakspakkene https://www.viken.skog.no/aktuelt/artikler/50-millioner-til-skogneringen-for-a-holde-hjula-i-gang

-Det er jo kjempebra at regjeringen kommer med slike tiltak. Vi får håpe at det er et system som klarer å håndtere det riktig og ikke minst fordele det rettferdig, sier han.

Optimist

Mads Ola er av natur optimist og tror at ting vil bli bra igjen - om ikke så lenge etter pandemien.

-Jeg har troa på at vi raskt er på bena igjen i skogbruket. Verden trenger tømmer så jeg er sikker på at etterspørselen bare vil øke fremover. Miljøfokuset blir bare større og større og bruk av tre i produkter er noe av løsningen på klimautfordringene. Og så må jeg legge til at vi er heldige i skogbruket, - jeg føler jeg har verdens beste coronajobb, sier Mads Ola.