Det er mer enn to år siden Billerud Viken første gang søkte om å få utslippstillatelse til å starte opp fabrikken på industriområdet der Norske Skog Follum holdt til frem til 2012.
I første omgang sa Miljødirektoratet nei. Billerud Viken klagde på dette vedtaket i november 2024, og nå har anken ligget hos Miljødirektoratet i et halvt år.
Slår alarm
De fem ordførerne, Regionrådet, Ringerike Næringsforening, NHO og LO frykter at Ringerike mister den planlagte fabrikken. Den vil sikre 70 arbeidsplasser, og vil dessuten bidra dessuten til enda større ringvirkninger for næringslivet i ringeriksregionen.
ORDFØRERE ØNSKER FORTGANG: Fra venstre: Syver Leivestad (ordfører i Hole kommune), Andreas Kagiavas Torp (Krødsherad), Morten Lafton (Jevnaker), Runar Johansen (Ringerike) og Sunni Grøndahl Aamodt (Modum). Foto: Elin Harstad Iversen, Ringerikes Blad
I en pressemelding opplyser de at de i et opprop har bedt statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen om å ta tak i saken.
– Etter seks måneders stillstand slår ringeriksregionen alarm, skriver de i pressemeldingen.
– Det er problematisk at et så viktig grønt industriprosjekt stopper opp på grunn av manglende avklaring i det offentlige systemet. Dette handler om klimapolitikk, næringsutvikling, arbeidsplasser og beredskap. Her haster det å sikre at en viktig satsing etableres på Ringerike og ikke utenfor Norges grenser, uttaler Hildegunn Fallang, konstituert regiondirektør i NHO Viken Oslo.
Tror saken skal videre
I pressemeldingen krever de at regjeringen følger opp Miljødirektoratets behandling av saken og at det vises politisk handlekraft for å sikre realisering av prosjektet.
Miljødirektoratet sa nei til fabrikkplanene fordi de mener utslippene til elva er i strid med vannforskriften, og dermed også EUs vanndirektiv. I klagen hevder Billerud Viken at vedtaket er basert på feil faktum og lovforståelse, og dessuten at Miljødirektoratets vurderinger er mangelfulle og at vedtaket derfor er ugyldig.
Ringerikes Blad har fått følgende kommentar fra seksjonsleder Harald Sørby i Miljødirektoratet.
– Dette er en kompleks sak, og derfor har det tatt så lang tid. Klager har synspunkter på bruk av en metode for å beregne tilstanden på vannet. Det er en viktig del av klagen som vi måtte gå grundig inn i. Vi måtte derfor be om vurdering fra en tredjepart, sier Sørby.
Han legger til at saken trolig skal videre opp i systemet, på departementsnivå.
***
FAKSIMILE: Fra Ringerikes Blads nettutgave 12. mai 2025.