Prosjekt JOB:U = Helt genialt!
36 unge søkere var interesserte i å jobbe med skogkultur i Nes på Romerike. Seks av de fikk sommerjobb og stortrives med fysisk arbeid i vakker natur. Prosjektet heter JOB:U og er en suksess så langt!
For ett år siden ble Viken Skogs skogbruksleder i Nes på Romerike Britt Godtlund kontaktet av Per Johny Stranden som er andelseier i Viken Skog. Han ønsket å få ungdom ut i jobb, i skogen. Godtlund tok han på ordet og nå er 6 ungdommer fullt i gang med skogkultur.
Bilde fra venstre: Ruben Aune, arbeidsleder Bent Gruehaugen, Madelen Gruehaugen, ildsjel, initiativtaker, skogeier, andelseier, sjafør & hybelvert Per Johnny Stranden(hvit t-skjorte), Viktor Diaz Stranden og skogbruksleder Britt Godtlund.
-Han er andelseier i Viken Skog i Nes på Romerike og en engasjert skogeier av den moderne typen. Han vil ha aktivitet, men driver ikke selv i skogen og sa: «Britt – nå må vi finne på noe for ungdommen som samtidig kan øke kultur-aktiviteten i Nes». -Slike initiativ kommer ikke hver dag, så jeg var rask til å svare ja. Jeg fortalte Per Johny om prosjektet «Rekrutter til Skogs» fra Eidskog & Kongsvinger som har gitt mange ungdommer sommerjobb siden oppstarten for ca. 10 år siden. Sammen med en svært positiv skogbrukssjef Ståle Glad-Iversen og landbruksveileder Lise Gravermoen hadde vi et ide-møte i februar. Skogselskapet i Oslo og Akershus ved Håvard Midtskogen og Snorre Synnestvedt inviterte seg deretter med etter å ha hørt om oss, og da – HURRA – hadde vi ei slagkraftig gruppe å jobbe videre med, smiler skogbruksleder Britt.
Prosjektet fikk navnet «JOB:U i Nes» etter modell fra Hedmark, der «Rekrutter til skogs» fra i år heter «Prosjekt JOB:U» og går i flere kommuner i regi av Skogselskapet i Hedmark.
Bilde fra venstre: Cecilie Sletner, arbeidsleder Øystein Jensen, Halvor Botnmark, Christina Galdal Jensen og skogbruksleder Britt Godtlund.
Britt bidro med å rekruttere Øystein og Bent, to av Viken Skogs manuelle entreprenører, som arbeidsledere samt skaffe info om arbeidsform og erfaringer fra Eidskog. I tillegg skulle de kontrahere oppdrag.
Skogselskapet og landbruksetaten har tatt seg av søknader om prosjektmidler, lyst ut jobbene, ordnet alt vedrørende innkjøp av utstyr. Skogselskapet er formell arbeidsgiver for ungdommene og Viken Skog har entreprenør-kontrakt med Skogselskapet for perioden de jobber. Prosjektet har fått midler fra rentemiddelbudsjettet i Nes for 2019 og det blir gitt ekstra statsbidrag for å utjevne en eventuell økt kostnad. Det er imidlertid tildeling av UT-midler (midler til Utreding og Tilrettelegging i landbruket) fra Fylkesmannen i Oslo og Viken som har gjort det mulig å komme i gang.
-Det er jo en del utgifter til innkjøp av utstyr i et oppstartsår så vi var avhengig av ekstern finansiering. Vi har et par søknader inne der vi håper det kan komme inn noen kroner i etterkant når de ser at prosjektet er vellykket. Vi går for 2020 nå! Og superviktig - alle involverte har gitt litt av sin tid samt mye engasjement og glede over å få til noe som er bra for mange, sier Godtlund.
Ungskogpleie nedprioriteres altfor ofte
Viken Skog er den største skogbruksaktøren i Nes, med to skogbruksledere og en markedsandel på hogst på 65% (i 2018).
-Som en stor aktør må vi være vårt ansvar bevisst og ha stort fokus på fremtidsskogen. Planting er lovregulert, og mange er flinke til å sørge for ny foryngelse enten ved planting eller å utnytte gode forhold for naturlig foryngelse. Ungskogpleie er et tiltak som ofte nedprioriteres – kanskje fordi vi gjennom mange år har hatt for få manuelle skogsarbeidere i sving? Det er nettopp dette jeg har bestemt meg for å gjøre noe med! Ungskogpleie utført på riktig måte og i riktig tid holder bestandets vekst i gang, gir robuste trær og bestand med optimal fordeling av treslag og tetthet. Slik kan vi øke produksjonen og bedre økonomien. Og det er vel det vi jobber for alle sammen, sier Godtlund.
Kurs i Aktivt Skogbruk
Alle ungdommene får jobb i 3 uker, (2 kursdager + 13 i skogen). I tillegg kan de som vil, være med en ekstra uke. Alle må gjennomfør kurs før de kan arbeide i skogen.
-De har gjennomført Aktiv Skogbruk sitt todagers kurs i ungskogpleie med særskilt fokus på HMS, treslagsvalg, bruk av ryddesag og hvordan legge opp arbeid i felt. Dette er samme kurskrav som vi stiller til alle entreprenører som skal jobbe for Viken Skog. Etter kurset fikk de tett oppfølging i felt de første dagene (av våre to erfarne arbeidsledere) for å komme skikkelig i gang med å «kjøre sag» og å legge opp arbeidet. Etter hvert har vi økt vanskelighetsgraden med tanke på treslagsvalg og å passe på å få riktig tetthet i rest-bestandet, forklarer Britt Godtlund.
HMS er fokus nummer 1!
Det aller, aller viktigste for oss som står bak prosjektet er at ungdommene skal komme skadefri gjennom perioden – altså HMS som fokus nummer en. Det gjelder alt vi driver med i Viken Skog. De har derfor fått fullt verneutstyr som passer til jobb med ryddesag; funksjonelle klær, hansker, vernestøvler og skogshjelm. Begge lag har med seg førstehjelpsutstyr. Men et og annet gnagsår eller rift kan alle leve med – det hører med til fysisk jobbing ute. På kursdagene var det fokus på tilpassing av ryddesagselen slik at de ikke får skjevbelastninger og unødige «vondter». Deretter har jeg tenkt på å finne områder med greit terreng og tetthet så de skal komme raskest mulig inn i jobben, oppleve mestring og redusere faren for fall som kan føre til skader. Og så skal det alltid utføres med skogfaglig god kvalitet så kundene våre blir glade. Alt må læres- dette er nytt for dem og det er mye å tenke på. Men disse ungdommene er virkelig flinke – og har overgått alles forventninger til resultat, sier skogbrukslederen i Nes.
36 kvalifiserte søkere
Det var masse ungdom som ønsket å jobbe i skogen denne sommeren og de som fikk jobben er meget godt fornøyde.
-Ungdommene er svært fornøyde! Vi hadde 36 kvalifiserte søkere, og disse seks ble plukket ut. Det er deres første møte med arbeidslivet, så vi voksne som er involvert har fulgt dem opp tett og godt for å gi dem trygghet. Men, vi er også tydelige på at nå er de på jobb, de må opp om morran, møte forberedte og i tide, og hjemreisen er først etter 7,5 timer med saga.
Bilde: Madelen Gruehaugen er veldig fornøyd med sommerjobben. Noe av det beste er å nyte naturen.
-Frisk luft, slitne og sover godt om natta
Britt Godtlund har spurt ungdommen om hva de liker best og har fått varierende og gode svar;
Ruben kommer fra Oslo – han har fått nye venner, helt nye opplevelser og liker at han har engasjerte ledere. Halvor liker godt å jobbe ute i frisk luft. Christina poengterer det positive med å være i fysisk aktivitet, mens Medelen sier at det beste er å nyte naturen i matpausene. Viktor er glad for å ha jobb på verdens fineste arbeidsplass og i godt selskap, og Cecilie synes det er stas å tjene egne penger. Og så innrømmer alle at de blir slitne og at de sover ekstra godt om natta.
Yatzy med 6 terninger
Skogbruksleder Godtlund er langt over gjennomsnittet engasjert i både skog og ungdom.
-Jeg er engasjert i dette fordi jeg digger å snekre sammen prosjekter sammen med ditto engasjerte folk. Å lykkes sammen er veldig berikende; Det bygger relasjoner. I Job:U har vi ristet sammen flott ungdom, landbruksetaten, entreprenører, en skogbruksleder, andelseiere og Skogselskapet og til sammen blir det Yatzy med 6 terninger. 100 poeng og bonus - blide folk, litt tjo og hei. Det krydrer hverdagen og øker arbeidsgleden. Det prates og prates om ungskogpleie – her gjør vi noe med det, til alles beste. Også har jeg en oppfordring til skogeiere; Ungskogpleien gjør seg ikke sjøl, men skogsarbeiderne kan gjøre den! Kontakt din lokale skogbruksleder. Rekker vi ikke å gjøre det i år, så kommer det alltid en ny vår. Og finnes det ildsjeler og entusiaster der ute så ikke nøl med å dra i gang JoB:U! Og så tror jeg det er viktig at vi tør å engasjere oss mer lokalt, bli samlingspunkter for et levende skogbruk. Folk gjør det vi gjør, ikke det vi sier de skal gjøre. Engasjement og gode eksempler smitter, - så kjør på! Sier den engasjerte skogbrukslederen.