Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Proff skogeierskole med engasjerte elever

Viken Skogeierskole er et tilbud til nye og kommende skogeiere, samt alle som vil friske opp kunnskap om skogbruk. Lørdag 23. september deltok 30 stykker på skogeierskolen, som fant sted på Viken Skogs hovedkontor på Hønefoss.


Skogeierskolen 2023

SKOGEIERSKOLE PÅ HØNEFOSS: Til sammen 30 menn og kvinner deltok på Viken Skogeierskole. Der fikk de innsyn i mange ulike temaer som er viktig å være bevisst på som skogeier. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

På programmet sto blant annet ny skogstandard, digitale verktøy for skogeierne, skogøkonomi og aktivt, bærekraftig og lønnsomt skogbruk gjennom hele året.

En del av dem som deltok på skogeierskolen hadde erfaring fra arbeid i skogen, mens noen hadde litt mindre erfaring og kjennskap til skogbruk. Felles for dem alle var at de ville lære mer.

NYE OG KOMMENDE SKOGEIERE: Det var god oppslutning på «skolebenken» på skogeierskolen. Her er sigdølene Vegard Klev og Oddvar Eidal i fokus.

Med stolthet for skogen

– Det var en kjempefin gjeng med entusiastiske, nysgjerrige og lærevillige «elever» – kvinner og menn i nesten alle aldrer. Det ble en veldig bra dag der deltakerne på skogeierskolen stilte masse gode spørsmål og forhåpentligvis fikk svar på mye av det de lurte på. Vårt mål er at alle som går skogeierskolen skal gå herfra med stolthet for skogbruk, skognæringen og alt hva den fornybare ressursen tømmer kan bli til. Flere av deltakerne meldte seg inn som andelseiere, mens andre fikk avtalt befaring med lokal skogbruksleder, forteller Helene Nygaardsvik Ruud, leder for markeds- og eierkommunikasjon i Viken Skog.

TENKER TRE: Helene Nygaardsvik Ruud fortalte blant annet om produktene vi får fra tømmerstokken.

«Rektor Ruud» er ansvarlig for skogeierskolen, og hun har alltid med seg kompetente ansatte i Viken Skog. GIS-konsulent Helge Sømliøy ga blant annet et innblikk i den digitale skogbruksverdenen. Elling Tryterud og Anders Wåla – som begge er rådgivere innen taksering, skog, miljø og frivillig vern – fortalte blant annet om skogskjøtsel, miljøhensyn, skogøkonomi og Norsk PEFC Skogstandard.

Trude Okkenhaug og Iselin Kolstø i Skogbrand var også til stede med egen stand og informasjon om skogskader om forebyggende tiltak. De to hjalp også flere av deltakerne til å sjekke sin skogforsikring.

NYTTIG OG LÆRERIKT: Fra øverst til venstre og med klokken: Anders Wåla om skogøkonomi, Elling Tryterud om helhetlig og lønnsom skogsdrift, Trude Okkenhaug om skogskader og Helge Sømliøy om digital skogbruksplanlegging.

Gode tilbakemeldinger

Skogeierskolen skal gi deltakerne litt kunnskap om mye av den jobben som gjøres i skogen. Det viktigste er grunnleggende informasjon om det man må og bør forholde seg til som skogeier, forteller Nygaardsvik Ruud.

– Litt overdrevet kan man si at fem år med skogfagstudier er komprimert til seks timer med skogeierskole. Det sier seg selv at man bare får en bit av alt, men vi håper kurset gir god innsikt i hverdagen som aktiv skogeier. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra deltakerne, og stemningen her på dagen var utrolig god, meddeler Helene Nygaardsvik Ruud, som serverte frokost, varm lunsj og en dose med lørdagsgodt i løpet av dagen.

FINT HØSTVÆR: Høstgryta kunne serveres utendørs i strålende sol.

Audun Straume (23) fra Gran var blant de yngste som deltok. Han er ikke skogeier ennå, men det hadde ingen betydning da skogeierskolen ble avsluttet med en uformell eksamen via Kahoot. Den vant 23-åringen under et pseudonym som var et gjentakende tema på skogeierskolen, nemlig PEFC.

– Jeg synes det var en veldig lærerik dag som inneholdt alt det grunnleggende man bør vite dersom man er ny som skogeier. Det var et veldig bra og ryddig opplegg med mange forskjellige temaer og proffe og dyktige foredragsholdere. Jeg kunne gjerne lært litt mer om ungskogpleie, noe jeg har skjønt er veldig viktig for fremtidsskogen, så et praktisk kurs hadde vært veldig bra, sier Straume.

KAHOOT-VINNER: Audun Straume, som valgte dekknavnet PEFC, stakk av med seieren på «eksamen».

Skogbrukets viktige rolle

Flere nye og kommende skogeiere hadde tatt turen fra Oslo og Bærum til Viken Skogs hovedkontor på Hønefoss. Blant dem var Anders Vethe og Caroline Heiberg, som skal overta en skogeiendom i Flesberg i Numedal. De har gode skussmål til skogeierskolen, samt et forbedringsforslag.

– Skogeierskolen gir en fin innføring i grunnleggende skogsdrift og mulighet til å høre på og sparre med kunnskapsrike fagpersoner. I tillegg er det et hyggelig sosialt arrangement, hvor man kan slå av en prat med andre nye skogeiere over en god matbit. Et meget trivelig og interessant arrangement, fastslår Anders Vethe.

Han legger til at det er et viktig tema som burde blitt belyst i større grad i løpet av dagen.

– Sett i lys av skogbrukets viktige rolle i å løse klima- og miljøutfordringene, hadde jeg imidlertid ønsket å lære enda mer om mulighetsrommet for å snu skogsdriften i enda mer bærekraft retning samtidig som man opprettholder lønnsomheten, konkluderer han.

KOMMENDE SKOGEIERE: Anders Vethe og Caroline Heiberg har blant annet planer om alternative driftsformer og bruk av ulike treslag for å få en robust skog med flere ulike muligheter når det gjelder uttak av tømmer.

– Vi økte vårt kunnskapsnivå

Øystein Trippestad og Hanne Bjørge skal overta en skogeiendom i Ås kommune, sør for Oslo.

– Jeg må være så ærlig å si at jeg kan lite om skogbruk. Jeg er interessert i å lære om alt, fra økonomien til hvordan vi går frem med tanke på både ungskogpleie og veivedlikehold. Det hadde vært fint om en av de seks timene kunne ha vært tilrettelagt for spørsmål og svar, sier Øystein Trippestad.

Maud Klever Munthe og Vegard Fjellner Johansen har nylig overtatt gård med skog i Holmestrand kommune.

– Vi er begge enige om at det var et superfint opplegg, særlig med tanke på hvilken verdi skogen har som fornybar ressurs, ikke bare for skogeierne, men også for hele kloden. Det er en enorm verdi i skogen som man potensielt sett kan gjøre enda bedre. Vi økte vårt kunnskapsnivå ved å delta på denne dagen, og det hadde ikke gjort noe om vi hadde hatt enda mer tid enn de timene som var satt av. Alt i alt var det et proft opplegg med god informasjon og hyggelige folk, sier Vegard Fjellner Johansen.

NYE SKOGEIERE I HOLMESTRAND: Vegard Fjellner Johansen og Maud Klever Munthe har nylig overtatt gård med skog i Holmestrand kommune.

***

DELTAKERNE SAMLET: Fra venstre: Hans Bergsund, Hans Gustav Borch, Eirin Livgård, Truls Skinnes, Anders Vethe, Erik Nergaard, Caroline Heiberg, Øystein Trippestad, Tore Haug, Erlend Skei, Simen Buskerud, Hanne Bjørge, Nina Stensrud, Kristin Norberg, Bjørn Andreas Bergstein, Jannicke Norberg, Jørgen Weng, Inger Marie Helgerud, Espen Rødal Skaar, Audun Straume, Vegard Fjellner Johansen, Maud Klever Munthe, Torill Brustad, Kolbjørn Eidal, Vegard Klev, Ingeborg Terum, Øyan Kolstad, Oddvar Eidal og Kristian Løvstad.

I KONGLA: Noen av deltakerne i styrerommet i fjerde etasje i Viken Skogs hovedkontor. Bygningen i massivtre er for øvrig tegnet av arkitekten Stein Halvorsen og består av åtte ulike treslag.

ENGASJERTE ELEVER: Ingeborg Terum og Kristian Løvstad følger nøye med på Anders Wålas foredrag om skogøkonomi.