På hjul med Vilde i skogen

Den 35 tonn tunge skogsmaskinen har en ung og fokusert jente bak spakene med full kontroll. 18 kubikk tømmer er på vei fra skogen til tømmerlunna. Det er ikke mange jenter i dette yrket, men de få som er har både kompetanse, entusiasme og stor grad av optimisme for skogen.


 

Bilde: Det er et godt samarbeid mellom far og datter i skogen.

Skogsentreprenør Ottar Langvandsbråten (47) fra Sokna tørker svetten i fra pannen når han setter seg ned på tømmerlunna for å slå av en prat. Gjennom skogen kommer en Rotne F-15 D lassbærer kjørende med nyhogd tømmer fra skogene i Åsa på Ringerike. En tydelig stolt far titter stolt opp på datteren sin Vilde Hansen Langvandsbråten som sitter bak spakene i den 35 tonn (!) tunge fullastede lassbæreren. De er nå kollegaer i Langvandsbråten AS hvor de begge kjører skogsmaskin.

Det er to ansatte i firmaet + at de samarbeider med Elling Tuft og hogstentreprenør Dag Martin Herrman. I tillegg kjører farfaren til Vilde, Kjell Langvandsbråten gravemaskin som forebygger sporskader og rydder opp eventuelle kjørespor i skogen etter driften. Ottar gikk ut av skogskolen Saggrenda i Kongsberg i 1988 og har hatt skogen som sin arbeidsplass siden da. Datteren Vilde har vært med han i skogen i lassbæreren fra hun bare var et par år gammel.

Troen på skognæringen

-Jeg har to døtre og tenkte at ingen av de ville komme til å følge i mine fotspor, men så var Vilde så fryktelig interessert at hun hadde lyst til å prøve seg som lassbærersjåfør. Må jo innrømme at jeg synes det er litt stas da, smiler han stolt.

Ottar Langvandsbråten er skogsentreprenøren som er kjent for sine perfekte tømmerlunner og presisjon, og sin omsorg for skogeiers verdier. Han har samarbeidet tett med Norges største skogeiersamvirke Viken Skog i 30 år.

-Viken Skog sørger for å samle næringen og virkelig ser og hører på oss entreprenører. Jeg kan ikke snakke for alle, men vi jobber stort sett bare for Viken Skog og føler det er meget ryddig. Skogbrukslederne i Viken Skog er både dyktige og trivelige med mye kunnskap. Jeg har virkelig troen på skognæringen og ser på avsetningen at det går så det suser. Tømmerprisene er jo også sjeldent høye så vi er inne i en god steam, -er vi ikke det da Vilde? Sier han til dattera som klyver ned fra den store lassbæreren.

Vilde Langvandsbråten (21) smiler bredt. Hun er på lik linje med sin far ekstrem arbeidssom og har laaaange dager. Først opptil 10-12 timer i skogen før hun kjører rett til stallen til hesten sin og jobber som ridelærer.

Hest på fritiden og «jernhest» på jobb

-Ja, det blir lange dager, men det er så utrolig gøy så dagene bare fyker avgårde, sier Vilde entusiastisk. Hun har drevet med konkurranseriding i snart 18 år. Det er både en hobby og en lidenskap.

Vilde har alltid vært fasinert av store maskiner og syntes det var langt mere stas å være med pappa på jobb i skogen i lassbæreren enn å være i barnehagen.

Bilde: Allerede som 2 åring hadde Vilde en stor interesse for skogsmaskiner.

-Jeg elsket å være med pappa på jobb da jeg var liten jentunge! Også la jeg meg bare til «lading» på gulvet, bak stolen til pappa, i lassbæreren da jeg trengte å hvile litt. Jeg så nok ikke for meg at dette skulle bli yrket mitt i fremtiden, men nå brenner jeg virkelig for det. Jeg har noen måneder igjen av «prøveprosjektet», og har allerede bestemt meg for at det er dette jeg virkelig vil satse på! I februar starter jeg veien mot fagbrevet. Som lassbærersjåfør har jeg faktisk en ganske variert arbeidshverdag med mange utfordringer. For det første flytter vi jo rundt på forskjellige skogteiger hele tiden, og jeg er jo i kontakt med både skogeier, skogbruksleder, hoggern (Dag Herrman), transportører og turgåere så dagene blir veldig varierte. Hvert hogstoppdrag har sine utfordringer og spenning. Det er gøy når samarbeidet i verdikjeden fungerer, sier hun.

-«Skogsmaskin!?», -hva er det?

Det er ikke mange 21 år gamle jenter som kjører så store maskiner som Vilde, og hun får stadig vekk spørsmål.

-Når folk spør meg hva jeg jobber med og jeg svarer at jeg kjører skogsmaskin, så er det første de spør om; hva i all verden er det? Også kommer oppfølgerspørsmålet; går det an som jente da? Jeg må le, sier hun og legger til; Men, det er ingen som har vært negative til det. Jeg får bare positiv respons både i fra ukjente, skogeiere og andre i skognæringen. Det jeg verdsetter aller høyest i jobben min er nok variasjonen, naturen (har en grei utsikt ut i fra «kontoret») og samarbeidet i verdikjeden. Jeg vil si at jeg så absolutt har satset på et yrke som er fremtidsrettet og fornybart. Skogen er jo utpekt som en del av svaret på klimaløsningen. Også er det så spennende med den teknologiske utviklingen. Alt som kan lages av olje kan lages av tre! Det er jo fantastisk. Jeg tror det alltid vil være bruk for hogstentreprenører. Om noen år skal jeg overta skogen hjemme på Sokna, og jeg er opptatt av et bærekraftig og aktivt skogbruk. Det verste er jo og ikke gjøre noe og la skogen sin råtne på rot. Mitt tips til de som mener de ikke kan noe om skog selv; Skaff dere kompetanse via Viken Skog eller andre tømmerkjøpere. Det kan også være lurt å gå sammen med andre skogeiere i nærheten av der man har skog om samdrift så får man bedre økonomi i skogsdriften, sier den reflekterte 21 åringen.

Skjerpet og på hugget

Som skogsentreprenør må man alltid være skjerpet og på hugget.

-Vi forholder oss til strenge miljøkrav etter Norsk PEFC Skogstandard. Det er viktig med biologisk mangfold og jobbe i pakt med naturen. Jeg går jo i en god lære hos far. Han er jo ekstremt dyktig, så jeg prøver så godt jeg kan og hermer etter hvordan han jobber, men det er ikke lett. Alt kommer jo med øvelse. Han har godt med tålmodighet og har forståelse for at det må gå i etapper, og stresser meg aldri, sier hun.

Kvinner inn i mannsdominerte yrker

Vilde er sikker i sin sak; dette yrket er perfekt for både jenter og gutter.

-Vi er få kvinnelige skogsentreprenører, men jeg håper det kommer flere. Ser jo trenden på skogskolene nå at bare flere og flere jenter begynner der, så det gjør meg både glad og stolt. Har en oppfordring til unge jenter: gå for det man har lyst til istedenfor å følge den «trygge» strømmen, sier hun. Vilde har også denne sommeren overtatt Viken Skogs Instagramkonto. Her kan man gå inn å følge Vilde og hennes arbeid ute i skogen. Følg «Viken Vilde» her https://www.instagram.com/vikenskog/

Se Viken -Vilde på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=mF7AtdixwDs