Bjørn Kristian Fjærestrand-Børke, skogbruksleder for Viken Skog i Nes kommune, ble kontaktet av museet med tanke på å finne lokale furutrær som var gamle nok, lange nok, rette nok og tykke nok til å erstatte råtne laftestokker i svalgangsbygningen.
– Det er fint å kunne bidra til at en gammel, ærverdig bygning får en nødvendig overhaling slik at den fortsatt kan være en av museets viktigste verk, fastslår skogbrukslederen.
Han har fått hjelp av Per Arne Volden, stolpesyner i Viken Skog, til å syne gode trær. I tillegg var Ole Jonny Kløfta fra Nes Bygdeservice med da trærne ble hugget ved Tresjøa i den sørlige delen av Nes kommune.
KLARE FOR OPPDRAGET: Skogbruksleder Bjørn Kristian Fjærestrand-Børke (til venstre) og Ole Jonny Kløfta i forbindelse med befaringen for å finne de riktige emnene til laftestokkene Gamle Hvam museum trenger. Dette bildet ble tatt i mars. Nå er tømmerstokkene på plass på museet.
Tok seg friheter
Svalgangsbygningen på Gamle Hvam museum er opprinnelig fra 1728–1729. Da fungerte den som hovedbygning på en av Romerikes største gårder.
«Med to etasjer, sval langs den ene veggen og tegltak må den tydelig ha vist gårdens status. Bare første etasje var innredet, andre etasje ble brukt som lager», står det på museets nettsider.
Rundt 1820 fikk gården nytt hovedhus. Da ble svalgangsbygningen brukt som tjenerbolig. Utover på 1800-tallet forfalt bygningen, og rundt 1900 var den i svært dårlig stand.
I DÅRLIG FORFATNING: Svalgangsbygningen står i et telt mens rehabiliteringen pågår. I oktober 2024 bevilget Akershus fylkeskommune 56 millioner kroner til å oppgradere den nesten 300 år gamle bygningen.
Via omveier havnet svalgangsbygningen i fylkets eie. Da det rundt 1910 skulle bygges landbruksskole på Nes, gikk oppdraget til den unge arkitekten Arnstein Arneberg (1882–1961).
Arneberg er mest kjent for å ha tegnet Oslo rådhus (sammen med Magnus Poulsson), Telegrafbygningen i Oslo og Vikingskiphuset på Bygdøy – samt utformingen av Sikkerhetsrådets møtesal i FN-bygningen i New York.
– Morsomt oppdrag
I 1910 var Arnstein Arneberg 28 år og relativt nyetablert med eget arkitektkontor i Oslo. Han forelsket seg i svalgangsbygningen på det som het Store Hvam gård, men han tok seg en del friheter i forbindelse med oppgraderingen av den forfalne bygningen. Det ble satt inn mange nye vinduer og mye materiale ble byttet ut. Andre etasje ble innredet til en festsal i nasjonalromantisk stil. Da ble takkonstruksjonen endret, og tegltaket ble dessuten byttet ut med torvtak.
Cirka 115 år etter oppussingen som ble gjennomført i Arnstein Arnebergs ånd, er det behov for en ny og omfattende rehabilitering av svalgangsbygningen. Og det var her Viken Skog og skogbruksleder Bjørn Kristian Fjærestrand-Børke kom inn i bildet.
– Jeg fikk en liste med tømmerstokker Gamle Hvam museum ser etter når de nå skal bytte ut flere av de ødelagte laftestokkene i bygningen. Listen består både av lengde og tykkelse. I tillegg er det viktig for museumsledelsen at det er lokal furu med tette årringer, slik det også var da bygningen ble oppført for nær 300 år siden, forteller Bjørn Kristian.
BRA EMNE: Årringene på denne gamle furua står tett i tett, og den blir et bra emne i forbindelse med renoveringen av byggverket.
Han forteller at han hittil har levert alt det museet etterspurte, det vil si 25–30 stokker på mellom 5,5 og 10,5 meter.
– Jeg synes slike oppgaver er morsomme og meningsfulle, fastslår Bjørn Kristian.
Noen av museets andre bygninger skal også renoveres, så det kan tenkes at det blir flere oppdrag med å finne egnet laftetømmer.
FORNØYDE MED JOBBEN: Bjørn Kristian Fjærestrand-Børke og Ole Jonny Kløfta syntes jobben ved Tresjøa i Nes kommune var fin.