Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Nye bannere i skogen: – Jeg har fått masse gode tilbakemeldinger

Skogbrand opplever om dagen stor trøkk på bestillinger av varslingsmateriell: – Det er greit folk blir minnet på brannfaren, for det er fort gjort at noen glemmer seg litt bort, sier skogeier i Krødsherad Per G. Ringnes.


ENGASJERT BRANNVOKTER: Per G. Ringnes har selv hengt opp bannere som minner de som bruker skogen om den ekstreme skogbrannfaren vi opplever nå. Her har han hengt opp en banner ved Ringsnesveien. Foto: Per G. Ringnes

Av Egil Granum

Per G. Ringnes er skogeier i Krødsherad kommune og driver også hogstentreprenørfirmaet Ringnes Skog. Som entreprenør er han klar over faren for selv å starte en brann mens han er på jobb. Alle entreprenører som kjører for Viken Skog, må blant annet ha brannslokkingsutstyr på hogstmaskinen. Og det var da han skulle bestille utstyret fra forsikringsselskapet Skogbrand, at han oppdaget bannerne:

– Jeg skulle kjøpe en beredskapspakke til hogstmaskinen og da så jeg en reklame for varslingsmateriell på nettsiden til Skogbrand. Og i en så viktig sak som å opplyse folk om skogbrannfare så var det ikke noe å lure på. Så jeg kjøpte to store bannere, forteller Ringnes.

Bannerne ble for to uker siden hengt opp godt synlig ved to innfartsårer til skogen hans, som ligger på vestsiden av Krøderen:

– Jeg har fått masse gode tilbakemeldinger fra folk. Alle som ferdes i skogen min kommer dit enten via Heimseterveien eller de kjører inn Breivikveien. Så de kan umulig ikke legge merke til varlingene om skogbrannfare. Det er greit folk blir minnet på brannfaren, for det er fort gjort at noen glemmer seg litt bort, sier Ringnes.

Bestill tidlig

Kjetil Løge i forsikringsselskapet Skogbrand er glad for Ringnes og andre skogeier som varsler om skogbrannfare i egen skog:

– Det er veldig viktig at skogeieren tar noen forholdsregler. Både tenker forebygging og er så klar som mulig om det skulle skje noe. Så vi er veldig glade for de som skilter godt ute i skogen og minner turgåere og andre om den enorme skogbrannfaren, forteller Løge.

Han forteller videre at det nå er stor trøkk på nettsiden til forsikringsselskapet på bestillinger av materiell:

– Salget går unna som bare det! Så i perioder som nå, når det er så tørt, kan det fort bli noe leveringstid. Så vi oppfordrer derfor skogeiere til å bestille utstyr en stund før de trenger det.

FRA SKOGBRAND: Kjetil Løge er opptatt av å informere både skogeiere, entreprenører og folk flest om den enorm skogbrannfaren vi nå opplever på Østlandet. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Nytt kurs neste år

– Dere har i dag kurs og beredskapspakker for skogsentreprenørene. Finnes det noe tilbud for skogeierne?

– Neste år starter vi et eget nettkurs for skogeiere der de kan få vite mer om hvordan man skal forberede med tanke på skogbrannfare og hva man kan gjøre hvis det oppstår brann. I tillegg til materiell som kan kjøpes på nettsiden vår kan man laste ned plakater som man selv kan skrive ut.

– Er det mange som er forsikret mot skogbrann?

– I de mest aktuelle områdene har 70-80 prosent av skogeierne tegnet skogbrannforsikring. Men vi har opplevd skogeiere som er veldig sent ute med å kjøpe forsikring og som ringer inn til oss og blir engstelig fordi forsikringer ikke gjelder før ved midnatt, smiler Løge.

– Hva med de regnbygene som har kommet noen steder de siste dagene?

– Det er nå ingen grunn til å gjøre egne vurderinger med tanke på åpen ild i skogen. Selv om det kommer et regnskyll er det nå så tørt at det absorberes med en gang opp i plantene og resten fordamper svært raskt. Så det som skal til for å minske skogbrannfaren er ei skikkelig rotbløyte, sier direktør i Skogbrand, Kjetil Løge.

LASTES NED: Disse to plakatene kan lastes ned på nettsiden til Skogbrand.no

Engasjert brannvokter

Per G. Ringnes er nok mer engasjert enn de fleste skogeiere når det gjelder brannvern. Han er med i en lokal branntropp som hjelper brannvesenet ved en eventuell skogbrann. Og han har alliert seg med en skogeier som har en møkkaspreder på 9.000 liter som han kan bruke ved en eventuell brann. I tillegg bruker Ringnes sosiale medier til å informere folk:

– I tillegg til å henge opp bannere i skogen har jeg varslet om skogbrannfare på velforeningens Facebook-side. Det samme gjorde jeg da det var fare for rotvelt etter stormens herjinger for halvannet år siden. Så det er også en fin informasjonskanal, forklarer Ringnes.

– Har du opplevd brann eller branntilløp i din skog?

– Nei, det har jeg heldigvis ikke, sier Per G. Ringnes.

GODT SYNLIG: Banneren er godt synlig for de som ferdes innover Heimseterveien. Foto: Per G. Ringnes