Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Norske Skog Saugbrugs stenger papirmaskin

Norske Skog la i dag frem rapporten for 3. kvartal, og annonserte der at de stenger permanent produksjonen på en av sine tre papirmaskiner i Halden. Dette reduserer virksforbruket med ca. 225 000 kubikkmeter årlig, men bidrar til å sikre en bedre markedsbalanse og avsetning for selskapets øvrige papirmaskiner.


Må sikre fremtidig lønnsomhet og konkurransekraft

I følge pressemeldingen som ble lagt fram i dag leverer Norske Skog et resultat etter skatt på minus 89 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra 1,02 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Nå vil Norske Skog Saugbrugs stanse produksjonen permanent på en av SC-maskinene, PM5  i løpet av fjerde kvartal. Denne har en kapasitet på 100.000 tonn og et virkesforbruk på ca. 225 000 kubikkmeter.

Foto: Norske Skog

Omstillingen vil kreve kostnader på 40 millioner kroner i fjerde kvartal, men selskapet kutter med dette tiltaket kostnader for 80 millioner kroner i året.

Fall i etterspørselen etter publikasjonspapir

-Koronarestriksjonene har hatt alvorlig, negativ innvirkning på driften på grunn av et plutselig og betydelig fall i etterspørselen etter publikasjonspapir. For å sikre fremtidig lønnsomhet og konkurransekraft, må vi tilpasse vår produksjonskapasitet til de utfordrende markedsforholdene. Vi vil derfor legge ned en SC-maskin på Saugbrugs. I dialog med de ansatte vil vi starte en prosess for å tilpasse Saugbrugs organisasjonen til en to-maskins fabrikk. Vi vil også identifisere nye industrielle alternativer ved våre fabrikker, som svar på den fallende etterspørselen etter publikasjonspapir, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog.

Ikke uventet

Adm.Dir Kjell Arve Kure ved Norske Skog Saugbrugs sier dette er en trist nyhet, men ikke helt uventet. -Vi på Saugbrugs har gjennomført ekstremt mange tiltak for å redusere kostnadene og forbedre våre produkter, og Saugbrugs er en av svært få papirprodusenter som ikke har tatt ut kapasitet. Markedet har vært fallende i flere år, og med et kraftig fall nå i år på grunn av Coronasituasjonen. Spesielt for oss har dette går ut over ordretilgangen til kataloger og magasiner. Vi er bevisst på de negative konsekvensene en slik nedstegning får for verdikjeden i råvareleddet, men forventer med dette at vi legger grunnlaget for en jevnere produksjon på de to gjenværende papirmaskinene. Heldigvis har vi jobbet med å utvikle nye produkter, og Kure nevner spesielt to nye høykvalitets papirprodukter som er godt mottatt i markedet.

Kure er optimistisk på Saugbrugs sine vegne for fremtiden. -Nedleggelsen styrker grunnlaget for å utvikle ny produksjon. Vi får nå tilgang til større kapasitet på viktige områder som fyrkjele (termisk energi) og rensekapasitet. På kort sikt jobber vi blant annet med Nano cellulose, og vi undersøker også muligheten for å investere i produksjon av markedsmasse, BCTMP, sier Kure.

Omstilling av norsk prosessindustri stadig viktigere 

Styreleder Olav Breivik i Viken Skog sier dette er alvorlig for skogbruket. -En reduksjon i norsk forbruk av massevirke og flis med ca. 225 000 kubikkmeter påvirker avsetningen for 2-3 ganger så mye tømmer totalt. Dette bekrefter bare hvor viktig det er å jobbe med omstilling av norsk prosessindustri. Råvare fra skogen vil bli mer ettertraktet, men det blir noe mer vanskelig i en overgangsperiode. Viken Skog har stillt opp for Norske Skog Saugbrugs tidligere, og er innstillt på å gjøre det igjen forutsatt at de er konkurransedyktige, avslutter Breivik.