Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Norges første hybride hogstmaskin leverer

Med 300 hk diesel og 210 hk strøm tar verdens største hjulgående hogger seg lett frem i skogen. Skogsentreprenør Ståle Fageraas i Fageraas Skogsdrift DA som hogger for Viken Skog er i overkant interessert i alt som er nytt og rått av maskiner. Nylig investerte han i Norges første hybride hogstmaskin.


I vinter leverte Skogservice AS en Logset 12H GTE Hybrid hogstmaskin til skogsentreprenør Ståle Fageraas på Sokna. Dette er verdens største hjulgående hogger og det er bare 6 til av den i verden, bl.a. i Tyskland og Frankrike, så skogsentreprenør Fageraas er en blant få, som hogger med hybrid.

Med en gang motoren starter så lader dieselmotoren 3 store kondensatorer som er en del av den hybride delen. De 220 elektriske hk blir ladet på ca. 10 sekunder. Disse blir brukt når maskinen trenger ekstra power, både på drivverk og aggregat.

Sparer drivstoff

Den nye hybride maskinen har et forbruk i følge Fageraas på ca. 14 liter i timen, mot ca. 19 liter, som er snittet på en vanlig hogstmaskin.

Mange hevet nok et øyebryn eller to da garvede Ståle Fageraas, som hittil har vært «grønnere» enn de fleste med sine 31 år med John Deere skogsmaskiner, gikk til anskaffelse av en hybrid Logset. Faktisk har han hatt så mange som 25 nye John Deere maskiner inntil han i år gikk over til den nye Logset 12H GTE Hybrid og en Ponsse Bear.

Teknologiske utviklingen

-Jeg tenkte det var moro å prøve noe annet og synes det er utrolig spennende å følge med på den teknologiske utviklingen. Det skjer noe hele tiden. Den største forskjellen på Logset’n, foruten drivstofforbruket, er at den er stor og det er mye hydralikk og motor. I tillegg er den større innvendig. Også må jeg si at jeg er enormt imponert over hvor mye trøkk det er i maskinen! Den har en voldsom kapasitet, og jeg er langt mer effektiv med denne maskinen. Den er kjapp til å være så stor, pluss at den er helt rå i terrenget til å ta seg frem. Jeg har heller ikke merket noen forskjell i kulden, -fungerer like bra om det er skamkaldt, sier Fageraas fornøyd.

Hybrid er fremtiden

-Instrumentene er litt annerledes i den nye maskinen i forhold til hva jeg er vant til, så jeg måtte prøve og feile litt de første dagene før jeg fikk det i fingrene. Jeg tror så absolutt hybrid er fremtiden i skogen, og i anleggsbransjen generelt. Og nå som det er testet ut biodiesel på skogsmaskiner og vi vet det funker så blir jo dette etter hvert riktig så miljøvennlig, og det er bra, sier han fornøyd.

Bilde: Det tar ikke Ståle mange sekunder å skifte et røket kjede.

Etter 31 år i skogen som skogsentreprenør trives Ståle fremdeles like godt.

-Jeg er min egen herre og får sett så mange og fine plasser. I tillegg er jeg ute i naturen hver dag. Ingenting er likt og ingen trær er like. Jeg skjønner ikke at ikke flere velger dette yrket, sier Ståle forundret. Selv jobber han tett med sin far, Ole Henrik Fageraas (79), som kjører lassbærer og sønnen Sondre Fageraas (31) som kjører hogstmaskin. Den andre sønnen hans, Carl Henrik Fageraas (21), kjører litt lassbærer ved siden av studiene når han har anledning. Han har også med seg skogs-entreprenørene Pål Aker, Bror Skansen, Jan Bekkevold og Åge Johnsrud i Fageraas Skogsdrift DA. Til sammen hogger de ca. 110-120 000 kubikk tømmer i året. 50 000 kubikk på Ståles høgger og ca. 25 000 kubikk pr. mann på de to andre høggerne.

 

Bilde: Samarbeidet mellom Ståle Fageraas i hogstmaskinen og Jan Bekkevold i lassbæreren er meget godt.

Forutsigbarhet

Ståle er lojal og har i 31 år hogget tømmer for Viken Skog.

-Forutsigbarhet er helt essensielt for oss entreprenører. Vi er avhengige av å ha oppdrag 365 dager i året. Da er det viktig med en så stor aktør som Viken Skog og jeg er veldig fornøyd med samarbeidet, sier Fageraas som også brenner for å få inn mer kunnskap om skogen og klimaet inn i læreverket.

-Det burde vært litt mer opplæring på skolen om skogen i et klimaperspektiv. Et aktivt skogbruk er jo bra for klimaet. - Hogg mer og plant mer! Skogen er jo utpekt som en del av svaret på klimaløsningen og det grønne skiftet. Jeg føler virkelig at jeg har en givende jobb. Men jeg må bare kommentere en ting: Noen ganger henger folk seg litt for mye opp i hvordan det ser ut rett etter en hogst i bløyta. Ingen har jo dødd av litt hjulspor, -vi rydder jo opp etter oss og kjører alltid mest mulig skånsomt. Vi har strenge miljøhensyn vi følger og det er vi opptatt av. Nå har vi også utrolig bra og presise kart i maskinene med spordata som er helt rått, avslutter den garvede entreprenøren med sans for det høyteknologiske.

Rett på bunnlinja

Daglig leder i Skogservice AS i Siljan, Kai Eriksen leverte Logset’n til Fageraas. Han har jobbet med skogsmaskiner siden 1982 og synes utviklingen er meget spennende, -ikke minst på miljøsiden.

-Den nye hybridmaskinen er helt genial, - har større kapasitet og et mindre dieselforbruk. Det går jo rett på bunnlinja! Det skjønner alle som driver butikk. I tillegg spares miljøet med hybriden og CO2-utslippet reduseres med ca. 25%, sier Eriksen.

Logset H12 GTE Hybrid koster ca. 600 000 mer enn en vanlig hogstmaskin, men det mener Eriksen den er verdt.

-Det finnes ingen maskiner på denne størrelsen og med så mange hestekrefter i markedet. Så vidt jeg vet så er det ingen andre merker enn Logset som har hybrid. Jeg mener så absolutt dette er fremtiden innenfor både skogs- og anleggsbransjen. Er det ett sted vi bør starte for å bli grønnere, må det være i skogen, avslutter Eriksen.

Se film om Logset H12 GTE Hybrid her