Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Veldiglangtittel­utenmellomrom

Norge vant konkurransen om å arrangere verdens mest prestisjefylte konferanse for ingeniørvitenskap i tre i 2022. -Jeg opplever en stor glede over at vi klarte å få World Conference on Timber Engineering (WCTE) til Oslo i 2022, sier initiativtaker Kristine Nore, som er forskning og utviklingssjef ved Splitkon, og i tillegg styremedlem i Viken Skog.


av Helene Nygaardsvik

Bilde: Den norske delegasjonen fra v: Sveinung Nesheim, Kristine Nore, Elin Sagbråten, Anders Q. Nyrud og Krister Moen. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Seks land deltok. I siste runde stod det mellom Norge og et land til, og konkurransen var sylskarp. Juryen forteller at det var så jevnt at lenge var usikkert hvem som gikk av med seieren. Norge vant med tiendedeler.

– Dette var et skikkelig verdensmesterskap, der det ble lagt ned mye arbeid. Vi vant fordi at Norge hadde en god søknad, at vi har vært aktive i forskningsfronten og at vi hadde mer erfaring med moderne trebruk enn den vi knivet med. Vi har høy kompetanse, og vi har vist at vi kan bygge med tre. En annen årsak til at vi vant var at vi kunne vise til at den norske byggenæringen greier å samarbeide og samle de beste kreftene. Noe som har resultert i at vi har bygget verdens høyeste, moderne boligkonstruksjoner i tre, flere ganger. Vi har bygget verdens lengste trebro, og vi har reist prisbelønnet trearkitektur av ypperste kvalitet, sier Nore, som er lettet over at Norge gikk av med seieren.

Som del av takketalen til juryen rettet Nore en spesiell takk til Innovasjon Norge. Hun sa at uten større fra virkemiddelapparatet ville ikke Norge kunnet dra inn denne seieren.

Folkefest

Knapp

Administrerende direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth lovet en skikkelig folkefest i vertsbyen Oslo.

- Jeg er så glad på vegne av den norske byggenæring, skog- og trenæring og oss i Innovasjon Norge, for at vi sammen nå skal vise verden de norske løsningene i Oslo, i 2022. Ikke bare skal dette bli en konferanse for verdenseliten av ingeniører, men det skal bli en smeltedigel mellom ulike fag og ikke minst en skikkelig folkefest i Oslo. Innovasjon Norge har gjennom mange år støttet utvikling av nye treløsninger - denne tildelingen viser hvor langt Norge kan nå når vi kraftsamler oss og tørr og satse, sier Krohn Traaseth.

- Jeg er så glad på vegne av den norske byggenæring, skog- og trenæring og oss i Innovasjon Norge, for at vi sammen nå skal vise verden de norske løsningene i Oslo, i 2022. Ikke bare skal dette bli en konferanse for verdenseliten av ingeniører, men det skal bli en smeltedigel mellom ulike fag og ikke minst en skikkelig folkefest i Oslo by.

Innovasjon Norge har gjennom mange år støttet utvikling av nye treløsninger - denne tildelingen viser hvor langt Norge kan nå når vi kraftsamler oss og tørr og satse, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

- Det er veldig hyggelig å delta i feiringen av at Norge og Oslo vant denne viktige konkurransen, sier Elin Sagbråten som er avdelingsleder for Innovasjon Norge sitt kontor i Seoul. Under WCTE-konferansen representerte Sagbråten den norske stat og Innovasjon Norge.

WTCE

WCTE er verdens ledende forskningsforum og det mest prestisjefylte internasjonale arrangementet innen trekonstruksjoner. Konferansen holdes annen hvert år i ulike verdensdeler, hvert sjette år i Europa. WCTE tiltrekker seg forskere, ingeniører, arkitekter, konsulenter, entreprenører, leverandører og produsenter fra hele verden. Ved sankthanstider i 2022 skal Oslo være vertsby for konferansen.

– Konferansen gir oss en meget god anledning til å samle hele det norske akademiske miljøet slik at vi kan bygge opp et enda sterkere nasjonalt fagmiljø innen tre enn vi har i dag. Vi skal benytte denne anledningen til å utvikle det norske miljøet så stort som det fortjener. Arrangementet blir en katalysator for å definere hva vi er og skal være gode på i Norge og dyrke det bedre, sier Nore.

Vinnerne er et konsortium med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet som vertsinstitusjon, på vegne av Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Oslo MET, NIBIO, Treteknisk og Splitkon