Naturindeksen 2020 - fortsatt positiv utvikling for skog
Ny naturindeks for 2020 ble i dag lansert av Miljødirektoratet. Naturindeksen har til hensikt å gi en oversikt over utviklingen i økosystemene i Norge. Resultatene for 2020 viser en fortsatt positiv utvikling for skogindeksen.- Det er gledelig at skogbrukets miljøarbeid de siste 20 årene gir målbare resultater, sier rådgiver i Skogeierforbundet Hans Asbjørn Sørlie.
For økosystemet skog er indeksen beregnet til 0,41, en økning fra 0,39 i 2014 og 0,37 i 2010. Det er særlig indikatorene blåbær, gammel skog og treslagene rogn, osp og selje som bidrar til den oppadgående trenden for skog. Indeksen beregnes fra 0-1 hvor 1 er referansetilstanden. -Dette innebærer en økning på 11% siden 2010 og viser i liket med øvrig overvåking av skogen at det er en positiv utvikling for det biologiske mangfoldet i skog, sier Sørlie.
Indeks som «alltid» vil være lav
Skog vil i uoverskuelig fremtid ha en lav indeksverdi, dette fordi referansetilstanden for skog er satt til en teoretisk beregnet naturskogtilstand. I praksis er det tilstanden man tror ville vært, om det ikke hadde vært mennesker, som hadde utnyttet skogen for å skaffe seg materialer, energi og andre produkter. -Med dette valget av referansetilstand og en lite representativ utvelgelse av indikatorer, er skogindeksen dømt til å forbli lav i uoverskuelig fremtid, sier Sørlie.
Smågnagere, storfugl og rype er noen av indikatorene for skog som er tillagt stor vekt. Dette er arter som kan ha til dels store naturlige svingninger i populasjonene. Av treslag har man valgt ut alm, rogn, osp og selje, mens arter som gran, furu og bjørk, som er helt grunnleggende i økosystemene og trolig forekommer svært likt som i en referansetilstand, ikke er inkludert i indeksen. Sørlie mener valg av indiaktorer er lite representativ for skognaturen og kan gi et skjevt bilde.
Skogindeksen er ikke et forvaltningsmål
Direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, sa at selv om Norge er blant landene med mest intakt natur igjen, viser naturindeksen at naturmangfoldet vårt er betydelig redusert som følge av menneskelig aktivitet. -For åpent lavland og fjell peker pilen dessverre videre nedover, mens for skog ser vi en gledelig framgang, sier Ellen Hambro. Hun presiserte videre at det å hogge tømmer som skal brukes til å erstatte fossile produkter er villet politikk. Det politiske målet er derfor ikke nødvendigvis at naturindeksen skal være nær referansetilstanden.
Frykter misbruk
Valg av referansetilstand og indikatorer er ikke avgjørende dersom hensikten med indeksen er å bruke den til å måle utviklingen i et økosystem. Dersom den skal brukes til sammenlikning mellom økosystemer, eller til å vurdere tilstanden i et økosystem, blir derimot valgene som er gjort, avgjørende. -Slik naturindeksen er bygd opp blir det meningsløst å bruke den til å sammenlikne ulike økosystemer. Uten tydeligere føringer for hvordan indeksen kan brukes, er faren for slik misbruk tilstede, sier Sørlie.
Fakta om naturindeksen
Naturindeksen innebærer at en sammenlikner hvor mye det er av enkeltarter eller grupper av arter (valgte indikatorer) i dag med hvor mye det hadde vært i den teoretisk tenkte naturtilstanden. Hvis det er like mye av en art som det hadde vært i naturtilstanden, blir indikatorverdien 1. Hvis det er både mye mer eller vesentlig mindre av en art enn det man tror det hadde vært, blir indikatorverdien nær 0.