-Nå er det bare å komme i gang!

Viken Skogeierskole ga kompetanse som lønner seg til 50 ivrige elever på gården til andelseier Olaf Tufte lørdag. Smitteberedskapen var i høysetet og entusiasmen stor blant de ivrige skogeierelevene. Flere fikk a-ha opplevelser i løpet av dagen og ser frem til å drivet et aktivt og lønnsomt skogbruk.


Bilde: A-klassen

Bilde: B-klassen

Elevene respekterte reglene 

– Det er utfordrende tider å arrangere i, men med god planlegging og enkelte justeringer har vi klart å gjennomføre skogeierskolen på en trygg og forsvarlig måte, sier markedsleder i Viken Skog Helene Nygaardsvik Ruud. Hun forteller at de har fått mange positive kommentarer fra elevene underveis og i etterkant.  

-Vi har hatt løpende kontakt med Tuftegården i forkant av arrangementet og vi har vært trygge på at vi har gjort dette innenfor smittevernreglene og at de følte seg ivaretatt.  Selv om mye kan digitaliseres tror jeg på det å bygge opp under stolthet som skogeier sammen med andre nye, kommende skogeiere, sier Helene som blir kalt for «Rektor Ruud».

 

-Tar med dette videre i planlegging av skogsdriften

Skogeierelev Mette H. Stamperstuen kunne ikke få rost opplegget nok.

-Takk for et supert opplegg på skogeierskolen lørdag. Innhold, organisering, formidling, måltider og hensyn til Covid-19 var helt perfekt for min del. Har lært mye som jeg vil ta med videre i min planlegging av skogsdriften, sa ny skogeier Mette H. Stamperstuen etter endt dag.

 

-Skulle deltatt før

Simen Skarpmoen (35) fra Rollag i Numedal overtok skogen for 2 år siden.

-Skulle virkelig ønske at jeg hadde deltatt på Viken Skogeierskole før jeg hadde hogst nå i sommer på 1 000 kubikk. Da hadde jeg forstått så mye mer. Fikk virkelig en del a-ha opplevelser nå på lørdag. Jeg har vært med faren min i skogen siden jeg var en liten guttunge, men jeg har nok ikke skjønt hvor mye verdier en egentlig kan ta ut. Om jeg hadde hatt hogsten nå etter Skogeierskolen hadde jeg først og fremst satt av mere penger på Skogfond-kontoen. Alle temaene som var på timeplanen var veldig relevante og jeg tenker på skogen min mer som en forretning og har siden lørdag laget meg mål og delmål. Ser på mulighetene til å være enda mer profesjonell, slik at jeg lykkes når jeg driver skogen og ikke minst med tanke på generasjonene etter meg. Skogbruksplan på nett er jo også interessant, og DinSkog er et veldig fint verktøy som jeg ser mange muligheter med, sier Skarpmoen som også lot seg begeistre over de flotte omgivelsene på Skogeierskolen.

-Skogeierskolen ble arrangert i veldig fine omgivelser og lokaler på Tufte Gård. Det er også motiverende å møte andre kommende eller nye skogeiere som er litt i samme situasjon som deg selv. Jeg hadde mange gode samtaler i løpet av dagen som ga meg mye, og så var det jo veldig inspirerende å høre på Olaf Tufte fortelle litt om hva han fokuserer på som skogeier og gårdeier. Han har jo helt rett, -vi kan ikke ha kompetanse på alt så det å benytte seg av kompetansen og fagfolk i Viken Skog er lurt. Det er klart det er litt stas å høre på en olympisk mester som også er litt i samme situasjon som deg selv. På alle måter kan jeg anbefale nye og kommende skogeiere å delta på Skogeierskolen. Jeg har en nysgjerrig og herlig 3 åring hjemme og har lovet henne at når hun blir gammel nok så kan hun også delta på Skogeierskolen, slik som pappa, smiler Skarpmoen.

Bilde: Andelseier og olympisk mester Olaf Tufte delte sine erfaringer som bonde og skogeier.

-Nå frister det enda mer å overta skogen

Samboerparet Mari Kristine Unberg (28) og Fredrik Aulie (29) fra Skjeberg er fremdeles i vurderingsfasen på om de skal overta skogen eller ikke.

-Vi meldte oss på Viken Skogeierskole for å se om vi lettere kunne ta et valg på om vi skal overta skogen eller ikke. Og jeg må jo si at etter en dag her så frister det enda mere å drive et aktivt skogbruk og ikke bare et turområde. Ser absolutt på skogen som en ressurs. Denne dagen har vært veldig bra og nyttig for oss, sier Fredrik Aulie som får godkjennende nikk fra samboer Mari Kristine.

-Det var et veldig informativt og skreddersydd bra opplegg. Vi har lært mye i løpet av dagen og jeg kan så absolutt anbefale andre å ta seg en tur på Viken Skogeierskole. For meg var det mest interessante på timeplanen i dag; Skogskjøtsel og skogfond, sier Mari Kristine Unberg.

A-ha opplevelser

Ingeborg Lucie Astrup (54) og Hedvig Astrup (19) - Mor og datter Astrup ble kjent med Viken Skogeierskole på Instagram.

-Jeg så annonsen på Instagram og tenkte umiddelbart at dette måtte være midt i blinken for meg og mine døtre! Dessverre måtte min eldste datter melde frafall i siste liten, men Hedvig og jeg har hatt en kjempefin dag her på Tufte Gård. Vi har fått masse ny kunnskap om skog og skogbruk og all honnør til alle de dyktige instruktørene som formidler det på en så flott måte. Jeg har hørt om mange av begrepene i skogbruket før, men ikke visst helt hva det faktisk innebar. Jeg har fått en del a-ha opplevelser i dag og at dette kan vi få til. Det er ikke så vanskelig å eie og forvalte skog om man søker rådgivning og kompetanse, sier Ingeborg.

Hedvig har overtatt skogen på Toresplassen på Sollihøgda i Hole kommune og kommer til å få hjelp av moren sin og daglig leder på Toresplassen Tore Solheim som jobber der i dag.

-Det er så greit å bruke en dag her på Skogeierskolen å få vite mer om skogen jeg forvalter. Det er faktisk ikke så ille som vi trodde og det er godt å vite at jeg kan få så bra hjelp og rådgivning i Viken Skog. Jeg liker veldig godt at skogbruket har blitt så «high tech». Det er jo superinteressant! Også må jeg si at jeg virkelig kjente på stolthetsfølelsen som skogeier i dag. Det har jeg ikke hatt før, men det var en god følelse. Skogen er en fantastisk ressurs, avslutter den reflekterte nittenåringen.