Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Viil Flaata (21): – Jeg gleder meg til en dag å jobbe som skogbruksleder (video)

Viil Flaata fra Uvdal er lærling i Viken Skog. Hun begynte i læra i august, og om to år jobber hun mest sannsynlig som skogbruksleder i Viken Skog.


av Egil

LÆRLING: Viil Flaata (21) fra Uvdal trives svært godt som lærling i Viken Skog. Her underviser hun om planting for 10-klassinger. Foto: Egil Granum, Viken Skog

Om to år håper Viil Flaata å være ferdig utdannet skogbruksleder. Men det har ikke alltid vært en selvfølge for jenta fra Uvdal at hun skulle utdanne seg innen skog.

– Som barn var jeg alltid veldig usikker på hva jeg ville bli. Men da jeg skulle velge linje på videregående skole fortalte moren min meg om skogskolen på Saggrenda, der hun selv gikk 30 år før meg. Og godt var det, for det ble to fantastiske år der interessen min for skog ble større og jeg fikk mer forståelse av hvor viktig skogen er som næring.

Etter to på naturbruk (avdeling Saggrenda, Kongsberg videregående skole), ble det påbygg til generell studiekompetanse og noen friår med litt jobbing, før hun satte kursen mot NMBU i Ås og bachelor i skogfag.

– Hvor veien skulle gå etter Saggrenda var jeg veldig usikker på. Inntrykket var at jeg enten måtte bli lærling og kjøre maskin, eller ta høyere utdanning på NMBU. Men ingen av delene fristet. Det ble likevel NMBU og oppstart på bachelor i skogfag for å kunne sikte på en jobb som skogbruksleder. 

SE VIDEO: Se hvordan hverdagen som lærling er for Viil Flaata. Video: Egil Granum

Praktisk tilnærming til faget

Men Viil oppdaget fort at studiene ikke var det rette for henne og sluttet på universitetet etter ett semester. Hun fant heldigvis til slutt ut at det er flere veier til Rom og at man også kan bli skogbruksleder gjennom et lærlingeløp i Viken Skog. Og det valget angrer hun ikke på nå.

– Det er veldig fint å være lærling i Viken Skog! Jeg trives kjempebra. Og en slik læremåte der jeg får en praktisk tilnærming til faget er mye bedre for meg, for jeg er ikke så veldig glad i skolebenken, forteller den blide numedølingen.

Viil vokste opp på Øvre Flaata Fjellgård øverst i Uvdal sammen med to eldre søsken. Helt fra hun var en neve stor har hun vært mye ute i skog og mark.

– Flere i familien min har jobbet med skog og dermed lært meg om hvor viktig skogen er for oss. Det var grunnen til at jeg til slutt ville satse på denne karrieren, der jeg kan være med å ta vare på skogen og utnytte den på en bærekraftig måte, sier den engasjerte lærlingen.SKOG & FLISESPIKKERI: Bli med lærling Viil Flaata på jobb, personalsjef Inge Myrlund kommer i studio og forklarer om lærlingordningen og om den nye skogtekniker-utdanningen som er på trappene. Vi snakker også om den nye nettsiden vikenrekrutt.no.

Lærebedrift i 2020

Viken Skog ble godkjent lærebedrift i 2020 og fikk den første lærling i august samme år. Mari Galdhaug fra Redalen var tilknyttet vårt lokalkontor på Dokka i to år og i august i år ble hun ansatt som skogbruksleder på nettopp Dokka-kontoret.

Les også: Mari (19) fikk skryt av Erna: – Det var gøy at statsministeren engasjerte seg!

Viil er dermed den andre lærlingen i Viken Skog. Går alt etter planen er hun ferdig om to år og kan gå rett over i en stilling som skogbruksleder i Viken Skog.

– Vi ønsker jobbsøkere med forskjellige bakgrunner til Viken Skog. Studenter med bachelor- eller mastergrad, folk med relevant jobberfaring, som for eksempel skogsmaskinoperatør eller lærlinger som Viil. Hun er interessert, engasjert og lærevillig og er allerede en ressurs for oss, sier personalsjef i Viken Skog, Inge Myrlund.

OPPFØLGING: Benny Engelstad fra OKAB besøker Viil Flaata på hovedkontoret til Viken Skog på Hønefoss. Foto: Egil Granum, Viken Skog
 
Benny Engelstad i Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene, OKAB, kommer innimellom på besøk til Viil for å sjekke at hun har det bra og at hun får den opplæringen og oppfølgingen som hun har krav på. Han sier at de er avhengig av at bedrifter som Viken Skog melder seg som arbeidsgivere for lærlinger.
 
– Det er utrolig viktig at vi har lærebedrifter som Viken Skog som tar det ansvaret. At de ser nytteverdien av å rekruttere egne lærlinger som de kan utvikle og gi dem den kompetansen som skal til for at de kan gå rett ut i jobb etter lærlingeperioden, forteller Engelstad.
 
Lurer du på mer om utdanning og jobb i Viken Skog, kan du klikke deg inn på vår rekrutteringsside vikenrekrutt.no.

Les også: Ny skogtekniker-utdanning

PÅ BEFARING PÅ RINGKOLLEN: Lærling Viil Flaata og skogbruksleder Morten Velo har etterkontroll på en ungskogpleie på Ringkollen. Foto: Egil Granum, Viken Skog