Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Ministeren: – Det er dramatisk!

På fredag blåste flere millioner trær over ende i ekstremværet på Østlandet. Ingen har ennå full oversikt over skadeomfanget, men tirsdag ettermiddag er det meldt inn nærmere 300 skademeldinger til forsikringsselskapet Skogbrand.


DRAMATISK: Landbruks- og matminister Sandra Borch (innfelt) sier situasjonen er dramatisk.

Av Egil Granum

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Senterpartiet) ser alvorlig på skadeomfanget etter vindens herjinger. Den ferske ministeren følger situasjonen rundt stormskadene sist fredag tett. Hun skal allerede i morgen fly fra Gardermoen til Reinsvoll ved Raufoss for å se med egne øyne vindens ødeleggelser og snakke med de berørte:

– Jeg vil nå dra ut på besøk til skognæringen for å få en oversikt over skadeomfanget, sier landbruks- og matministeren til Viken Skog tirsdag ettermiddag. Vi følger situasjonen tett, sier ministeren.

Dramatisk: Landbruks- og matminister Sandra Borch sier situasjonen er dramatisk. Onsdag skal hun ut for å treffe skognæringen. Video: Egil Granum

Treffer ministeren

To av dem hun skal møte i morgen, er organisasjonssjef Olav Bjella og skogbruksleder i Viken Skog, Martin Tangen. De skal oppdatere ministeren om situasjonen for skogeierne i Viken Skog:

– Vi arbeider med å skaffe oss oversikt, men førsteinntrykket er at de hardest rammede områdene er i Numedal, Sigdal, Hallingdal, Ringerike, Valdres og over mot Øyer i Gudbrandsdalen. Inntrykket er at det er verst i Hedalen, Begnadalen, Nes i Ådal og i Rollag. Det er også omfattende skader i Brekkebygda og Strømsoddbygda, forteller Olav Bjella.

Borch er med på en flygning over noen av de rammede områdene onsdag morgen.

Bilder fra helikopter

Det blir helikoptertur med fotografering fra Lillehammer og sørover på onsdag. Formålet er å få en bedre oversikt over situasjonen og skaffe bilder som kan benyttes i erstatningsberegninger. Behov for ytterligere flygninger avgjøres i etterkant av onsdagens flygning. I tillegg skal Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) skaffe høyoppløselige satellittbilder over sentrale skadeområder.

Skogbrand opplyser at det nå er svært viktig at skogeiere med forsikring melder sine skader på Min Side på Skogbrand.no (ekstern lenke).

STORT SKADEOMFANG: Tirsdag ettermiddag er det meldt inn nærmere 300 skademeldinger til forsikringsselskapet Skogbrand. (Kart fra Skogbrand)