Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Mari (19) fikk skryt av Erna: – Det var gøy at statsministeren engasjerte seg!

Det har blitt mye oppstyr rundt Mari Gladhaug de siste to ukene. Lærlingen fra Redalen liker seg best inne i skogene på Vestre Toten, der hun i disse dager kjører hogstmaskin. Hun liker ikke å være i rampelyset, men innrømmer at det var stas at Erna Solberg støttet henne i yrkesvalget på statsministerens egen Facebook-side.


STØTTE: Mari Gladhaug fra Redalen er lærling i Viken Skog, og synes det er stas at statsministeren forsvarer hennes yrkesvalg.

Av Egil Granum

Mari, som er lærling i Viken Skog, er den eneste i landet som er lærling som skogbruksleder. Hun hadde gode karakterer fra ungdomsskolen, og mange har stusset over at hun valgte yrkesretnyrkesfag fremfor studiespesialisering på videregående:

– Jeg har fått høre at jeg er for smart for yrkesfag, sa Mari Gladhug til NRK 23. februar (lenke til saken nederst i artikkelen).

Det fikk statsminister Erna Solberg til å tenne. Hun postet denne meldingen på sin Facebook-side:

Jeg blir opprørt når jeg hører historier om at det fortsatt blir sagt at yrkesfag ikke er for de skoleflinke, at de skoleflinke heller bør velge studiespesialisering. For noe tull! Gode fagarbeidere er like viktig for Norge som folk med akademisk utdannelse. Et fagbrev er like verdifullt som en mastergrad!

Erna Solberg forsvarer de som velger en yrkesvei fremfor studiespesialiserende linje på videregående.

ERNAS FACEBOOK: Det strømmet på med likes og kommentarer på statsministerens Facebook-innlegg.

Solberg skapte et stort engasjement med sin melding på Facebook om at det er gammeldags tankegang at skoleflinke ikke skal ta en yrkesrettet studieretning. Hun fikk nesten 3000 likes og over 300 kommentarer på posten om Mari Gladhaug.

– Det er fint at det blir engasjement rundt det at noen velger yrkesfag foran studiespesialisering. Så det var selvfølgelig gøy at statsministeren engasjerte seg, forteller Mari.

Kvinnedagen 8. mars

Mari mener det er viktig at alle får like muligheter i samfunnet. Om du er gutt eller jente, kvinne eller mann. Så hun synes det er bra at man fortsatt markerer kvinnedagen og kvinners rettigheter.

Kvinner er en minoritet i skogbruket, og mange mener at næringen hadde hatt godt av flere som Mari. Men hun kjenner seg ikke igjen i alt det som blir skrevet i avisene:

Jeg syns det fokuseres for mye på at kvinner opplever det som vanskelig å være i mindretall i skogbruket. Jeg synes ikke det er noe problem! Jeg trives godt sammen med gutta og har aldri opplevd noe negativt rundt det. Men det hadde vært fint å ha noen damer rundt seg også. Så hvis flere kvinner vil jobbe i skogbruket, er det bra, sier Mari.

Gleder seg til å begynne å jobbe

Mari Galdhaug har til høsten ett år igjen av lærlingtiden, og hun gleder seg til å bli ferdig med utdannelsen:

– Jeg skal bli skogbruksleder, og om et par år håper jeg å kunne kjøre min egen skogbrukslederbil med navnet mitt på, sa hun i fjor høst i denne artikkelen.

Les artikkelen om Mari Gladhaug på nrk.no

Se tv-innslaget om Mari på NRK TV