Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Mange har trua på skognæringen-smekkfullt på seminar

Ikke et sete i salen var ledig da Viken Skog, AT Skog og Norges Skogeierforbund arrangerte skogseminaret «Vi har trua-derfor investerer vi i skognæringen» i Arendal kino under Arendalsuken. Interessen og engasjementet for skog er stor. Her kan du laste ned alle de interessante presentasjonene fra seminaret.


 

– Dere er langt fremme, og det dere driver med er høyteknologi, men dere må synliggjøre skognæringen, sa Solberg, som er divisjonsdirektør for Bærekraft i Innovasjon Norge og var delaktig i arbeidet med Skog22.

Hun var en av innlederne på seminaret «Vi har trua – derfor investerer vi i skognæringen». Og hennes klare beskjed til salen var at næringen selv må gripe mulighetene til å profilere seg. Hun viste blant annet til det nye nettstedet «The Explorer» som skal være en portal der norsk næringsliv kan profilere seg for utelandske aktører. Håpet er at norske, grønne løsninger spleises med internasjonale kjøpere.

- Det har tatt tid, men nå har det løsnet, vi er faktiskverdensledende i utviklingen av store trekonstruksjoner, sa Solberg.

Her kan du laste ned alle presentasjonene fra skogseminaret:

Fremtiden i våre hender- Anja Bakken Riise

Foods of Norway- Margareth Øverland

Norske Skog Saugbrugs-Dag Molteberg

Termowood- Erland Lundby

Hunton- Arne Jebsen

Splitkon-Kristine Nore

Innovasjon Norge- Inger Solberg

Samarbeidsavtale med Denofa

Blant de mange foredragsholderne var Margareth Øverland, professor ved NMBU. Hun snakket om arbeidet Foods of Norway gjør med å bruke norsk gran til å lage gjær som tilsettes dyrefôr. Gjæren erstatter andre, mindre bærekraftige proteinkilder, som for eksempel soyamel fra Brasil. Øverland kunne avsløre at Foods of Norway har inngått en samarbeidsavtale med Denofa, som er en av de største importørene av soyabønner i Norge.

– Denofa ønsker å jobbe sammen med Foods of Norway om å finne nye mer bærekraftige måter å produsere fôr på. Det er et viktig steg for oss videre, sa Øverland som nå jobber hardt med å oppskalere produksjonen og skape et kommersielt marked for produktet.

- Mennesker krever proteiner, og allerede i dag er det proteinunderskudd i verden, men husdyr trenger også proteiner. I fremtiden må vi derfor tenke mer at fôret til husdyrene må være basert på råvarer som ikke direkte konkurrerer med menneskemat. Og det er nettopp det vi jobber med i Foods of Norway, sa senterleder og professor, Margareth Øverland.

Norsk treflis kan erstatte 25% av soyaen til kraftfôr

Lederen i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise var første innleder ut på seminaret og var svært overbevisende I sitt innlegg.

- Treflis omdannet til gjær er et av de beste alternativene til soya. Norsk treflis kan sannsynligvis erstatte 25% av den soyaen vi importerer og bruker i kraftfôr I dag, sie leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

 

Stor optimisme og etterspørsel

Splitkon, Termowood og Hunton fortalte om optimisme og at de alle jobber for å øke produksjonen.

Kristine Nore er styremedlem i Viken Skog og senior teknisk fagsjef i Splitkon. Hun hadde et engasjerende innlegg om Splitkon, -status og veien videre.

-Fokuset vårt er store bygg i urbane områder. Vi mener vi kan bidra i stor grad flere steder. For eksempel til et nytt regjeringskvartal. Vi kjører et trebasert lim. Noe som gjør at vi får et produkt som skiller seg fra konkurrentene, sa Nore.

Også den operative sjefen I Termowood Erland Lundby er styremedlem i Viken Skog og holdt et interessant og optimistisk innlegg om Termowood.

 -Vi har gått fra å produsere ett hus i uken til at vi neste høst kan produsere ett om dagen, sa operativ sjef i Termowood, Erland Lundby til full jubel i fra salen.

Bilde: Styreleder i Viken Skog var tydelig stolt av de dyktige styremedlemmene i Viken Skog Kristine Nore og Erland Lundby. Latteren satt løst etter seminaret var ferdig.

Også administrerende direktør i Hunton, Arne Jebsen kunne fortelle om stor etterspørsel og høy aktivitet.

- Hver eneste time vil vi kunne produsere nok trefiber og isolasjon til ett hus, sa, Arne Jebsen.

 

Dag Molteberg, utviklingssjef i Norske Skog, sa også at de har flere mulige nye produkter på trappene.

– Nå satser vi tungt på å utvikle flere andre produkter enn magasinpapir. Vi jobber blant annet med å oppskalere produksjonen av fiberplater. I tillegg jobber vi med nanofibriller og fiberkompositt som er trefiber og termoplast smeltet sammen. Her er vi i dialog med Innovasjon Norge, fortalte Molteberg.

Bilde: Margareth Øverland fra Foods of Norway fikk smake på grisen som har spist fôr som hun selv har vært med på å utvikle på Ås campus. Der blir norske grantrær til gjær. Her får hun tommel opp av kommunikasjonssjef i Mjøsen Skog, Berit Sanness som var glimrende fornøyd med både seminaret og den velsmakende grisen.

Det var stinn brakke på seminaret som ble arrangert av AT Skog, Viken Skog og Norges Skogeierforbund. Under seminaret fikk deltagerne servert kjøtt fra gris som har spist fôr basert på norsk gran. Det ble også delt ut på AT Skogs stand etterpå og over 600 grise-wraps ble spist opp.

– Det er fantastisk med så godt oppmøte. Jeg tror at oljetåka har lettet så mye at vi begynner å se fastlandet igjen, sa styreleder i Viken Skog, Olav Breivik som oppsummerte seminaret sammen med Olav Veum, arbeidende styreleder i Norges Skogeierforbund og styreleder i AT Skog. Veum var godt fornøyd med seminaret og innleggene.

-Nå har jeg akkurat fått smake på gris fôret opp på flis fra gran. Den smakte fortreffelig og jeg må si at jeg er meget godt fornøyd meg seminaret vårt. Vi har hatt så mange dyktige og gode innledere som virkelig engasjerer, også er det jo ikke til å stikke under en stol at det er utrolig moro at så mange deltok og har så stor interesse for skog, sa Veum.

Også de andre sjefene i skogsamvirket var fornøyde med seminaret.

Administrerende direktør i Mjøsen Skog, Steffen Skolseg var begeistret etter seminaret i Arendal kino

-Dette er jo et fenomenalt arrangement med mange gode korte og konsise innlegg som er rett på sak. Det er lett å forstå med en veldig god kommunikasjonsevne. Man blir stolt av å jobbe i denne næringen, smiler han.

Også administerende direktør i Glommen Skog Gudmund Nortun var fornøyd med arrangementet

-Seminaret var veldig bra! Jeg er imponert over det man får til nå i denne bransjen med utviklingsprosjektene og alle selskapene som jobber med fremtidsrettede fornybare prosjekter, -det er jeg veldig imponert over, sa Nordtun.

Arendalsuka:

Arendalsuka- en årlig nasjonal arena. Aktører innen politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre. Målet er debatt og utforming av politikk for nåtid og fremtid. Arendalsuka er partipolitisk uavhengig. Arendalsuka arrangeres hvert år i uke 33.