Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Leiv Inge (33) driver egentlig med transport. Nå hjelper han til med planting av trær. (Se video)

Etter en samtale om utfordringene med årets planting tok Leiv Inge en utfordring fra sin søster Camilla på strak arm: – Søsteren min Camilla jobber i Viken Skog og vi hadde en artig samtale om skogplanting. Det ballet på seg og nå må jeg få 13.000 trær ned i jorda, sier Leiv Inge lattermildt.


Jonas Roterud og Leiv Inge Kjemperud koser seg ute i sola med plantingen.

GODT HUMØR: Det var ingen ting å si på humøret til Jonas Roterud og Leiv Inge Kjemperud under opplæringen.

Av Egil Granum

Leiv Inge Kjemperud (33) fra Hønefoss driver til daglig et transportfirma. Men etter en samtale med søsteren nylig fikk han brått nye arbeidsoppgaver. Det endte med at han har lovet å få 13.000 planter i jorda før sommeren. Med seg på laget har han fått med en liten arbeidsgjeng:

– Vi er totalt ferske på dette med skogplanting. Men vi prøver oss nå på dette for å hjelpe til litt, sier Leiv Inge.

På forhånd tok Leiv Inge og Jonas et teoretisk kurs på internett. Så bar turen til Hallingby, et par mil nord for Hønefoss, for å få kyndig opplæring av Bjørnar Sørbøen i Sørben Skogservice AS. Mange kjenner nok Bjørnar fra da han jobbet i Viken Skog.

Fra utenlandsk til norsk arbeidskraft

Det har vært vanskelig å få tak i den arbeidskraften som trengs for årets planting. For de seinere åra har skognæringen basert seg på utenlandsk arbeidskraft som har spesialisert seg på planting. Men i år har de ennå ikke sluppet inni Norge på grunn av korona. Derfor har det vært behov for å få tak i norsk arbeidskraft. Men en slik omstilling er ikke lett å gjøre i en håndvending. Men mange har nå stilt opp og bidrar til at Viken Skog forhåpentligvis slipper å kaste noen planter.

Se hvordan det gikk da Jonas og Leiv Inge skulle plante sine første trær: