Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Kristin er blant de beste i «skogens idrett»

Kristin Melby Jacobsen (20) fra Svarstad i Vestfold er i verdenseliten blant juniorene – ikke bare i én idrett, men i to: orientering og skiorientering. Begge inneholder som oftest løp mellom trærne, og for Kristin er skogen rekreasjon, glede og massevis av trening.


Kristin Melby Jacobsen

GOD SESONG: Kristin Melby Jacobsen fra Vestfold har hatt en kjempegod sesong i sitt siste år som juniorløper. Fra nyttår blir hun seniorløper i både orientering og skiorientering. Viken Skog er støttespiller, noe som gjør at hun kan delta på noen ekstra løp i året. Foto: Per Gustås

Av Bjørn H. Pettersen

20-åringen har hatt en juniorkarriere med god medaljefangst. Det ble andreplass på henne i årets Norgescup, som består av mange løp rundt om i Norge, det siste for året i Tromsø i midten av september. Hun tok gull på langdistansen og sølv på mellomdistansen under NM, som ble arrangert i Kristiansand i august−september.

Også i skiorientering har det blitt mange medaljer. Den som henger aller høyest, er da hun i fjor vinter tok gull på mellomdistanse i VM, som ble arrangert i Kemi i Finland.

− Til neste år blir jeg seniorløper. Det er litt rart å tenke på at jeg aldri mer skal være juniorløper, men samtidig ser jeg frem til å ta et steg videre, sier Kristin Melby Jacobsen.

HAR STOR GLEDE AV Å TRENE I SKOGEN: Kristin forteller om idretten hun har hatt et sterkt forhold til gjennom hele livet. Video: Egil Granum, Viken Skog

Studerer i Uppsala

Etter sommerferien flyttet hun fra Vestfold til Uppsala i Sverige for å studere fysioterapi. Der bor hun sammen med bestevenninnen Pia Young Vik, som også er en av hennes argeste konkurrenter i orientering. Det var Pia som vant Norgescupen, tre poeng foran Kristin.

De trener sammen, men i konkurranser er de selvfølgelig begge opptatt av å gjøre det best, slik det jo er i individuelle idretter.

− Vi gjør hverandre bedre, både gjennom treningen og at vi er såpass jevngode. Noen ganger vinner jeg, noen ganger hun, sier 20-åringen.

En av grunnene til at valget falt på Uppsala, som ligger én times biltur nord for Stockholm, er det gode orienteringsmiljøet i byen. I tillegg går Uppsala for å være en av Europas beste studentbyer. Det er mer enn 40.000 studenter ved universitetet, som er det eldste i Norden, grunnlagt så tidlig som i 1477.

− Orienteringsmiljøet her i Uppsala er kjempestort, noe jeg tror vil være veldig bra for min videre utvikling som seniorløper. Vi henger mye sammen med de andre løperne, og har det veldig hyggelig og sosialt sammen. Det er mye trening, men ikke bare trening, forsikrer Kristin.

SNØ, SKI, STAVER OG KART: Skiorientering, som ofte forkortes ski-o, er en egen gren innen orientering, og her har Kristin også gjort seg godt bemerket. Dette er fra da hun i januar i år deltok på Norgescup i ski-o under fine forhold i Finnemarka, nord for Drammen. Foto: Terje W. Pettersen

Mye utgifter til reising

Kristin er den eneste individuelle idrettsutøveren Viken Skog sponser. Det hører med til historien at hun er datteren til Geir Jacobsen, som har jobbet i Viken Skog i snart 40 år. Det er ikke et kriterium for å få sponsorat, understreker Helene Nygaardsvik Ruud, leder for marked og eierkommunikasjon i Viken Skog.

− Vi heier veldig på Kristin, som er en ung og svært talentfull jente i en idrett utøverne ikke har mulighet til å leve av. For å bli blant de beste må de delta i løp rundt om i Norge og Europa, noe som naturlig nok krever forholdsvis høye reiseutgifter. Derfor sa vi ja da hun spurte om vi ville være med og sponse henne. Det er ikke noen stor sum, men det bidrar til at hun kan reise og være med på to−tre løp som hun ellers ikke hadde hatt mulighet til delta på, forteller Helene.

Hun legger til at orientering og skiorientering er «skogens idretter» − «hjerte nær» for Viken Skog å være sponsor for. Derfor var også Viken Skog med på å sponse verdenscuparrangementet som ble gjennomført i Østfold i mai i år.

– Veldig mange skogeiere legger til rette for rekreasjon for folk flest, i tillegg til at de samarbeider med lokale turlag og idrettslag, blant annet orienteringsklubber. Derfor er dette en idrett vi assosierer oss med og ønsker å støtte opp om. Det er fullt mulig å ha to tanker i hodet samtidig; aktiv forvaltning av skogen og skogen som arena for rekreasjon, friluftsliv og trening, sier Helene.

GODT TILRETTELAGT: Her er Kristin i fokus under et stort løp i skogen ved byen Borgå i Finland. Borgå (Porvoo på finsk) ligger rett øst for Helsingfors. Foto: Per Gustås

Har løpt i skogen hele livet

Kristin selv er naturlig nok svært glad for sponsorbidraget. I tillegg får hun god støtte fra foreldrene.

– De hjelper meg veldig mye. Mamma var med meg og heiet da jeg løp i Tromsø, og både mamma og pappa var til stede under NM i Kristiansand. De har stilt opp for meg helt siden jeg startet med orientering omtrent fra jeg kunne gå. Hvis de i dag ikke har mulighet til å være med på et løp, følger de med på nett. Det gjør bestemor også. Det er fint å ha en heiagjeng, konstaterer Kristin.

I månedsskiftet september−oktober deltok hun i «Swiss Alpine Junior O-Meeting», som fant sted i nærheten av Lausanne i Sveits. Dit reiste totalt 24 norske juniorløpere, og flere av dem kom hjem med medalje. Kristin fikk bronse på mellomdistansen, mens det ble 13.-plass på langdistansen og fjerdeplass på stafetten. Sveitserne var som ventet best, i kjente omgivelser på hjemmebane.

Nå til helgen er det løp et sted sør for Stockholm.

− Til Sveits tok vi fly, så klart. Men på det løpet sør for Stockholm kjører jeg bil. Det blir mye reising, men man er nødt til å delta i løp for å bli bedre. Kontinuitet – trening uten lange avbrudd – er også en viktig forutsetning for å bli blant de beste. I tillegg må man trene og løpe i ulike typer terreng for å bli vant med ulike utfordringer. Skogene lenger sør i Europa er noe helt annet for meg å løpe i enn det jeg er vant med her i Skandinavia, forteller Kristin.

Må hamle opp med de beste

Kartlesing er en sentral del av idretten. Det er lov å bli en smule imponert over at løperne tar en kjapp titt på kartet mens de løper i skogsterrenget. De må lese og forstå kartet fort, ta smarte veivalg og løpe raskt for å komme i mål med best tid.

Til neste år blir hun altså senior. I første omgang er målet å kvalifisere seg til VM i skiorientering, som finner sted i Ramsau i Østerrike i januar.

− Det blir spennende, og jeg gleder meg. Jeg vet at konkurransen blir tøff. Jeg blir yngst i seniorklassen og skal hamle opp med de aller beste, så jeg må bare stå på og trene, smiler hun.

Den største forskjellen fra junior til senior er lengden på løypene på mellom- og langdistanse.

Det er løp et eller annet sted hver eneste helg, eller mange steder hver helg om man tar med hele Europa. Kristin deltar så ofte hun kan, kanskje 30 helger i året når man teller med begge idrettene og store og mindre løp.

– Det er dette jeg elsker å gjøre, så motivasjonen er på topp, fastslår hun.

MYE TRENING: Trening og deltakelse i løp er det som skal til for å bli bedre, forteller Kristin. De tre bildene er fra tre ulike løp; det til venstre er fra NM i Kristiansand og det nederst til høyre fra NM på Konnerud i 2022. Foto: Privat og Terje W. Pettersen