Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

-Kjempekjekt med ny maskinpark

-At jeg som Rogalending valgte å søke meg til nettopp skogskolen Saggrenda i Kongsberg var nyheten om at det var bevilget en masse penger fra Buskerud Fylkeskommune og Viken Skog til en helt ny og moderne maskinpark. -Helt avgjørende for rekrutteringen og kjempekjekt, sier skoleelev Erling Lien (17).


Erling Lien er født og oppvokst på gård i Ølen i Rogaland. Nå går han Vg2 på Saggrenda KOVS. Han har vært med sin far på jobb i skogen fra han var en neve stor. Faren var skogbruksleder i 22 år i Vestskog, men nå er han bonde på heltid. Erling har planer om å overta gården og skogen etter hvert, men først kommer utdannelse. Han skal snart ut i lære som skogsoperatør.

-Det var jo veldig kjekt å få nye maskiner hit til Saggrenda. Jeg trives så godt, det er et veldig godt miljø og kjekke lærere. Jeg har ikke rukket å kjøre hogstmaskinen enda, for Komatsu’n kom hit først her om dagen, men den splitter nye Ponsse lassbæreren har jeg kjørt. Den er jo helt rå og «heilt noko anna» enn den gamle som var her. Jeg tror det er helt avgjørende for unge skoginteresserte at utstyret og maskinene på skolen man velger har moderne og relevant utstyr, også er det mortiverende, sier han reflektert.

Fornøyde VG2-elever ved Saggrenda kan nå ta i bruk nytt utstyr med topp moderne teknologi.
Stående fra venstre: Olav Bjella, Kjell Arild Haugen, selger Komatsu Forest og Bjørn Lauritzen (delvis gjemt bak en elev). Fra venstre foran: Ola Rudi, yrkesfaglærer Saggrenda, Kari Anne Sand (Sp), ordfører i Kongsberg, rektor Hanne Merete Hagby, rektor Saggrenda og Halvor G. Garås, adjunkt Saggrenda og pådriveren i prosjektet.

Bilde fra venstre: Styreleder i Velg Skog Inge Myrlund med skogeierelevene Karen-Louise Syvertsen, Erling Lien og lærer ved Saggrenda legenden Halvor Garås.

Også medelev Karen-Louise F. Syvertsen (17) fra Jondalen i Kongsberg slenger seg med på entusiasmen til Erling.

-Ja, dette er så mye mer motiverende også lærer vi jo mye bedre av dette. Jeg tror det er viktig å ha nytt og tidsaktuelt utstyr som vi faktisk skal bruke når vi kommer ut i lære. Jeg kommer selv i fra gård og er odelsjente. Har lyst til å jobbe innenfor skognæringen i fremtiden. Det er jo så mange muligheter. Skogen er en fremtidsrettet næring som jeg trives veldig godt i, sier Karen-Louise.

 

Derfor er det nødvendig å bevilge for fremtiden

Organisasjonssjef i Viken Skog, Olav Bjella la ikke skjul på Saggrendas viktige posisjon midt i «Viken-land». Han har hatt fokus på rekruttering i mange år.

– Når vi skal hogge og kjøre ut 50 000 kubikk tømmer hver uke året rundt, så må vi ha flinke folk og det beste utstyret, sa han, og ønsket de 12 elevene som skal dele på drøyt 300 praksistimer lykke til med en utdannelse som er mye nærmere den virkeligheten de vil møte som lærlinger hos entreprenørene

Buskerud fylkeskommune sto for fem av millionene, mens Viken Skog SA  sammen med de lokale skogeierlagene i Viken Skog spleiset på mer enn 500 000 kroner.