Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

SE VIDEO: – Jeg har en drøm om å sitte i en hogstmaskin!

Leo Halvorsen Hals går vg1 naturbruk ved Kongsberg videregående skole. Eller Saggrenda skogskole, som den er mest kjent som. Han drømmer om å jobbe som skogsoperatør.


av Egil

STORTRIVES I SKOGEN: Leo Halvorsen Hals er glad han skiftet studieretning fra bygg- og anleggsteknikk til naturbruk. Han drømmer om en vakker dag å jobbe som hogstmaskinfører. Foto: Egil Granum, Viken Skog

En snau mil utenfor Kongsberg sentrum ligger det lille tettstedet Saggrenda. Her har de drevet skogskole i over 50 år. Skolen er en del av Kongsberg videregående skole med de to studieretningene naturbruk og bygg- og anleggsteknikk.

For Leo Halvorsen Hals fra Vestfossen var det ikke selvsagt at han skulle velge en yrkesvei innen skognæringen. Han skiftet etter hvert studieretning og angrer ikke på det i dag.

–  Jeg begynte på bygg- og anleggsteknikk, men byttet til naturbruk. Jeg trives bedre ute i skogen og har en drøm om å jobbe i en hogstmaskin, sier 18-åringen som går vg1 naturbruk.

SE VIDEO: Bli med å få et lite innblikk fra Saggrenda skogskole. Video: Egil Granum, Viken Skog

Halvparten havner i skognæringen

Saggrenda er den eneste skolen i Buskerud hvor man kan velge skogbruk på 2.-året, etter å ha gått vg1 naturbruk. Skolen tar inn 12 elever til naturbruk hver høst og omlag halvparten av elevene som fullfører vg2 skogbruk blir lærling får seg deretter jobb i skognæringen.

Terje Grimsgård er avdelingsleder naturbruk på Saggrenda. Han ønsker seg flere søkere til vg2 skogbruk.

– Det har vært en stabil oppgang i søkingen de senere årene til vg1. Men vi ønsker enda flere søkere til vg2. Det har det variert noe og vi har nå hatt en liten nedgang, sier Grimsgård.

Hvordan er kjønnsfordelingen deres?

– Den varierer sterkt fra år til år, men jenteandelen ligger på mellom 10 - 30%, forklarer Grimsgård.

Mye praktisk skolearbeid

Julie Antonsen ei av jentene som har valgt å gå på skogbruk. Hun er tydelig på at det var den praktiske biten som fikk henne til å søke til skolen.

– Jeg valgte å gå her fordi jeg var litt lei skolen og trengte forandringer. Vi har selvfølgelig en del teoriundervisning også, men vi er ofte ute og gjør mange praktiske ting. Og det passer meg veldig godt, sier 17-årigngen som går vg2 skogbruk.

ØNSKER SEG FLERE SØKERE: Det er plass til flere elvever på vg2 skogbruk. Og gjerne flere jenter, sier Tora Gjersvik, Ada Granhaug Hagen og Julie Antonsen. Foto: Egil Granum, Viken Skog