Bjørn Hugo Pettersen
Publisert

Det er seks kommuner i Hallingdal, og følgelig seks ordførere. Tre av dem ble med da Viken Skog inviterte til skogdag i forkant av valgkampen.

  • Sigrid Simensen Ilsøy (Senterpartiet), ordfører i Hol kommune. I Buskerud er hun Sps førstekandidat til Stortinget i forbindelse med årets valg.
  • Solveig Vestenfor (Arbeiderpartiet), ordfører i Ål kommune. I Buskerud er hun Aps andrekandidat til Stortinget i forbindelse med årets valg.
  • Anne Kari Eriksen (Senterpartiet), ordfører i Nesbyen kommune.

TRE AV SEKS ORDFØRERE I HALLINGDAL: Fra venstre: Solveig Vestenfor, Sigrid Simensen Ilsøy og Anne Kari Eriksen.

Først og fremst melkebonde

De tre ordførerne tok turen opp til Iver Ransedokken, som tok over gården, skogen og melkeproduksjonen etter faren sin i 2022. Eiendommen ligger flott til i Åsgardan, med en fantastisk utsikt over Gol sentrum i sør.

– Jeg må nok innrømme at jeg først og fremst er gårdbruker. Skogen har nok kommet litt i andre rekke, men det er uten tvil at jeg ser viktigheten av å skjøtte skogen i et langsiktig og bærekraftig perspektiv, sier Iver Ransedokken.

Med 50 melkekyr, pluss ungdyr, har han behov for mer gressproduksjon. Hogsten Slaatten Skog gjennomfører for ham nå skal bidra til det, ettersom deler av skogen skal bli til dyrket mark. Det øvrige skal plantes til igjen og bli ny skog.

– Jeg ser selv at ungskogpleien her har blitt forsømt. Trærne står for tett, men jeg har blitt mer bevisst på hva man kan og bør gjøre i skogen fra planting til slutthogst, understreker 31-åringen.

SKOGEIER: Iver Ransedokken tok seg litt tid innimellom slåttearbeid og dyrestell til å ta en prat med ordførerne, de to i hogstlaget og ansatte i Viken Skog på arrangementet som fant sted i skogen til Iver tirsdag 8. juli.

Ikke godt kjent kunnskap

Hogsten ble utført av Knut Tore Slåtten, som hadde med seg Sindre Haraldseth i lassbæreren.

– Dette er en grei helårsdrift som det passer godt å ta nå midt på sommeren. Det blir ikke så mye sagtømmer, men det var skogeieren fullstendig klar over fra før, sier Knut Tore Slåtten, entreprenør i Slåtten Skog.

HYGGELIG MØTE PÅ HOGSTFLATA: Fra venstre: Solveig Vestenfor, Sigrid Simensen Ilsøy, Anne Kari Eriksen, Iver Ransedokken, Sindre Haraldseth og Knut Tore Slåtten.

Ordførerne fikk også anledning til å bli med Slåtten inn i hogstmaskinen for å se hvordan hogsten ser ut og utføres i det praktiske.

– Jeg synes det er bra å få ordførerne ut og å få snakke om og vist dem litt hvordan skogbruket fungerer i det daglige. De var interesserte i jobben jeg gjør og hvordan alt henger sammen, blant annet med tanke på den digitale overføringen av hogstoppdrag og hva de ulike trærne blir til. Det er jo en kunnskap de færreste har i dag, fastslår Slåtten.

FIKK BLI MED I HØGGER'N: Her ser Solveig Vestenfor og Anne Kari Eriksen på når Sigrid Simensen Ilsøy blir med Knut Tore Slåtten i hogstmaskinen.

Et vell av temaer å ta av

Det var organisasjonssjef Olav Bjella i Viken Skog som hadde bedt stortingskandidatene ut til skogdag. Sammen med seniorrådgiver Elling Tryterud ga han en grundig orientering om skogbruk og politiske problemstillinger knyttet til prinsipper om hensyn til økonomi, klima, miljø og friluftsliv.t.

– Skogbrukslederne, som planlegger hogsten og har den direkte kontakten med skogeierne og hogstentreprenørene, har en rekke sjekkpunkter de må gå gjennom i forbindelse med hogstplanleggingen. I tillegg til lover og regler kommer de 30 kravpunktene i Norsk PEFC Skogstandard og eventuelle lokale bestemmelser på kommunalt nivå, var noe av det Bjella fortalte.

Skogens karbonbinding, inkludert substitusjonseffekten produkter fra skogen bidrar til dersom de erstatter varer som betong og plast, var også en del av samtalen med ordførerne. Det samme var en rekke andre temaer, som skogbrukets langsiktige perspektiv, skogfond, ungskogpleie, arealpolitikk, artsmangfold, skogbrukets vilkår, tømmereksport, lukket hogst, frivillig vern og EU-direktiver som kan påvirke norsk skogbruk.

SKOGPRAT: Olav Bjella (til venstre) og Elling Tryterud (nummer to fra venstre) hadde invitert stortingskandidater og ordførere til skogs for å snakke om skogbruk. Foran til høyre: Oda Sundgot, journalist i Hallingdølen.

Trenger vi kommunale regler?

Siden stortingskandidatene også er ordførere ble det naturlig nok en diskusjon om kommunenes rolle overfor skogbruket.

– Vi ser nå en utvikling hvor stadig flere kommuner benytter plan- og bygningsloven til å sette begrensninger på skogbruket. Dette er en svært uheldig utvikling, som uthuler prinsippet om at LNF-arealer skal reguleres av sektorlovene, og ikke ulike bestemmelser og retningslinjer fastsatt for den enkelte kommune, sa Bjella.

Billerud Vikens fabrikkplaner

Det var også naturlig å ta opp satsingen på  skogindustri ettersom Miljødirektoratet nylig ga rødt lys til planene om å etablere trefibermassefabrikk i Treklyngen Industripark i Hønefoss. Det var noe alle de tre ordførerne var opptatt av.

Sigrid Simensen Ilsøy hadde nylig vært på besøk i Treklyngen Industripark, faktisk to ganger i løpet av én uke i forbindelse med to møter der.

– Jeg håper virkelig at Klima- og miljødepartementet kommer frem til en annen konklusjon enn Miljødirektoratet når det gjelder søknaden om utslippstillatelse til den planlagte fabrikken. Det er jo slike prosjekter vi trenger i Norge for å kunne foredle mer av tømmeret her hjemme. Det er i hvert fall noe jeg vil kjempe for dersom jeg kommer på Stortinget, sa Hol-ordføreren, som har en stortingsplass fra Buskerud i sikte.

Det var partikollega Anne Kari Eriksen og Arbeiderpartiets Solveig Vestenfor enige i.

– Når det kommer til bruk av skogen, er nok vi blant dem dere ikke trenger å overtale til at det er til det beste for landet. Det gjøres en veldig god innsats ute i skogen for å tilfredsstille mange hensyn. Sammen med det som gjøres for å verne noe frivillig og sørge for at skogen fungerer godt som rassikring i kommunen jeg er ordfører i, så mener jeg at skogbruket skal fortsette å være en viktig næring for landet vårt, sa Ål-ordfører Solveig Vestenfor.