Interessen for tynning blir stadig større
Interessen og etterspørselen etter tynning blir bare større og større. Høye tømmerpriser og en litt dårlig samvittighet er noe av årsaken til at flere nå ønsker å tynne i skogen sin.
Selv om ikke akkurat værgudene var på lag denne dagen og regnet høljet ned var det over 90 entreprenører og skogeiere som deltok på Skogservice og Viken Skogs tynningsdag på Eggemoen nylig.
-Dette er vi meget fornøyd med og det ble mye faglig diskusjon om tynning, sier daglig leder i Skogservice, Kai Eriksen.
-Vi ønsket å arrangere en slik skogdag i samarbeid med Viken Skog for å opplyse skogeier og entreprenører om muligheten for å tynne skogen med mindre maskiner, for å få mindre skader ved tynning. Interessen er større nå enn tidligere pga bedre pris på virke og at mye tynning er forsømt. Vi har fått bestilling fra kunder som har drevet «vanlig skogdrift med store maskiner» som har kjøpt Malwa for å få en annen type jobb og mindre prispress fra markedet, sier han.
Skogservice AS har solgt Malwa skogsmaskiner siden nyttår og leverte maskin nummer 7 til Trøndelag i forrige uke. Kapasiteten er ca 7-10 m3 / time. De veier ca 5 tonn og laster ca 6 m3 virke. Drivstofforbruket er på ca 5, 5 liter i timen.
-Totalleverandør av virke
-Vi fikk ikke noe bestilling på selve skog-demodagen, men har 10 gode prosjekter etter dagen som vi jobber videre med, Jeg mener entreprenører bør investere i bestandgående maskiner for å bli en total leverandør av virke til Viken Skog. Malwa 560 H hogstmaskin har en prislapp på ca 2,4 millioner kroner og Malwa 560F lassbærer koster ca 1,6 millioner kroner, sier Eriksen.
-I Norge venter dere for lenge med å tynne
Magnus Wallin som er eier og grunnlegger av Malwa og hadde tatt turen over fra Sverige for å demonstrere skogsmaskinene for «naboene». Siden han etablerte selskapet i 2009 og startet salget av Malwa’ene i 2013 har de solgt 200 Malwa hogstmaskiner og lassbærere. Maskinene er solgt til både Sverige, Estland, Polen, Tsjekkoslovakia, Tyskland, Italia, England, Skottland og Norge. I 2019 ligger takten på 40 maskiner.
-Med høye tømmerpriser så er det jo flere som vil tynne. Jeg tror mange skogeiere kjenner litt på en dårlig samvittighet for at de ikke har tynnet. Her i Norge venter dere generelt altfor lenge med å tynne. Vi selger mange Malwa’er om dagen for det er det markedet etterspør. Og i liten skog er Malwaen genial. Maskinene gir mye mindre kjøreskader, smalere stikkveier for å minimere faren for stormskader. Det er jo et spesielt stort problem i Sverige, sier Wallin.
Vurderer å investere
Tollef Backe fra Modum er andelseier i Viken Skog i tillegg til at han driver et enkeltmannsforetak med graving, sprenging og hogging. Årlig leverer de ca 1500-2000 kubikk gjennom Viken Skog.
-Vi har behov for tynning selv nå og jeg holder jo på i skogen hele året. Vi har en Valtra xm150 kombi rammestyrt traktor som er skogsrigget, men vurderer nå å investere i en Malwa. Jeg kjører på mange smale veier og er avhengig av en slik maskin. Det er jo en dyr investering, men kan hende dette er riktig å gjøre nå. Jeg fikk prøvekjøre Malwa’en og den er veldig god å kjøre. Sønnen min Sigurd skal snart overta gården og skogen, så jeg blir vel etter hvert en «kårkæll» som må gjøre all jobben, smiler Backe.