Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Ikke for tørt til å plante

Det har vært veldig tørt på Østlandet de siste ukene, og mange lurer på om det er for tørt til å sette ned skogplanter. – Holder man rotklumpen fuktig og setter plantene i dyp nok jord, går det bra, sier skogsjef Stian Sandbekkbråten i Viken Skog.


Ikke for tørt til å plante

KAN FORTSATT PLANTE: Om skogplantene settes dypt nok i jorda, vil de klare seg. Illustrasjonsfoto: Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Selv med den ekstreme tørkesommeren som var i 2018, klarte de fleste plantene seg. Og selv om det har vært tørt i flere uker nå, er vi ikke ennå der at vi kan stadfeste at 2023 blir like tørr som 2018.

− Det er tørt i overflaten, men i jordlagene under er det bra med fuktighet. Det viktigste er å velge dypt jordsmonn og plante dypt nok, samt å holde rotklumpen til skogplantene fuktige inntil de kommer i bakken. Da skal plantene klare seg, sier Stian Sandbekkbråten.

Han understreker at plantene ikke skal noe dypere enn vanlig, men at det handler om å være bevisst på at plantene skal godt ned i jorda.

NIBIO understreker at det som plantes nå, ikke har begynt å vokse. Ungplantene har derfor mindre væskebehov enn planter i vekst.

HAR ET LANGT LIV FORAN SEG: Ung granplante i Østfold.

Får tid til å sette røtter

I fjor satte Viken Skog rekord i antall planter som ble satt ned: 9.150.000.

Årets mål er å sette ned 9,4 millioner planter.

− Det er viktig at vårplantingen blir gjennomført selv om det er tørt mange steder. Vi følger situasjonen nøye. Vår foreløpige anbefaling er å fortsette med plantingen. Fordi det er relativt kaldt om nettene og morgenene, som gir nattedogg, tørker det ikke ut lenger ned i jorden, opplyser Sandbekkbråten.

Skogplanter østnorge AS har følgende oppfordring på sin Facebook-side:

− Ikke vent med å plante. Plantene som kommer i jorda nå, får tid til å sette røtter og finne vann før de begynner å skyte og bli grønne. Fortsett derfor å holde plantinga i gang nå. Vi har fortsatt over 4 millioner planter på lager. Dette er verdifullt frømateriale og verdifulle planter som skal bli verdifull fremtidsskog, skriver de.

Prioriter dypt jordsmonn

Viken Skog, planteskolene i Sør-Norge og forskere ved NIBIO har noen råd i forbindelse med skogplanting. Dette er de samme rådene som ble gitt i forbindelse med tørkesommeren 2018.

  • Prioriter arealer og planteplasser med dypt jordsmonn der plantene kan settes dypt. Pluggen skal dekkes med 2−3 cm mineraljord før avskrapet strø legges tilbake som beskyttelse mot fordamping.
  • Unngå de grunneste, tørreste plassene.
  • Prioriter flater etter de siste hogstene.
  • La plantene ligge så lenge som mulig på kjølelager.
  • Oppbevar alltid plantene i skyggen under plantingen.
  • Halvtørr eller tørr plugg må alltid fuktes opp før planting, helst ved å dyppe pluggen og la den bli mettet med vann før den tas opp av bøtta eller bekken.

ROTKLUMPEN MÅ HOLDES FUKTIG: Om den mettes med vann før den settes ned, er det til god hjelp for den om lag ett år gamle planten.