Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Høstplantingen: – Vi er avhengige av folk som Lukasz (se video)

Høstplantingen er godt i gang. I alt skal Viken Skog få tre millioner planter ned i jorda før desember. Men for at det skal skje, er vi avhengig av flittige hender fra utlandet.


DYKTIGE: Marius Døhl Hellerud er skogkulturansvarlig i Viken Skog. Han er imponert over kvaliteten og effektiviteten til Lukasz Kapcia og de andre polakkene i Øst Skogpleie. Foto: Egil Granum, Viken Skog

Av Egil Granum, Viken Skog

Marius Døhl Hellerud jobber som skogkulturansvarlig i Viken Skog. En av hans oppgaver er å bestille og levere ut planter. Denne høsten settes 650.000 planter ned i jorda i regi av Viken Skog, bare i hans område. I hele Viken Skog-geografien skal om lag tre millioner planter settes ut. Det hadde vi ikke klart uten god hjelp fra utlandet.

– Vi er helt avhengige av at folk som Lukasz kommer til Norge for å jobbe. Uten sesongarbeidere fra utlandet hadde det blitt svært vanskelig å få tak i mange nok, og flinke nok folk. Det merket vi veldig godt under pandemien, sier Døhl Hellerud.

Hellerud er stasjonert på Viken Skog sitt kontor i Askim. Her tok han i forrige uke imot nesten 100.000 planter fra planteskolen Skogplanter Østnorge AS. Plantene som ble sådd på planteskolen på Biri for to år siden, deles i disse dager ut til alle skogeiere og entreprenører som har bestilt.

Se reportasje fra Askim og møt Lukasz som jobber i Norge for å få råd til å renovere et hus i Polen:

PENGER Å HENTE i NORGE: Lukasz Kapcia tjener mellom to og tre ganger så mye i Norge sammenlignet med samme jobb i Polen, til tross for den svake norske kronekursen. Videoen er laget av Egil Granum, Viken Skog

I år planter Viken Skog totalt rundt 1.660.000 planter i Østfold og nær 9 millioner på hele Østlandet. Litt over en tredjedel av dem, skal ned i jorda nå i høst, sier Marius Døhl Hellerud.

– Men det sies at høstplanting ikke er like bra som vårplanting?

Det er bare en myte! Alt tilsier at det er minst like bra å plante på høsten som på våren. Jorda er ofte våtere enn på våren, og det tar lang til før været blir for kaldt og ødelegger plantene, i hvert fall her nede i Østfold. Så vår oppfordring er å plante mer om høsten, forteller skogkulturansvarlig i Viken Skog, Marius Døhl Hellerud.

HØSTPLANTET GRAN: Denne to-åringen ble plantet i god, og fuktig jord i forrige uke, og den har allerede begynt på sitt mangeårige liv i Rakkestad. Slike planter kan holde seg godt i over én måned uten regn. Så hvis det blir en tørr høst, vil grana mest sannsynlig likevel få et godt liv i Østfold. Foto: Egil Granum, Viken Skog