Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Holder hjula i gang

Disse gutta holder hjulene bokstavelig talt i gang i skogbruket om dagen og fokuserer på normal drift i en unormal tid.


Bilde: Fra venstre Marius Sannes, skogbruksleder i Viken Skog, skogsentreprenør Stein Rolfsrud og skogsoperatør Einar Magnus Raaen i Stein Rolfsrud AS

Det med å følge retningslinjene fra Helsedirektoratet med å holde over 1 meters avstand er ikke noe problem for disse gutta.

-Nei, akkurat det er ikke noe problem for oss nei. Vi liker å holde en armlengdes avstand vi, gliser skogsentreprenør Stein Rolfsrud og lassbærersjåfør Einar Magnus Raaen i Sigdal.

Stein Rolfsrud som har holdt på i skogen i over 40 år sitter i sin hogstmaskin John Deere 1270 G og feller tre etter tre med stor presisjon. Nå holder de på en drift på 800 kubikk i Sigdal, og håper de kan fortsette å avvirke jevnt fremover selv om det er en slags unntakstilstand i landet.

Se på hva slags tiltak som kan gjøres i egen skog

-Det blir jo selvfølgelig noen tilpasninger og tiltak for oss også, men vi håper at det kan fortsette så normalt som mulig i skogbruket. Vi må jo holde hjula i gang, sier Stein som har hogd lojalt for Viken Skog i alle år.

-Nå som vi er inne i en slags unntakstilstand i dette landet kan man jo benytte anledningen til å bli bedre kjent i egen skog. Mange har bedre tid nå, og det er jo anbefalt av Helsedirektoratet å være ute i skog og mark. Jeg ser jo en stor forskjell på de som har overtatt skog nå og tidligere generasjoner eiere. De hadde et sterkere forhold til skogen sin og kjente mer til skogbruket. Det kan også være et lurt tips å bli bedre kjent med tilstanden på skogsbilveiene på eiendommene sine. Det er ofte ikke så mye som skal til for å utbedre tilstanden på veien, og husk jo hvor lenger unna vei du er, så er det vanskelig å drive skogskjøtsel. Det finnes gunstige ordninger på tilskudd på vei som en som skogeier kan benytte seg av. For eksempel så kan en vei med kostnader på 100 000 kroner koste deg egentlig 10 000 kroner, sier Rolfsrud.

Bilde: Det er fine driftsforhold i Sigdal

Bruk skogfond

-Skog og skogbruk er langsiktig. Det vi gjør av planting og ungskogpleie kommer jo ikke denne generasjonen til gode, men neste og kanskje neste deretter. Nå har man alle muligheter til å bli kjent i egen skog. Man kan for eksempel studere skogbruksplanen og se hva du har av ressurser og tiltak som må gjøres. Med de støtteordningene som er og skogfond har du egentlig ganske god «lønn», og med tilskudd så blir den reelle kostnaden betydelig mindre, sier han.

-Skogen er jo en fornybar ressurs. Jeg savner en mer konkret handling i fra politikerne. Det er mye prat og lite handling. Det å og høre de fine festtalene, men ting går utrolig sakte. Det er jo snart 40 år siden de begynte å snakke om det. Også kommer vi ikke unna at vi er nødt til å videreforedle tømmeret vårt i Norge. Vi gjør oss sårbare ved å eksportere råstoffet vårt ut av landet. I skogbruket har vi hatt topp med 50 og 100 års mellomrom. Sist i 1950. Jeg har stor tro på at skogbruket får en skikkelig opptur igjen. Og det som er litt interessant er at dersom vi hadde indexregulert tømmerprisene fra 1950 så hadde vi hatt en kubikkpris på sagtømmer på over 1 300 kroner! Sier Rolfsrud med store øyne.

 

Et av verdens meste bærekraftige skogbruk

-En ting som er underkommunisert er at vi i Norge faktisk driver et av verdens mest bærekraftige skogbruk. For hvert tre vi hogger, planter vi nye. Det er jeg skikkelig stolt av, sier Rolfsrud. Han får anerkjennende nikk av kollega Einar Magnus Raaen fra Krødsherad som kjører lassbærer, en Komatsu 895.

-Jeg har holdt på i skogbruket i snart 40 år jeg også, og vil si at det har vært litt av en reise. Vi har fokus på både bærekraft, miljøhensyn og verdiskaping. Den aller største forskjellen i skogbruket slik jeg ser det i løpet av mine 40 år i skogen er at skogeieren kanskje ikke er like interessert som forrige generasjon og mer fraværende. Da er det veldig bra med tiltak som Viken Skog har iverksatt som Skogeierskolen. At man på en lørdag kan sørge for at nye eller kommende skogeiere får en «kick start» og får lyst til å sette seg inn i skogbruket eller lære litt mere. Også kan man jo bare hente inn rådgivning og kunnskap i fra flinke fagfolk i Viken Skog som for eksempel lokal skogbruksleder. En annen ting jeg har tenkt på er det at flere bare sitter med skogeiendommen sin altfor lenge uten å gjøre noe, eller har planer om tiltak i skogen sin. Da vil det være mye bedre å selge skogeiendommen til noen som ønsker å drive et aktivt skogbruk. Det er tross alt mye bedre å selge skogen enn å ikke gjøre noen ting, sier Raaen.

Bilde: Gutta tar en velfortjent lunsj med god avstand og skravler om både nå-situasjon og litt om gamledager. Bestefaren til Marius Sannes, Nils Arne Sannes (Kabbe) var faktisk faglæreren til Stein Rolfsrud da han var skogelev ved Saggrenda for over 40 år siden.

Ut i skogen opp i trærne

Skogbruksleder Marius Sannes er enig med både Rolfsrud og Raaen.

-Uansett hva du gjør av tiltak er alle tiltak bedre enn å ikke gjøre noe, sier Sannes som nå om dagen jobber mye med å bevisstgjøre skogeiere på hva de har og vår og sommerdrifter.

-Mange kvier seg fremdeles for å hogge på andre årstider enn vinteren, men det var før og ikke nå. Det går overaskende bra å drive et aktivt skogbruk hele året. Det krever bare litt mere planlegging og tilrettelegging. Når har vi fått fine vannkart som vi må bruke for alt det er verdt, sier Sannes.

Mange skogeiere har på lik linje med resten av Norge en meget annerledes situasjon om dagen. Det mener Sannes skogeiere kan benytte seg av.

Bilde: Skogbruksleder Marius Sannes blir gjerne skogeiere med på befaring om dagen, men det må holdes avstand på 1 meter og ikke samkjøre i bil.

-Ja, nå er det bare å komme seg ut i skogen og opp i trærne! Bruk den ekstra tiden som du kanskje ikke har i det daglige til å gå en runde rundt på skogeiendommen din. Ikke bare på skogsbilveien, men kom deg inn i skogen og bruk gjerne DinSkog. Man kan også gå grensegang. Ta gjerne med deg naboen, så kan han eller hun gå den andre siden, så kan dere se hvor grensen går. Når jeg kommer på en ny drift setter jeg stor pris på om det allerede har vært merket grensegang, enten med bånd eller sprayboks. Vi skaffer gjerne miljøvennlige merkebånd gjennom Viken Skog. Også må jeg få lov til å nevne min store kjepphest; ungskogpleie!  Tar dere en tur ut i egen skog nå og se hvor det bør utføres ungskogpleie. Er dere i tvil så bare ta opp mobilen og ta et bilde som dere sender skogbruksleder. Bruk tiden godt og prøv å gjør det beste ut av tiden vi nå er inne i. -Ingenting er så sunt for kropp og sjel som en tur i skogen, sier Sannes.

Har du planer om tiltak i egen skog eller ønsker en befaring? Kontakt din lokale skogbruksleder her eller ring vårt Servicesenter på tlf 32 10 30 00