– Jeg kjørte ned, men hadde ikke nubbesjanse til å komme opp igjen den bratte bakken. Løsningen ble å kjøre i bunnen av ravinen opp mot skolen og i ytterkanten av skolegården og opp og inn i skogen igjen, forteller Sondre Fageraas, hogstmaskinfører i Fageraas Skogsdrift.
Elevene var ute da han kom kjørende rett ved skolegården. Synet av maskinen gjorde dem interesserte. De ble mildt sagt snakkesalige da Sondre gikk ut av maskinen for å ta en prat med læreren for å forklare situasjonen.
– Elevene hadde tusen spørsmål, så jeg fikk ikke pratet stort med læreren, forteller Sondre Fageraas.
PLANLEGGING OG HOGST: Hogstmaskinfører Sondre Fageraas (til venstre) og skogbruksleder Vladislav Skorobogatyi i Viken Skog i samtale ved en av de bratte ravinene.
Bratt og ulendt
Vladislav Skorobogatyi, skogbruksleder i Viken Skog, har planlagt hogsten i det som heter Styggdalen. Området ligger mellom Bergermoen industriområde og Bergerbakken skole.
– Det er veldig ulendt her med noen særdeles bratte raviner. Vi visste at vi måtte inn med gravemaskin, men det var litt mer krevende område å finne gode kjøreveier i enn vi så for oss. Det gikk ikke å lage slake skråveier, slik vi trodde, sier Vladislav.
Fordi maskinene kom nærmere skolen enn først planlagt, tok Viken Skog kontakt med Bergerbakken skole. Der var SFO-leder Torunn Gullen vennligheten selv.
– Det blir naturligvis opp til grunneieren å bestemme hva han vil gjøre på eiendommen, og vi har forståelse for at trærne skal hogges når tiden er inne for det. Tømmeret blir dessuten til nyttige produkter, og etter hvert kommer det jo opp ny skog her. Det blir interessant for elevene å følge med på, i tillegg til at hogsten gjør det litt mer åpent og lysere her i skolegården og innendørs, sier Torunn Gullen.
POSITIVT MØTE: Vladislav Skorobogatyi, Torunn Gullen og Sondre Fageraas i prat ved skogen i enden av skolegården til Bergerbakken skole.
Gullen legger til at barna har fått beskjed om at en asfaltert sti i skolegården er det nærmeste de kan gå skogen nå som maskinene er i skogholtet ved siden av. Det er en god sikkerhetssone, bekrefter Sondre Fageraas.
Beholder uteområder
Ved siden av skolen ligger Bergerbakken barnehage. Skogen vest for barnehagen tilhører Jevnaker kommune, og den er ikke planlagt hogd i denne omgangen.
SKAL STÅ: Skogen her er kommunalt eid. Barnehagen ligger til høyre i dette bildet.
Barnehagen har fått lov til å sette opp et telt og en gapahuk i skogen der det nå gjennomføres hogst.
– Skogeieren syntes det var greit at barnehagen fikk beholde dette området. Jeg ble enig med de ansatte i barnehagen om å ta ned trær som kunne falle ned over området, og teltet er nå festet i høystubber, forteller Sondre Fageraas.
Det var ikke behov for å fjerne noe fra teltplassen og gapahuken i forbindelse med jobben Sondre gjorde der.
Også skolen benytter skogen aktivt som en del av undervisningen.
TELT OG GAPAHUK: Trærne rundt teltplassen ble tatt ned for sikkerhets skyld, slik at de ikke faller ned ved sterk vind.
Furu og stolp
Vladislav Skorobogatyi opplyser at det skal tas ut cirka 3000 kubikkmeter med tømmer fra skogområdet. Det aller meste er sagtømmer av furu, og dessuten cirka 100 kubikkmeter med stolp.
I etterkant av hogsten skal det plantes noen steder, mens andre steder blir det naturlig foryngelse.
Norsk PEFC Skogstandard, som inneholder 30 kravpunkter med blant annet miljøhensyn, skal følges når det gjennomføres hogst. Det innebærer blant annet at det blir satt igjen livsløpstrær, at kantsoner mot myr og vassdrag som regel skal stå urørt og at døde trær (etter gitte kriterier) blir værende i skogen.