Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Hogststans i skogen- en annerledes sommer

Stemningen er god blant skogsentreprenørene selv om det ble en annerledes sommer i år. Forståelsen for at bilveislageret må ned er stor, og selv om de fleste ikke er vant til å ha så lang ferie så er det alltid noe å gjøre.


Vilde Langvandsbråten fra Ringerike er til daglig lassbærersjåfør i Langvandsbråten AS, men for tiden jobber hun med andre hestekrefter.

-Jeg har forståelse for at vi må stanse ut i fra situasjonen. Synes Viken Skog har vært flinke til å organisere og fordele ut kvoter til alle entreprenører for å holde hjula i gang så lenge som mulig med jevn hogging under hele coronaperioden. At vi skogsoperatører nå må ta en stopp i 2-3 uker har vi full forståelse for. Jeg har nok ikke hatt så lang sommerferie den tiden jeg har jobbet i skauen, men før det så har jeg jo hatt det. Disse ukene her bruker jeg på min andre jobb som ridelærer. Vi har blant annet vært i Arendal på stevne med elever. Vi skal på stevne på hjemmebane til helgen og reiser opp til Volda og til Svelvik neste uke for å være ridelærer og ha kurs der. Også rir jeg noen stevner selv denne tiden. I tillegg skal også få til en liten ferietur med kjæresten min Anders, sier Vilde.

Bilde: Til vanlig er det her i Rotne lassbærer sin Vilde tilbringer tid på sommeren.

Hogstentreprenør Morten Husdal fra Sokna har hatt sin lengste ferie noen sinne.

-Det at Viken Skog innførte hogststans i 3 uker forstår jeg godt når situasjonen er som den er. De andre tømmerkjøperne burde jo gjøre det samme som Viken Skog for det hadde gitt en mye bedre effekt om alle sto stille. Jeg har aldri hatt så lang ferie før, men det er ikke noe problem for man har jo alltid noe å gjøre som en ellers ikke får gjort. Jeg har vært på en flott ferietur til Lom i Gudbrandsdalen og vært på Sognefjellet og der var det masse snø! Også har jeg kløyvd mye ved i sommer. Jeg er jo skogeier selv så jeg har også sikret meg en sånn Pluss Skogeierpakke i løpet av ferien. Jeg er jo midt oppi det, men denne løsningen er smart med både forsikring og bonus å hente. I tillegg blir det jo laget en plan for min skog som er mer systematisk enn i mitt eget hode, smiler Morten.

Bilde: Til vanlig er det her i John Deere'n sin Morten tilbringer tid på sommeren.

Øivind Isachsen fra Asker har kjørt høgger i en mannsalder og aldri hatt en så lang ferie som denne sommeren.

-Det at vi ikke hogger nå er jo en måte å begrense produksjonen i forhold til hva Viken Skog får solgt. Normalt sett så er jo denne den aller beste tiden å hogge på når det er så tørt og fint, men sånn er det med situasjonen etter coronaen at det må tas grep. Jeg har vel aldri hatt mer enn en uke ferie sammenhengende i min yrkeskarriere, men nå så får jeg jo tiden til å gå uansett. Jeg har kjørt service på maskinene og skiftet dekk på hogstmaskinen. Vi har noen dyr på beite i Vestmarka så jeg har vært og sett etter de, også skal vi på ferie i en tretopphytte i Brumunddal, og jeg har tenkt til å sykle deler av veien. I tillegg holder på å kløyve ved om dagen så vi har til vinteren. Klarer jo ikke å holde meg helt unna tømmer, gliser Øivind.

Bilde: Til vanlig er det her i høggern sin Øivind tilbringer tid på sommeren.

Hogstentreprenør Ståle Fageraas som er bosatt i Kongsberg reiser til Tyskland for å hogge barkbilleangrepet skog i sommer.

-Jeg skjønner godt at det måtte en hogststans til selv om det aldri er noe ønske om stans. Vi har jo ventet at det kom til å bli innført med tanke på situasjonen vi er i, også er det greit at det kom nå så kan noen ta ferie. Jeg kunne jo tatt meg 3 uker ferie for første gang i min 33 årige karriere i skogen, men sånn blir det ikke. Jeg har tatt på meg et stort hogstoppdrag i Tyskland som må hogges grunnet barkbilleangrep. Både hoggern min og lassbæreren er på vei med båt til Tyskland nå. Jeg skal prøve å få tatt meg et par turer hjem til samboeren min Jane i Kongsberg i sommer så skal vi få tatt oss noen turer rundtomkring i Norge, sier Ståle.

Bilde: Til vanlig er det her i Logset'n at Ståle tilbringer tid på sommeren.