Bjørn Hugo Pettersen
Publisert

Det skal gjennomføres tynning i et stort område på rundt 500 dekar nordvest for Bjønndalen utfartsparkering.

Tynningshogsten skal gjennomføres i to perioder, opplyser skogbruksleder Amund Bratlien i Viken Skog.

– Første del av jobben startet opp rett etter påske, og vil pågå frem til starten av mai. Deretter vil vi fortsette tynningen i juni. Vi oppfordrer turgåere til å holde minst 90 meters avstand fra hogstmaskinen av sikkerhetsmessige årsaker. Det er også viktig å huske på at ingen må klatre i tømmerveltene på grunn av rasfaren, opplyser Bratlien, som har planlagt og tilrettelagt for tynningen.

Han legger til at det noen steder vil bli lagt tømmer i stier for å bevare stiene. Ellers er det godt skiltet i området at det gjennomføres tynningshogst.

GODE FORHOLD I SKOGEN: Tynningen innebærer at noen trær tas ut for å gi plass til fremtidstrærne.

Godt tilrettelagt for folk

Det er Elling Husdal som gjennomfører tynningen i samarbeid med lassbærerfører Vegard Strømsodd. Husdal forteller at han har snakket med noen turgåere allerede.

– De lurte på om det var lov til å hogge i skog på denne tiden av året med tanke på hekketiden. Da forklarte jeg at det er fullt lovlig så lenge man holder seg unna områder med løvtredominert skog. Her i dette området er det langt mellom løvtrærne, forteller han.

ENTREPRENØR OG SKOGBRUKSLEDER: Elling Husdal (til venstre) i prat med skogbruksleder Amund Bratlien i forbindelse med den aktuelle tynningen ved Skytta.

Det er for øvrig Norsk PEFC Skogstandard – som skogeiere, hogstentreprenører og tømmerkjøpere skal etterleve – som setter begrensninger på hogst i løvtredominert skog i hekketiden, som er satt til mai, juni og juli.

Skytta er et populært utfartsområde for skiløpere, og skogeieren har tilrettelagt store deler av skogen til skiløyper. Ellers i året er skogsbilveiene og blåmerkede stier hyppig brukt av turfolk i alle aldrer.

Hver kveld kjører Husdal eller Strømsodd med slodd på skogsbilveien for å pusse opp spor midlertidig mens hogsten pågår. Eventuelle kjøreskader vil bli pusset opp etter at jobben er ferdig.

Fremtidig lukket hogst

Tynningen som gjøres i skogen innebærer at en stor andel av trærne vil bli stående igjen. Elling Husdal ser etter de beste fremtidstrærne og tar ut trærne som får for mye skygge, har liten krone eller som av andre grunner ikke kommer til å oppnå en god tømmerkvalitet i fremtiden.

– Tynning er en type skogkulturbehandling som er vanlig i produksjonsskog med gran og furu, som det er mye av her. Etter tynningen vil skogen oppleves som mer åpen for turgåere, og det vil slippes inn mer lys i underskogen, forteller skogbruksleder Amund Bratlien.

Skogeierne Sjur Henrik Fleisje og Hege Fleisje opplyser at de ønsker å etablere en blandingsskog med fokus på furu.

– Det er furua som trives best de fleste stedene der det skal tynnes nå, men det har tidligere blitt plantet en del gran på furulokaliteter. Jeg ønsker å tilrettelegge for en robust skog der vi en gang i fremtiden kan drive lukket hogst der det er mulig og egnet. Det tar tid å etablere en robust og godt klimatilpasset skog, men denne tynningen er i hvert fall et godt utgangspunkt, fastslår de.

LEGGER BAR UNDER HJULENE: Hogstmaskinfører Elling Husdal legger bar foran seg der han selv og lassbæreren skal kjøre.