Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Gode resultater for SB Skog

SB Skog hadde sitt beste resultat noensinne i 2021. Nå øker selskapet satsingen i Innlandet, Trøndelag og Nordland.


Asgeir Murvold (til venstre) og Hans Einar Overrein

FRA VERDAL: Asgeir Murvold (til venstre) og Hans Einar Overrein jobber for SB Skog i Trøndelag, her fra en befaring i Verdal. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

– Resultatet for 2021 var bedre enn noen gang i selskapets 25 år lange historie. Det skyldes først og fremst små forbedringer i alle ledd, særlig med tanke på marginer og kostnadskontroll. Vi er godt fornøyd med fjoråret. Resultatet gjør at vi nå kan betale tilbake til eierne som har hjulpet oss i tider da vi trengte det, forteller Kenneth Langsethagen, daglig leder i SB Skog.

DAGLIG LEDER: Kenneth Langstehagen har jobbet i SB Skog siden 2004. Selskapet har 25-årsjubileum i år.

Han understreker at SB Skogs oppgave ikke er å tjene mest mulig, men å være den mest effektive tømmerkjøperen i Norge.

– Den lovnaden holder vi. Sammen med skogeieren finner vi raskt ut hva som er den beste og mest lønnsomme løsningen, og driftssjefene følger opp det avtalte oppdraget fra start til mål, sier Langsethagen.

Vil satse i øst og nord

SB Skogs omsetningen i 2021 endte på 660 millioner kroner, 90 millioner kroner mer enn året før. Årsresultatet ble på nesten 10 millioner kroner. Ved utgangen av året var totalkapitalen på cirka 97 millioner kroner, sammenlignet med 67 millioner kroner året før. Egenkapitalen var på 26 millioner kroner, en økning på nesten 7 millioner kroner.

– Det gode årsresultatet har styrket selskapet, og gjør at vi kan satse. Vi har ambisjoner om å vokse, spesielt i Innlandet og i Trøndelag og Nordland. Vi vet at industrien i nord ønsker mer tømmer, og da særlig Norske Skog Skogn, Folla Cell, Moelven Van Severen og Inntre Kjeldstad. De er de fire største treforbrukende industriene i Trøndelag, forteller Kenneth Langsethagen.

Ny anbudsperiode

Ellers har SB Skog alltid hatt oppdrag for Statskog. Til å begynne med var dette opplagt da selskapet var en del av Statskog, men siden 2008 har arbeid for Statskog vært anbudsbasert. SB Skog har per i dag kontrakt på alle de fire områdene til Statskog. Anbudsperioden går ut ved årsskiftet, og Kenneth Langsethagen har nylig levert anbud for perioden 2023–2026.

– Det er en tøff konkurranse, og Statskog er en skogeier som har strenge krav til sine leverandører. Jeg mener vi har levert et godt tilbud som er bra for både oss og Statskog, og så blir det spennende å se om vi vinner. Hvem som får oppdragene blir kjent i juni, forteller SB Skogs daglige leder.

Noen fakta om SB Skog:

  • 1997: SB Skog ble etablert av Statskog og Borregaard Skoger for å forvalte eiernes skoger i Sør-Norge.
  • 2010: SB Skog ble et heleid datterselskap av Statskog.
  • 2015: Viken Skog kjøpte aksjene i SB Skog.
  • 2016: AT Skog ble med på eiersiden. Viken Skogs eierpost i SB Skog er på 66 posent, AT Skog eier 34 prosent.